21 °C Budapest

Évi tízmillió sem boldogít: mások a feléből virulnak!

Pénzcentrum
2008. július 17. 10:05

A brit internetes elemző cég által készített felmérés szerint bár a britek és az írek rendelkeznek a legmagasabb átlagjövedelemmel Európában, de az életminőség tekintetében a lista végén találjuk őket. Az összehasonlítás alapjául szolgáló index szerint a spanyolok és a franciák állnak a lista élén.

A briteknél nagyon magasak az üzemanyagárak, sokat költenek élelmiszerre és más alapvető árucikkekre, ugyanakkor rövid időre mennek csak szabadságra, magas a nyugdíjkorhatár és nyugat-európai viszonylatban alacsony a születéskor várható élettartam, derül ki a tíz országot átölelő felmérésből.

Írország az elmúlt évtizedben óriási gazdasági növekedésen ment keresztül, ennek tükrében még rosszabbul hangzik a végeredmény, mivel az írek a britek mögött zártak az összehasonlítás során. A felmérést végző cég vezetője szerint a britek hiába keresnek lényegesen több pénzt, mint a kontinens más országaiban, ha az életminőség tekintetében továbbra is lemaradásban vannak.

Az élelmiszerárak emelkednek, nő az infláció, emellett magasak az ingatlanárak és a fenntartási költségek is. A folyamatos drágulás jelentősen csökkentette a családok rendelkezésre álló jövedelmét az elmúlt években, az emberek egyre kevesebbet költenek az egészségük megőrzésére és egyéb jóléti szolgáltatásokra. Franciaországban és Németországban például ezer lakosra 3,4-3,5 orvos jut.

A tanulmány 19 minősítési szempont szerint vizsgálta az országokat, ezek közé tartozik az átlagos jövedelem, a munkahelyi feltételek, az egészségügyi helyzet, az oktatási rendszer és a megélhetési költségek. A britek átlagos jövedelme meghaladja az évi 35730 fontot (10,7 millió forintot), ez körülbelül tízezer fonttal (3 millió forinttal) haladja meg az európai átlagot, az írek ugyanakkor átlagosan 29 ezer fontot (8,7 millió forntot) keresnek évente.

Ezekben az országokban 6-18 százalékkal drágább a benzin, 49 %-kal többe kerül a gázolaj és rendkívül magasak az ingatlanhoz kapcsolódó és a megélhetési költségek. A nyugdíjkorhatár 63, illetve 64 év, amíg a várható élettartam 78-79 év, amitől egyedül csak Olaszországban alacsonyabb. A franciák és a svédek átlagosan 80,7-80,9 évig élnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A lista élén a spanyolok találhatóak, bár náluk a legalacsonyabb az éves átlagos jövedelem 16800 fonttal (5 millió forinttal), a kedvező adózás és az alacsonyabb áraknak köszönhetően itt a legmagasabb az életminőség. A franciák végeztek a második helyen, jelentős előnyre tettek szert a többi országgal szemben a szabadságok tekintetében. Az évi 40 napos szabadság és az átlagosan 59 éves nyugdíjkorhatár előnyt jelentett az összesítésnél.

Nagy Britanniában és Írországban rendkívül súlyos gazdasági következményekkel járt a nemzetközi hitelválság, sokkal jobban megérezték, mint a kontinens többi országa, ahol nem volt ekkora fellendülés az elmúlt évtizedben.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem