12 °C Budapest

Óriási a baj: 2 milliónál is magasabb infláció...

Pénzcentrum
2008. július 21. 15:00

A kívülálló számára bosszantó tehetetlenség érzését kelti, mikor a zimbabwei inflációról és az újabb bankjegykibocsátásról olvas a BBC News-on. Hiszen a hiperinfláció és az arra adott rossz válaszok története nem egyedi és nem csupán az afrikai országra jellemző... Mi is megéltük ezt, elképzelhető, hogy olvasóink között akadnak olyanok is, akik saját bőrükön tapasztalták az értéktelen pénz utcán sodródását, míg mások a történelemleckéből emlékeznek 1945-1946-ra.

100 milliárd dolláros bankjegy

A legújabb, s egyben semmit nem érő lépés Zimbabweban a 100 milliárd zimbabwei dolláros bankjegy kibocsátása a hiperinfláció elleni harcban. A jelenség egyértelműen hiperinfláció, hiszen a hivatalos adatok szerint az éves inflációs ráta már a 2 200 000 százalékot is meghaladja, míg független közgazdászok szerint a valós adat ennél is magasabb lehet. Az új bankjegy egyébként vélhetően még egy kenyér megvásárlására sem lenne elegendő.

Ebédre sem elég...

A hétfőn forgalomba állított bankó - ezt már a kibocsátásakor lehetett tudni - teljesen értéktelen, a helyi lakosok nyilatkozataiból kiderül, még egy ebéd költségeit sem fedezi. A napi kiadásokra pénzben megbecsülve legalább 500 milliárd zimbabwei dollárra volna szükség.

Mi az a hiperinfláció?

Statisztikailag általában a havi 50 százaléknál magasabb inflációt tekintik hiperinflációnak, míg a közgazdasági értelemben vett tartalom szerint akkor beszélhetünk hiperinflációról, amennyiben a pénz rendre elveszíti funkcióit (felhalmozási, értékképzési, forgalmi, fizetési), kivonul a forgalomból és helyette más pénzhelyettesítők használatához folyamodnak a fizetések során.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ez valósult meg nálunk is 1945-ben, mikor már talicskával lehetett volna hazahordani a hetente kiadott fizetést, ha ugyan lett volna értelme. Az emberek azonban inkább azonnal elköltötték pénzüket, ugyanis a csere, vagyis bartergazdaság révén jobban tudtak boldogulni. Ez a folyamat zajlik le most az afrikai országban is, ahol a helyzetet még az is rontja a lakosság 80 százaléka a szegény rétegekből származik, s az alapvető javakból hiány tapasztalható.

Tüneti kezelés

A hiperinfláció elleni harcban az újabb és újabb bankjegyek kibocsátása, vagy a valuta végéről a nullák lenyisszantása mindössze tüneti kezelést jelentenek, hiszen a vágtató áremelkedés okát ezek nem képesek megszüntetni.

A hiperinflációból van kiút, a hitelplafonnal egyidejűleg alkalmazott nullifikáció. 1946-ban mi is ezt az választottuk, vagyis a régi elértéktelenedett pénztől megtisztított gazdaságba lehetett csak bevezetni a forintot (az adópengő bevezetése nullifikáció és hitelplafon alkalmazása nélkül nem segített).

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 8. 21:14
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem