13 °C Budapest

Veszélyeztetett ételek Amerikában: nem csak az állatok halnak ki

Pénzcentrum
2008. augusztus 31. 09:00

Egy élelmiszer áruház sorai között bóklászva azt gondolná az ember, hogy manapság a legváltozatosabb élelmiszerekhez is hozzá lehet férni. Habár egy nagyobb áruház akár 6 vagy 7 féle almát is beszerez, amelyek közül többet az Egyesült Államokban termesztenek, azt már kevesen tudják, hogy a kontinensen egy évszázaddal ezelőtt több, mint 15 ezer félét termesztettek és ettek...

Ez a sokszínűség mára annyira lecsökkent, hogy szerencsés esetben legfeljebb 1500 fajtát lehet megtalálni Észak-Amerikában. Egy Amerikában kiadott könyv több, mint ezer féle élelmiszert sorol fel, ami mára teljesen eltűnt a kontinensről.

Az Arizona Egyetem egyik szakértője szerint ez nem arról szól, hogy elkapjuk a legritkább állatot, és megesszük. Itt olyan élelmiszerekről van, amelyek valaha százezreket etettek nap mint nap. Egy 2004-ben kezdődött kezdeményezésnek hála egyes növények azóta már a "felépülés" útjára léptek.

Amikor az emberek azt hallják, hogy veszélyeztetett élelem, sokan egyből arra gondolnak, hogy rosszabb lesz az íze a zöldségnek vagy gyümölcsnek. De ez általában a szállításnak illetve a termesztés módjának köszönhető.

Az Appalache-hegység deli részén a gesztenye mellett további 73 növény veszélyeztetett, vagy már a kihalás fenyegeti. Az erőfeszítéseknek és a telepítéseknek köszönhetően azonban van esély a regenerálódásra.

A folyók, tavak és a partmenti vizek ökológiai rehabilitációja következtében számos növény- és állatfajta új erőre kapott nem sokkal a kihalás előtt. Ilyen például a nagy, kemény héjú kagyló különlegesen kék belső kéreggel. 1950 előtt szinte minden étteremben meg lehetett találni, de a környezetszennyezésnek és a meder károsodásainak, már nagyon ritka.

Habár valaha Amerika legfinomabb eprének tartották, a képen látható Marshall-eper ma már szinte alig található meg. A második világháború előtt még jelentős ültetvények voltak szerte a kontinensen, az idők során külföldről származó betegségek sújtották. Szintén egy a megmentésére irányuló projekt keretein úgy tűnik most mégis megmentették.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szintén nem túl rózsás a helyzete a kaliforniai, fekete héjú, asztali fajtájú olívabogyónak, de azért még nem kell teljesen leírni, mivel vannak kezdeményezések a megmentésére. Azért is különleges ez a fajta olívabogyó, mert több olajat tartalmaz mint a társai.

A képek forrása: Forbes.com.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20