4 °C Budapest

Ki volt a legdrágább 2005-ben? A válasz nem meglepő...

Pénzcentrum
2007. december 20. 15:00

Karácsony a szeretet ünnepe, így ilyenkor még azok is jobban hajlanak arra, hogy adjanak másoknak, számukra ismeretlen, de nálunk nehezebb körülmények között élőknek valamit, akik egyébként elfordulnak a koldusok láttán. Az általunk ismert szegénység azonban össze sem mérhető azzal, amely a fejlődő kontinenseken és annak országaiban élőket sújtja.

A Világbank az International Comparison Program keretében igyekszik összehasonlítható és hiteles információt nyújtani a világ 146 országában élők körülményeiről, az ott jellemző árszínvonalról és előállított bruttó hazai termékről (GDP). Az adatgyűjtés ebben az esetben azonban időt követel, így az összehasonlító adatokból most a 2005-ben jellemzőek állnak rendelkezésünkre.

AZ ICP program keretében a kutatók a kiválasztott 100 ország GDP-jéről, egy főre jutó GDP-jéről, az ott jellemző fogyasztói árszínvonalról, a háztartások és az állam fogyasztásáról gyűjtenek adatokat. Majd ezeket később további 46 országra vonatkozó információval egészítik ki, melyek az iparilag fejlett országokat tömörítő OECD-től és az Európai Unió statisztikai hivatalától, az Eurostattól származnak.

A fogyasztói árakat illetően az elemzők csakis olyan adatokat tartanak elfogadhatónak, melyek legalább egy ezer termékből álló kosárra vonatkoznak. Talán senkit sem lep meg, hogy a legdrágább országok zöme Európában található. Izlandon például az árszínvonal mintegy 54 százalékkal haladja meg az Egyesült Államokban jellemzőt, de hasonlóan drágának mondható Svájc, Írország, Finnország, Svédország, Norvégia és Dánia is.

Európán kívül csupán egyetlen vizsgált országban haladják meg az árak az amerikaiakat, ez pedig meglepetésre egy afrikai ország Zimbabwe, amely az elmúlt néhány hónapban már több ezer százalékos hiperinflációval küzdött.

Óriási infláció - nem ér semmit a pénzük!

Hazánkban 2005-ben ugyanez az arány 64 százalékos volt, ezzel Magyarország, a közös valutát 2007-ben bevezető Szlovénia kivételével, minden 2004-ben csatlakozott uniós országnál (amely a felmérésben részt vett), drágábbnak bizonyult. Magyarország 2005-ben azonban nemcsak legdrágábbnak, de a kelet-európai országot tekintve a leggazdagabbnak is számított 2005-ben.


Ha az árszínvonal kérdésében nem jelentett meglepetést, hogy a legdrágább országok Európában találhatóak, akkor az már végképp nem hathat újdonságként, hogy a legszegényebbek Afrikában élnek. Az emberiség bölcsőjét adó kontinensen található országok esetében a vásárlóerő-paritáson számított átlagos egy főre jutó GDP alig haladja meg az Egyesült Államok esetében jellemző érték 1/20-át (5,3 %).
Ennél azért valamivel jobb a helyzet Ázsia esetében, a legjobb pedig Európában. Az azonban általánosságban elmondható, hogy a javak jelentős hányadát a föld lakosságának kis hányada birtokolja. Ezt támasztják alá a háztartási fogyasztásra vonatkozó adatok, melyek szerint a legfejlettebb országokban a fogyasztás mértéke közel 280 százalékkal haladja meg a globális átlagot, miközben az afrikai és az ázsiai országok esetében ez az arány még a 30 százalékot sem éri el.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.12.09 17:22
A munkahelyi visszajelzés fontossága vitathatatlan, ám időnként szemben találjuk magunkat azzal, hog...
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?