Veszélyeztetett ételek Amerikában: nem csak az állatok halnak ki

Pénzcentrum
2008. augusztus 31. 09:00

Egy élelmiszer áruház sorai között bóklászva azt gondolná az ember, hogy manapság a legváltozatosabb élelmiszerekhez is hozzá lehet férni. Habár egy nagyobb áruház akár 6 vagy 7 féle almát is beszerez, amelyek közül többet az Egyesült Államokban termesztenek, azt már kevesen tudják, hogy a kontinensen egy évszázaddal ezelőtt több, mint 15 ezer félét termesztettek és ettek...

Ez a sokszínűség mára annyira lecsökkent, hogy szerencsés esetben legfeljebb 1500 fajtát lehet megtalálni Észak-Amerikában. Egy Amerikában kiadott könyv több, mint ezer féle élelmiszert sorol fel, ami mára teljesen eltűnt a kontinensről.

Az Arizona Egyetem egyik szakértője szerint ez nem arról szól, hogy elkapjuk a legritkább állatot, és megesszük. Itt olyan élelmiszerekről van, amelyek valaha százezreket etettek nap mint nap. Egy 2004-ben kezdődött kezdeményezésnek hála egyes növények azóta már a "felépülés" útjára léptek.

Amikor az emberek azt hallják, hogy veszélyeztetett élelem, sokan egyből arra gondolnak, hogy rosszabb lesz az íze a zöldségnek vagy gyümölcsnek. De ez általában a szállításnak illetve a termesztés módjának köszönhető.

Az Appalache-hegység deli részén a gesztenye mellett további 73 növény veszélyeztetett, vagy már a kihalás fenyegeti. Az erőfeszítéseknek és a telepítéseknek köszönhetően azonban van esély a regenerálódásra.

A folyók, tavak és a partmenti vizek ökológiai rehabilitációja következtében számos növény- és állatfajta új erőre kapott nem sokkal a kihalás előtt. Ilyen például a nagy, kemény héjú kagyló különlegesen kék belső kéreggel. 1950 előtt szinte minden étteremben meg lehetett találni, de a környezetszennyezésnek és a meder károsodásainak, már nagyon ritka.

Habár valaha Amerika legfinomabb eprének tartották, a képen látható Marshall-eper ma már szinte alig található meg. A második világháború előtt még jelentős ültetvények voltak szerte a kontinensen, az idők során külföldről származó betegségek sújtották. Szintén egy a megmentésére irányuló projekt keretein úgy tűnik most mégis megmentették.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szintén nem túl rózsás a helyzete a kaliforniai, fekete héjú, asztali fajtájú olívabogyónak, de azért még nem kell teljesen leírni, mivel vannak kezdeményezések a megmentésére. Azért is különleges ez a fajta olívabogyó, mert több olajat tartalmaz mint a társai.

A képek forrása: Forbes.com.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?