13 °C Budapest

Négyből három nyugdíjas rosszabbul fog élni! Itthon is ilyen rossz a helyzet?

Pénzcentrum
2008. július 15. 10:06

A legtöbb középosztálybeli amerikai nyugdíjas valószínűleg túl fogja élni az az időt, amire a megtakarításaik megfelelő fedezetet nyújtanak. Ennek köszönhetően az utolsó években az életszínvonal jelentősen csökkenni fog. Négyből három nyugdíjasnak nem lesz elegendő megtakarítása, ha a nyugdíjazása előtt is fenntartja azt az életszínvonalat, amit már megszokott, legalábbis ez derül ki az Ernst & Young felméréséből, amit az Amerikaiak a Biztonságos Nyugdíjért szervezet megbízásából készített.

A felmérés azt is megmutatta, hogy a középosztálybeli amerikaiak, akik most fognak nyugdíjba vonulni, kénytelenek lesznek csökkenteni az életszínvonalukat, átlagosan 24 százalékkal, hogy minimálisra csökkentsék annak a veszélyét, hogy tovább éljenek, mint ameddig a megtakarítások kitartanak.

A kiadások visszafogása szinte elengedhetetlen, ha azt tekintjük, hogy a nyugdíj összege a fizetés 59-71 százalékát teszi ki. Ennek ellenére még mindig nagyon sokan úgy képzelik el az időskori éveket, hogy minden marad a régiben, mindössze annyi változás lesz, hogy már dolgozni nem kell járni, de amit eddig megengedhettek maguknak, azt ezután is meg fogják tudni.

Ez azonban nem egy reális jövőkép, és sokakat kellemetlen meglepetés fog érni, amikor szembesülnek a helyzettel, hogy igenis jelentősen vissza kell fogniuk a kiadásaikat.

Azok ráadásul, akik jogosultak valamilyen vállalati nyugdíjra az állami mellett, a felmérés szerint sokkal jobban fel vannak készülve a későbbi problémákra, 31 százalék esélyük van arra, hogy nem lesz elég az eddig félretett pénz. Azok viszont, akik csak az állami rendszerre támaszkodhatnak, rosszabb helyzetben vannak, 90 százalék a valószínűsége, hogy kevés lesz a pénzük.

Magyar helyzet

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nyugdíjjövedelmeket tekintve itthon sem sokkal jobb a helyzet, ugyanis a nyugdíj a korábbi fizetés általában 60, legjobb esetben 80 százaléka, a nemzetközi trendek pedig itthon is érvényesülnek, drágul az élelmiszer és az üzemanyag is, ami mind arra mutat, hogy a jelenlegi életszínvonalat egyre nehezebb lesz fenntartani.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?