Nyugdíjasok a szomszédban: kit meddig béklyóz a munka?

Pénzcentrum
2008. július 9. 05:55

A nyugdíjrendszerekkel sok országban egyre nagyobb problémák vannak. Van, ahol túl alacsony a nyugdíjkorhatár, van, ahol túl kevés a munkásévek alatt befizetett összeg. Ahol eddig még nem is volt probléma, ott a hitelpiaci válság okozott, a megtakarítások kevesebbet érnek, a részvényárfolyamok csak árnyékai korábbi önmaguknak. Sok tagállamban az idősek nem is mennek nyugdíjba a korhatár elérésekor, tartanak ugyanis attól, hogy lényegesen alacsonyabb életszínvonalra lesz csak elegendő a megtakarított összeg. De nézzük meg, hol hány évesnek kell lenni, hogy letegyük a lantot, és végre a pihenésnek szentelhessük a mindennapokat...

Magyarország

Az öregségi nyugdíjkorhatár Magyarországon mindkét nem esetében 62 év. Meghatározott feltételekkel 2009-ig lehetséges az előrehozott öregségi nyugdíjat igénybe venni a következők szerint. Az öregségi nyugdíjra jogosító korhatárnál nők esetében legkorábban 5 évvel alacsonyabb életkorban, férfiak esetében 2 évvel korábban, amennyiben legalább 38 év szolgálati idővel rendelkezik az igénylő. A jogosultsági feltételek 2009-től megváltoznak, elvileg emelik az életkort, amikortól előrehozott öregségi nyugdíjat lehet igénybe venni.

Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj jár azon személynek, akinek a születési éve szerint meghatározott szolgálati idejéből legfeljebb öt év hiányzik.

Szlovénia

Az öregségi nyugdíj korhatára Szlovéniában alacsonyabb, mint nálunk. Eredetileg mind a férfiak, mint a nők esetében 58 év, ha elérték a megfelelő szolgálati időt. Ez férfiaknál 40 év, nőknél 38 év. Ettől kevesebb szolgálati idővel rendelkezők esetén magasabb a nyugdíjba vonulás korhatára is, 20 év munkaviszonnyal a férfiaknál 63 év, a nőknél 61 év. 15 év biztosítási jogviszonnyal a férfiak 65 évesen, a nők 63 évesen mehetnek nyugdíjba.

A reformokat 2000-ben kezdték, ami szerint a nyugdíjkorhatár fokozatosan emelkedik 2014-ig, férfiak számára 63 évre, nők számára 61 évre, az 1999-ben érvényes, egységesen 58 évről. A járulék az állami kirovó-elosztó rendszerbe kerül, ezt önkéntes magánpénztári befizetési lehetőség egészíti ki.

Románia

A korábbi tervekkel ellentétben nem emelik a nyugdíjkorhatárt Romániában. Egy 2000-es törvény szerint jelenleg a nyugdíjkorhatár 65 év a férfiak és 60 év a nők számára. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy a tavalyi harmadik negyedév végén a nyugdíjasok száma 6,017 millió volt Romániában, 2004. harmadik negyedéhez képest 205 000-rel kevesebb.

A viszonylag magas korhatár ellenére azonban rendkívül magas a korengedéllyel nyugdíjba vonulók aránya, ők teszik ki a romániai nyugdíjasok közel harmadát. Romániában is 5 évvel a nyugdíjkorhatár előtt lehet előrehozott öregségi nyugdíjba vonulni, meghatározott szolgálati idő teljesítése esetén. A nőknél így 55 a férfiaknál pedig 60 éves korban.

Véglegesítés előtt áll a román - magyar kétoldalú nyugdíjegyezmény is, a dokumentum a társadalombiztosításra vonatkozó európai uniós jogszabályoknak megfelelően előirányozza, hogy a felek a másik országba áttelepedő személyekkel szemben időarányos nyugdíjfizetési kötelezettséggel tartoznak, vagyis annak arányában folyósítják az egymás országába áttelepedett személyek nyugdíját, illetve nyugdíjrészét, hogy hány évet, hónapot és napot dolgoztak az előző lakhelyükül szolgáló országban.

Gond van a nyugdíjelszámolásokkal, Románia nem akar fizetni!

Bulgária

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A korábban bevezetett reformok következtében 2009-től az öregségi nyugdíjkorhatár 63 év lesz a férfiaknak, a nőké viszont megmarad a jelenlegi 60 éves szinten. Ennek ellenére Bulgáriában a tényleges nyugdíjba vonulási életkor 64-65 év, amit a hivatalos nyugdíjkorhatár is követni fog az elkövetkezendő években, várhatóan 2015-re elégheti a 68 évet is.

Előrehozott öregségi nyugdíjra itt is van lehetőség, amihez legalább az 58, illetve 55 évet el kell érni a férfiak, illetve a nők esetén.

Lengyelország

Lengyelországban a nyugdíjkorhatár 65 év a férfiak és 60 év a nők számára. 1998-ban fellazították az addigi kirovó-elosztó rendszert, a járulék a hagyományos kirovó-elosztó ág és a kötelező nyugdíjbiztosítás között oszlik meg, és önkéntes pénztári befizetés is lehetséges.

Előrehozott nyugdíjat is lehet igényelni a férfiak esetében 60 éves korban, a nők esetében pedig 55 éves korban, meghatározott esetekben és feltételek teljesítése esetén. Bizonyos munkakörök betöltése esetén viszont sokkal kedvezőbb feltételek érvényesek a nyugdíjba vonulásra. Ilyen munkakörök a közhivatalnok, a tanár, a bányász, vagy a vasúti alkalmazott.

Szlovákia

A magyar rendszerhez hasonlóan a Szlovákiában is 62 év a nyugdíjkorhatár mind a két nemnek. A kormány ezen nem akar változtatni, de az euróövezeti konvergencia-programjában benne van, hogy később szükség lesz a korhatár emelésére. Az alkalmazottak választhatják járulékuk felének kötelező magánpénztárba való befizetését, míg a másik fele továbbra is a kirovó-elosztó rendszernek jut.

Mennyi nyugdíjat venne el Orbán Viktor az észt és szlovák nyugdíjasoktól?

Csehország

A Cseh Köztársaságban a hivatalos nyugdíjkorhatár különbözik a férfiak és azon nők esetében, akik gyereket nevelnek. A nyugdíjra való jogosultság érdekében a dolgozónak mindenképpen el kell érnie a 25 éves munkaviszonyt. 15 év munkaviszonnyal a nemre való tekintet nélkül 65 év a nyugdíjkorhatár.

A cseh parlament alsóháza március 19-én hagyta jóvá a kormány nyugdíjreformtervét, melyről még kétszer szavaznak. A cseh jobbközép kormány 2030-ig fokozatosan 65 évre akarja emelni a nyugdíjkorhatárt a jelenlegi 61 évről, és növelni akarja a nyugdíjszolgáltatás magánbiztosítási-megtakarítási forrását.

Vagyis jól látható, hogy próbálkozások mindenütt vannak, sok helyen már jelenleg is folynak a reformok, de van ahol még csak most fognak következni. Egy dolog azonban biztos, az adott rendszerek a demográfiai és gazdasági változásoknak köszönhetően a jelenlegi formájukban nem tarthatóak hosszú távon, így valamit tenni kell...

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem