Jobb, ha albérletben laksz? Van, ahol feleannyiba kerül!

Pénzcentrum
2008. július 14. 10:06

A hitelpiaci válság kialakulása óta a lakástulajdonosokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, egyre nőnek a megélhetési költségek, és a bankok sem állnak túl kedvezően a helyzethez, ha valaki nem tudja fizetni a jelzáloghitelét. Úgy tűnik, Nagy-Britanniában egyre jobban megéri az albérlet a saját tulajdonú lakásnál.

A MoneyExpert felmérése szerint az egy hétre vetített kiadások fejenként sokkal kevesebbre rúg egy lakásbérlet esetén, mintha tulajdonosként laknánk a lakásban. Egy átlagos bérlő ugyanis hetente nagyjából 133,9 fontot (38 831 forint) költ, miközben egy jelzáloghiteles tulaj 216,6 fontot (62 814 forint). Ez majdnem kétszer több kiadást jelent ugyanazon termékek és szolgáltatások esetén.

A jelenlegi adatok ráadásul még messze nem a legrosszabbak, a szakértők szerint ugyanis a pénzügyi nyomás tovább fog nőni a briteken, mivel az élelmiszer és az üzemanyagárak emelkedése nem állt meg. Sokak számára így az elkövetkezendő időszak az életszínvonal csökkentését fogja maga után vonni.

Ezek a hatások viszont jóval kevésbé érintik a bérlőket, mint a lakástulajdonosokat. A vizsgálat során a következő árukat és szolgáltatásokat vették alapul:

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?