Négyből három nyugdíjas rosszabbul fog élni! Itthon is ilyen rossz a helyzet?

Pénzcentrum
2008. július 15. 10:06

A legtöbb középosztálybeli amerikai nyugdíjas valószínűleg túl fogja élni az az időt, amire a megtakarításaik megfelelő fedezetet nyújtanak. Ennek köszönhetően az utolsó években az életszínvonal jelentősen csökkenni fog. Négyből három nyugdíjasnak nem lesz elegendő megtakarítása, ha a nyugdíjazása előtt is fenntartja azt az életszínvonalat, amit már megszokott, legalábbis ez derül ki az Ernst & Young felméréséből, amit az Amerikaiak a Biztonságos Nyugdíjért szervezet megbízásából készített.

A felmérés azt is megmutatta, hogy a középosztálybeli amerikaiak, akik most fognak nyugdíjba vonulni, kénytelenek lesznek csökkenteni az életszínvonalukat, átlagosan 24 százalékkal, hogy minimálisra csökkentsék annak a veszélyét, hogy tovább éljenek, mint ameddig a megtakarítások kitartanak.

A kiadások visszafogása szinte elengedhetetlen, ha azt tekintjük, hogy a nyugdíj összege a fizetés 59-71 százalékát teszi ki. Ennek ellenére még mindig nagyon sokan úgy képzelik el az időskori éveket, hogy minden marad a régiben, mindössze annyi változás lesz, hogy már dolgozni nem kell járni, de amit eddig megengedhettek maguknak, azt ezután is meg fogják tudni.

Ez azonban nem egy reális jövőkép, és sokakat kellemetlen meglepetés fog érni, amikor szembesülnek a helyzettel, hogy igenis jelentősen vissza kell fogniuk a kiadásaikat.

Azok ráadásul, akik jogosultak valamilyen vállalati nyugdíjra az állami mellett, a felmérés szerint sokkal jobban fel vannak készülve a későbbi problémákra, 31 százalék esélyük van arra, hogy nem lesz elég az eddig félretett pénz. Azok viszont, akik csak az állami rendszerre támaszkodhatnak, rosszabb helyzetben vannak, 90 százalék a valószínűsége, hogy kevés lesz a pénzük.

Magyar helyzet

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nyugdíjjövedelmeket tekintve itthon sem sokkal jobb a helyzet, ugyanis a nyugdíj a korábbi fizetés általában 60, legjobb esetben 80 százaléka, a nemzetközi trendek pedig itthon is érvényesülnek, drágul az élelmiszer és az üzemanyag is, ami mind arra mutat, hogy a jelenlegi életszínvonalat egyre nehezebb lesz fenntartani.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 2. 17:32
A kölcsönök részbeni előtörlesztésével csökkenthetjük a teljes visszafizetendő összeget, hiszen keve...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 2. 16:38
Nem vettem és nem adtam el semmit. Osztalékot öt cégtől is kaptam: T, NWBI, OHI, PFC, ABBV.Változáso...
Holdblog  |  2024. március 2. 09:07
Sose becsüld alá a piac és a technológia erejét! Azon tengerentúli olaj- és gázcégek, amelyek az új...
Összkép  |  2024. március 1. 19:03
A vezető globális elemző intézetek anyagaiból összeáll egy kép arról, hogy milyen elvek szerint kezd...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem