22 °C Budapest

Négyből három nyugdíjas rosszabbul fog élni! Itthon is ilyen rossz a helyzet?

Pénzcentrum
2008. július 15. 10:06

A legtöbb középosztálybeli amerikai nyugdíjas valószínűleg túl fogja élni az az időt, amire a megtakarításaik megfelelő fedezetet nyújtanak. Ennek köszönhetően az utolsó években az életszínvonal jelentősen csökkenni fog. Négyből három nyugdíjasnak nem lesz elegendő megtakarítása, ha a nyugdíjazása előtt is fenntartja azt az életszínvonalat, amit már megszokott, legalábbis ez derül ki az Ernst & Young felméréséből, amit az Amerikaiak a Biztonságos Nyugdíjért szervezet megbízásából készített.

A felmérés azt is megmutatta, hogy a középosztálybeli amerikaiak, akik most fognak nyugdíjba vonulni, kénytelenek lesznek csökkenteni az életszínvonalukat, átlagosan 24 százalékkal, hogy minimálisra csökkentsék annak a veszélyét, hogy tovább éljenek, mint ameddig a megtakarítások kitartanak.

A kiadások visszafogása szinte elengedhetetlen, ha azt tekintjük, hogy a nyugdíj összege a fizetés 59-71 százalékát teszi ki. Ennek ellenére még mindig nagyon sokan úgy képzelik el az időskori éveket, hogy minden marad a régiben, mindössze annyi változás lesz, hogy már dolgozni nem kell járni, de amit eddig megengedhettek maguknak, azt ezután is meg fogják tudni.

Ez azonban nem egy reális jövőkép, és sokakat kellemetlen meglepetés fog érni, amikor szembesülnek a helyzettel, hogy igenis jelentősen vissza kell fogniuk a kiadásaikat.

Azok ráadásul, akik jogosultak valamilyen vállalati nyugdíjra az állami mellett, a felmérés szerint sokkal jobban fel vannak készülve a későbbi problémákra, 31 százalék esélyük van arra, hogy nem lesz elég az eddig félretett pénz. Azok viszont, akik csak az állami rendszerre támaszkodhatnak, rosszabb helyzetben vannak, 90 százalék a valószínűsége, hogy kevés lesz a pénzük.

Magyar helyzet

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A nyugdíjjövedelmeket tekintve itthon sem sokkal jobb a helyzet, ugyanis a nyugdíj a korábbi fizetés általában 60, legjobb esetben 80 százaléka, a nemzetközi trendek pedig itthon is érvényesülnek, drágul az élelmiszer és az üzemanyag is, ami mind arra mutat, hogy a jelenlegi életszínvonalat egyre nehezebb lesz fenntartani.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 6. 12:06
Az újságírónak nem esett baja, st több tüntet is a segítségére sietett.
MNB Intézet  |  2022. október 6. 11:00
Az orosz-ukrán háború átrendezte az energiapiaci erviszonyokat. Fél, hogy a zöld beruházások az alac...
Kiszámoló  |  2022. október 6. 08:40
Sokan szeretnék tudni, hogy melyik ftési mód az olcsóbb, a villany vagy a gáz. Nem segíti a tájékozó...
Bankmonitor  |  2022. október 6. 07:07
Elképeszt számok jelennek meg arról, hogy mennyivel emelkedhetnek a havi rezsiszámlák idén sztl. A c...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?