27 °C Budapest

Szerencsejáték - nem csak szerencsén múlik

Pénzcentrum
2008. május 27. 15:00

Gomba módra szaporodnak az illegális sportfogadási oldalak, amit a hatóságok egyre inkább a pénzmosás, illetve globális korrupció melegágyának tartanak. Becslések szerint a mintegy 15 ezer internetes sportfogadási oldal közül 13 ezer illegálisan, vagy az eredmények megmahinálásával működik, melyek hozzávetőleg évi 15 milliárd eurós (3700 milliárd forint) forgalmat bonyolítanak le.

Tavaly év végén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a szerencsejáték ügy legalább olyan súlyosan veszélyezteti a sportszakma hitelességét, mint a dopping. Ezért indítványozta, hogy egy - az anti-dopping szövetséghez hasonló (WADA) - sportfogadásokat felügyelő szervezetet hozzanak létre.

A világhálón terjedő fogadási oldalak egy virtuális piacot hoztak létre, melyet jórészt Ázsiából irányítanak. Ezeken az oldalakon igen nagy összegeket veszíthetnek a fogadók, nem csak rossz fogadásaiknak köszönhetően, de sokszor csalás, az eredmények kijátszása révén is.

Míg korábban a szerencsejáték piacot kizárólag a nemzeti fogadási irodák "uralták", addig ma a francia nemzeti szerencsejáték vállalat például már csak 25 százalékkal részesedik.

Egy 2006-ban készült nemzetközi tanulmány eredményei szerint a sportfogadási oldalakon egyre több bűncselekményt követnek el. A játékosokat, bírókat lefizetik, a meccseket megvásárolják. Sőt, egyes oldalak feltételezhetően pénzmosással is foglalkoznak.

Egy-egy ilyen oldalon a 100 ezer eurót (24,36 millió forint) is meghaladhatják a meccsekre történő fogadási összegek, ami egy harmadosztályú román focimérkőzés esetén igencsak túlzónak tűnhet. Az ilyen oldalak 85 százaléka - a tanulmány szerint - tisztán pénzmosás céllal működik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A francia példához visszatérve, évente mintegy 510 millió euró (124 236 millió forint) értékben történik fogadás az interneten. Ebből, a francia nemzeti szerencsejáték vállalat szerint mindössze 12 millió euró tekinthető legálisnak.

A tenisz, futball és krikett sportszövetségek most mintha egyként próbálnának fellépni a jelenség ellen, talán nem véletlenül, hiszen igen nagy hasznot hoznak ezek az oldalak üzemeltetőiknek.

A francia teniszszövetség például úgy próbál részesedni a haszonból, hogy a műsorszórási jog megszerzéséhez hasonlóan sportfogadási tevékenységet is csak szerződéses alapon végezhetnek az internetes oldalak.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 20:53
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem