19 °C Budapest

Óriási a baj: 2 milliónál is magasabb infláció...

Pénzcentrum
2008. július 21. 15:00

A kívülálló számára bosszantó tehetetlenség érzését kelti, mikor a zimbabwei inflációról és az újabb bankjegykibocsátásról olvas a BBC News-on. Hiszen a hiperinfláció és az arra adott rossz válaszok története nem egyedi és nem csupán az afrikai országra jellemző... Mi is megéltük ezt, elképzelhető, hogy olvasóink között akadnak olyanok is, akik saját bőrükön tapasztalták az értéktelen pénz utcán sodródását, míg mások a történelemleckéből emlékeznek 1945-1946-ra.

100 milliárd dolláros bankjegy

A legújabb, s egyben semmit nem érő lépés Zimbabweban a 100 milliárd zimbabwei dolláros bankjegy kibocsátása a hiperinfláció elleni harcban. A jelenség egyértelműen hiperinfláció, hiszen a hivatalos adatok szerint az éves inflációs ráta már a 2 200 000 százalékot is meghaladja, míg független közgazdászok szerint a valós adat ennél is magasabb lehet. Az új bankjegy egyébként vélhetően még egy kenyér megvásárlására sem lenne elegendő.

Ebédre sem elég...

A hétfőn forgalomba állított bankó - ezt már a kibocsátásakor lehetett tudni - teljesen értéktelen, a helyi lakosok nyilatkozataiból kiderül, még egy ebéd költségeit sem fedezi. A napi kiadásokra pénzben megbecsülve legalább 500 milliárd zimbabwei dollárra volna szükség.

Mi az a hiperinfláció?

Statisztikailag általában a havi 50 százaléknál magasabb inflációt tekintik hiperinflációnak, míg a közgazdasági értelemben vett tartalom szerint akkor beszélhetünk hiperinflációról, amennyiben a pénz rendre elveszíti funkcióit (felhalmozási, értékképzési, forgalmi, fizetési), kivonul a forgalomból és helyette más pénzhelyettesítők használatához folyamodnak a fizetések során.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ez valósult meg nálunk is 1945-ben, mikor már talicskával lehetett volna hazahordani a hetente kiadott fizetést, ha ugyan lett volna értelme. Az emberek azonban inkább azonnal elköltötték pénzüket, ugyanis a csere, vagyis bartergazdaság révén jobban tudtak boldogulni. Ez a folyamat zajlik le most az afrikai országban is, ahol a helyzetet még az is rontja a lakosság 80 százaléka a szegény rétegekből származik, s az alapvető javakból hiány tapasztalható.

Tüneti kezelés

A hiperinfláció elleni harcban az újabb és újabb bankjegyek kibocsátása, vagy a valuta végéről a nullák lenyisszantása mindössze tüneti kezelést jelentenek, hiszen a vágtató áremelkedés okát ezek nem képesek megszüntetni.

A hiperinflációból van kiút, a hitelplafonnal egyidejűleg alkalmazott nullifikáció. 1946-ban mi is ezt az választottuk, vagyis a régi elértéktelenedett pénztől megtisztított gazdaságba lehetett csak bevezetni a forintot (az adópengő bevezetése nullifikáció és hitelplafon alkalmazása nélkül nem segített).

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?