Bajban az édesszájúak: a csokit is utolérte a drágulás az USA-ban!

Pénzcentrum
2008. augusztus 18. 15:00

A tengerentúli édesipari vállalatok arról számoltak be, hogy nem tudják tovább tartani a jelenlegi fogyasztói árakat és átlagosan 11 %-os áremelésre kényszerülnek. Az előállítási költségek emelkedése és a hozzávalók beszerzési árának növekedése olyan méreteket öltött, ami a gyártókat az áremelés felé terelte. Van olyan termékcsoport, amelyet sokkal érzékenyebben érint a változtatás, egyes csokoládészeletek akár a másfélszer annyiba is kerülhetnek, mint az év elején.

Az idei rendkívüli mértékű élelmiszer áremelkedés a becslések szerint a jövő évben tovább folytatódik. A csokoládégyárak nagy mennyiségben használnak fel cukrot, kakaót és mogyorót a késztermékek előállításához. Ezek megemelkedett beszerzési költsége mellé magas üzemanyagárak, növekvő rezsiköltségek és drágább szállítás párosul.

Az elmúlt néhány évben a termékek előállítási költségének emelkedése nem volt jelentős, de idén és a következő évben akár meg is duplázódhat az édesipari vállalatok anyagköltsége. Az átlag feletti növekedés a fogyasztói árakban is jelentkezik, különben a gyártók rövid időn belül csődöt jelenthetnének.

A magasabb árak a forgalom csökkenését eredményezhetik, az alacsonyabb árbevételhez pedig alacsonyabb nyereség valószínűsíthető. Egyes piackutatók úgy vélik, hogy az árbevételek emelkedése a korábbi 6-8 %-os célkitűzéseket nem érik ugyan el, de csökkenésről nem lehet beszélni, a profit egy részét inkább a magas anyagköltségek vihetik el.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem