Évi tízmillió sem boldogít: mások a feléből virulnak!

Pénzcentrum
2008. július 17. 10:05

A brit internetes elemző cég által készített felmérés szerint bár a britek és az írek rendelkeznek a legmagasabb átlagjövedelemmel Európában, de az életminőség tekintetében a lista végén találjuk őket. Az összehasonlítás alapjául szolgáló index szerint a spanyolok és a franciák állnak a lista élén.

A briteknél nagyon magasak az üzemanyagárak, sokat költenek élelmiszerre és más alapvető árucikkekre, ugyanakkor rövid időre mennek csak szabadságra, magas a nyugdíjkorhatár és nyugat-európai viszonylatban alacsony a születéskor várható élettartam, derül ki a tíz országot átölelő felmérésből.

Írország az elmúlt évtizedben óriási gazdasági növekedésen ment keresztül, ennek tükrében még rosszabbul hangzik a végeredmény, mivel az írek a britek mögött zártak az összehasonlítás során. A felmérést végző cég vezetője szerint a britek hiába keresnek lényegesen több pénzt, mint a kontinens más országaiban, ha az életminőség tekintetében továbbra is lemaradásban vannak.

Az élelmiszerárak emelkednek, nő az infláció, emellett magasak az ingatlanárak és a fenntartási költségek is. A folyamatos drágulás jelentősen csökkentette a családok rendelkezésre álló jövedelmét az elmúlt években, az emberek egyre kevesebbet költenek az egészségük megőrzésére és egyéb jóléti szolgáltatásokra. Franciaországban és Németországban például ezer lakosra 3,4-3,5 orvos jut.

A tanulmány 19 minősítési szempont szerint vizsgálta az országokat, ezek közé tartozik az átlagos jövedelem, a munkahelyi feltételek, az egészségügyi helyzet, az oktatási rendszer és a megélhetési költségek. A britek átlagos jövedelme meghaladja az évi 35730 fontot (10,7 millió forintot), ez körülbelül tízezer fonttal (3 millió forinttal) haladja meg az európai átlagot, az írek ugyanakkor átlagosan 29 ezer fontot (8,7 millió forntot) keresnek évente.

Ezekben az országokban 6-18 százalékkal drágább a benzin, 49 %-kal többe kerül a gázolaj és rendkívül magasak az ingatlanhoz kapcsolódó és a megélhetési költségek. A nyugdíjkorhatár 63, illetve 64 év, amíg a várható élettartam 78-79 év, amitől egyedül csak Olaszországban alacsonyabb. A franciák és a svédek átlagosan 80,7-80,9 évig élnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lista élén a spanyolok találhatóak, bár náluk a legalacsonyabb az éves átlagos jövedelem 16800 fonttal (5 millió forinttal), a kedvező adózás és az alacsonyabb áraknak köszönhetően itt a legmagasabb az életminőség. A franciák végeztek a második helyen, jelentős előnyre tettek szert a többi országgal szemben a szabadságok tekintetében. Az évi 40 napos szabadság és az átlagosan 59 éves nyugdíjkorhatár előnyt jelentett az összesítésnél.

Nagy Britanniában és Írországban rendkívül súlyos gazdasági következményekkel járt a nemzetközi hitelválság, sokkal jobban megérezték, mint a kontinens többi országa, ahol nem volt ekkora fellendülés az elmúlt évtizedben.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?