14 °C Budapest

A Balkán biztonságosabb, mint Nyugat-Európa!

Pénzcentrum
2008. május 30. 11:00

Az ENSZ felmérése szerint Európa egyik legbiztonságosabb részének tartják a balkáni országokat, amelyek korábban a bűnözés és a háborúk melegágyának számítottak. Habár a szervezett bűnözés, és annak a politikai és üzleti élethez való kapcsolata továbbra is komoly kihívást jelent az itteni nemzetek számára...

A tanulmányt készítők szerint nagyon sok meglepő dolog volt az eredményekben. A hagyományos bűnözést tekintve a régióban sokkal alacsonyabb a szint, mint annak lennie kellene a korábbi évek tapasztalatai alapján. A tanulmány, ami a bűnözést és annak hatásait vizsgálja kilenc országot vizsgált meg, Albániát, Boszniát, Horvátországot, Macedóniát, Moldovát, Bulgáriát, Romániát, Montenegrót és Szerbiát.

Az eredmények azért is döbbentették meg a készítőket, mert az emberek és a vagyon elleni bűncselekmények, mint a betörés, a rablás, a lopás vagy az erőszak szintje mára alacsonyabbá vált, mint a nyugat-európai országokban. Ezek alapján ténylegesen a balkáni térség mondható a legbiztonságosabbnak egész Európában.

A Magyarország szomszédjában levő területeknek sikerült kilábalniuk a demagógia, a titkosrendőrség és a gengszterek korszakából, amikor a lakosság elég nagy százaléka a csempészetből élt. A riport szerint ráadásul a bűnözés szintjének csökkenése tovább folytatódik, mivel ezeken a területeken a szakértők szerint nincsenek meg azok a gyengeségek, amelyek a bűnözéshez vezetnek általában, mint a tömeges szegélység, a jövedelmek közötti jelentős különbség, a fiatalok nagy százalékának munkanélkülisége, vagy a fejlődésben elrugaszkodott urbanizáció.

Bár azért még van hova fejlődni, ugyanis ezek az országok még mindig régió legjelentősebb csempészeti állomásai, például a Nyugat-Európába tartó drogoké. A becslések szerint évente közel 100 tonna halad keresztül ezeken az országokon. A régión belül Albánia van a legrosszabb helyzetben, itt van a legmagasabb szintű bűnözés a többi balkáni országhoz képest. Itt a legnagyobb probléma még mindig a korrupció és az ehhez kapcsolódó szervezett bűnözés.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?