22 °C Budapest

Aranylelőhelyet találtak Erdélyben!

Pénzcentrum
2008. július 25. 08:30

Becslések szerint kétmilliárd dollár (300 milliárd forint) értékű aranyat és mintegy 214 millió dollárnak (32 milliárd forintnak) megfelelő ezüstöt rejthet az a lelőhely, amelyre a romániai Déva melletti Alsócsertésen bukkantak. A bányavállalat úgy véli, hogy 65 tonna kitermelhető arany és 375 tonna ezüst lehet a mélyben - írja a Magyar Hírlap.

A bányavállalat szerint évente 712 uncia aranyat és 720 uncia ezüstöt (ez a teljes mennyiségnek csak a töredéke) hozhatnak a felszínre, ez több mint egy évtizedig biztosítaná a kitermelés működését. A beruházás várható értéke mintegy 137 millió euró (31,5 milliárd forint), de az érc sűrűsége azonban jelentősen elmarad az optimálisnak tartott köbméterenkénti 8 grammos átlagtól.

A cég igazgatója arról számolt be, hogy környezetbarát módszereket kívánnak alkalmazni a kitermelés során, semmiképpen sem alkalmazzák a környezetvédők és a közvélemény által egyaránt ellenzett ciántechnológiát. A területek felvásárlása és a kitermeléshez szükséges eszközök beszerzése megkezdődött, a munkálatokkal azért sem várhatnak sokáig, mert az elmúlt két évben nem termeltek ki aranyat.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?