28 °C Budapest

Bajban az édesszájúak: a csokit is utolérte a drágulás az USA-ban!

Pénzcentrum
2008. augusztus 18. 15:00

A tengerentúli édesipari vállalatok arról számoltak be, hogy nem tudják tovább tartani a jelenlegi fogyasztói árakat és átlagosan 11 %-os áremelésre kényszerülnek. Az előállítási költségek emelkedése és a hozzávalók beszerzési árának növekedése olyan méreteket öltött, ami a gyártókat az áremelés felé terelte. Van olyan termékcsoport, amelyet sokkal érzékenyebben érint a változtatás, egyes csokoládészeletek akár a másfélszer annyiba is kerülhetnek, mint az év elején.

Az idei rendkívüli mértékű élelmiszer áremelkedés a becslések szerint a jövő évben tovább folytatódik. A csokoládégyárak nagy mennyiségben használnak fel cukrot, kakaót és mogyorót a késztermékek előállításához. Ezek megemelkedett beszerzési költsége mellé magas üzemanyagárak, növekvő rezsiköltségek és drágább szállítás párosul.

Az elmúlt néhány évben a termékek előállítási költségének emelkedése nem volt jelentős, de idén és a következő évben akár meg is duplázódhat az édesipari vállalatok anyagköltsége. Az átlag feletti növekedés a fogyasztói árakban is jelentkezik, különben a gyártók rövid időn belül csődöt jelenthetnének.

A magasabb árak a forgalom csökkenését eredményezhetik, az alacsonyabb árbevételhez pedig alacsonyabb nyereség valószínűsíthető. Egyes piackutatók úgy vélik, hogy az árbevételek emelkedése a korábbi 6-8 %-os célkitűzéseket nem érik ugyan el, de csökkenésről nem lehet beszélni, a profit egy részét inkább a magas anyagköltségek vihetik el.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?