Ki volt a legdrágább 2005-ben? A válasz nem meglepő...

Pénzcentrum
2007. december 20. 15:00

Karácsony a szeretet ünnepe, így ilyenkor még azok is jobban hajlanak arra, hogy adjanak másoknak, számukra ismeretlen, de nálunk nehezebb körülmények között élőknek valamit, akik egyébként elfordulnak a koldusok láttán. Az általunk ismert szegénység azonban össze sem mérhető azzal, amely a fejlődő kontinenseken és annak országaiban élőket sújtja.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Világbank az International Comparison Program keretében igyekszik összehasonlítható és hiteles információt nyújtani a világ 146 országában élők körülményeiről, az ott jellemző árszínvonalról és előállított bruttó hazai termékről (GDP). Az adatgyűjtés ebben az esetben azonban időt követel, így az összehasonlító adatokból most a 2005-ben jellemzőek állnak rendelkezésünkre.

AZ ICP program keretében a kutatók a kiválasztott 100 ország GDP-jéről, egy főre jutó GDP-jéről, az ott jellemző fogyasztói árszínvonalról, a háztartások és az állam fogyasztásáról gyűjtenek adatokat. Majd ezeket később további 46 országra vonatkozó információval egészítik ki, melyek az iparilag fejlett országokat tömörítő OECD-től és az Európai Unió statisztikai hivatalától, az Eurostattól származnak.

A fogyasztói árakat illetően az elemzők csakis olyan adatokat tartanak elfogadhatónak, melyek legalább egy ezer termékből álló kosárra vonatkoznak. Talán senkit sem lep meg, hogy a legdrágább országok zöme Európában található. Izlandon például az árszínvonal mintegy 54 százalékkal haladja meg az Egyesült Államokban jellemzőt, de hasonlóan drágának mondható Svájc, Írország, Finnország, Svédország, Norvégia és Dánia is.

Európán kívül csupán egyetlen vizsgált országban haladják meg az árak az amerikaiakat, ez pedig meglepetésre egy afrikai ország Zimbabwe, amely az elmúlt néhány hónapban már több ezer százalékos hiperinflációval küzdött.

Óriási infláció - nem ér semmit a pénzük!

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Hazánkban 2005-ben ugyanez az arány 64 százalékos volt, ezzel Magyarország, a közös valutát 2007-ben bevezető Szlovénia kivételével, minden 2004-ben csatlakozott uniós országnál (amely a felmérésben részt vett), drágábbnak bizonyult. Magyarország 2005-ben azonban nemcsak legdrágábbnak, de a kelet-európai országot tekintve a leggazdagabbnak is számított 2005-ben.


Ha az árszínvonal kérdésében nem jelentett meglepetést, hogy a legdrágább országok Európában találhatóak, akkor az már végképp nem hathat újdonságként, hogy a legszegényebbek Afrikában élnek. Az emberiség bölcsőjét adó kontinensen található országok esetében a vásárlóerő-paritáson számított átlagos egy főre jutó GDP alig haladja meg az Egyesült Államok esetében jellemző érték 1/20-át (5,3 %).
Ennél azért valamivel jobb a helyzet Ázsia esetében, a legjobb pedig Európában. Az azonban általánosságban elmondható, hogy a javak jelentős hányadát a föld lakosságának kis hányada birtokolja. Ezt támasztják alá a háztartási fogyasztásra vonatkozó adatok, melyek szerint a legfejlettebb országokban a fogyasztás mértéke közel 280 százalékkal haladja meg a globális átlagot, miközben az afrikai és az ázsiai országok esetében ez az arány még a 30 százalékot sem éri el.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?