14 °C Budapest

Milliárdos károkat okoz az utasoknak a késés az amerikaiak szerint

Pénzcentrum
2008. május 23. 14:00

Egy amerikai kongresszusi bizottság által készített tanulmány szerint 2007-ben a légi forgalomban bekövetkezett késések mintegy 12 milliárd dollárnyi kárt okoztak az utasoknak, további 19 milliárdot a légitársaságoknak és 10 milliárdot az egyéb iparágaknak.

Az említett számok ráadásul csak az Egyesült Államokon belüli légi közlekedésre vonatkoznak. Az utasoknak okozott 12 milliárd dolláros (1900 milliárd forint) kár azt jelenti, hogy ha a késések idejét munkával töltötték volna, úgy ennyit kereshettek volna ezidő alatt.


Forrás: travelthunder.com
A légitársaságok 19 milliárdos kára (3000 milliárd forint) a kénytelen-kelletlen repülőtéren vesztegelő gépek miatti plusz üzemanyag, és egyéb költségekből keletkezett. A késve induló járművek miatt elpazarolt 740 millió gallonnyi üzemanyag az anyagi károkon túl, 7 millió tonnányi széndioxid-kibocsátást is okozott.

Természetesen nem csak a légitársaságoknak keletkezett a késésekből kára, hanem az egyéb, légi forgalomra támaszkodó iparágak, vállalkozások is 9,6 milliárd dollárnyi (1550 milliárd forint) költséget, illetve árbevétel kiesést szenvedtek el. Ide tartoznak az éttermek, szállodák, kiskereskedők és az egyéb közlekedési vállalatok is.

Az amerikai légitársasági szövetség (ATA) becslései ennél jóval szerényebbek. Szerintük a késések mindössze 8,1 milliárd dolláros (1300 milliárd forint) kárt okoztak a társaságoknak, ami a bizottsági becslésnek kevesebb, mint fele. Az ATA becslései szerint idén azonban már 10 milliárdos is lehet a veszteség.

A bizottság becslései szerint, amely 10 millió belföldi járat vizsgálatán alapul, a teljes légi forgalomban eltöltött idő mintegy 20 százalékát a késések adják. A késések 37,7 százalékát más légtársaságok gépeinek késése okozta, és mindössze 5,7 százalékuk következett be elháríthatatlan okokból, például rossz időjárási körülmények miatt.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A legtöbb anyagi kár a nagy forgalmú repülőtereken, az atlantai, dallasi és chicagói repülőtereken keletkezett, azonban a késések idejét tekintve egy viszonylag kicsi, a new castle-i repülőtér vezeti a listát, ahol 55 percnyi késés jutott minden egyes utasra. A legmegbízhatóbbnak pedig a honolulu-i reptér bizonyult, ahol utasonként mindössze 5 perc késést produkáltak a járatok.

Mivel a légi forgalom évről évre nő, és a jövőben is 2,7 százalék körüli bővüléssel kalkulálnak a szakértők, így a helyzet várhatóan csak romlani fog. A megoldást az jelenthetné, ha az USA-szerte használaton kívüli, korábban katonai céllal hasznosított repülőtereket az utasforgalom rendelkezésére bocsátanák.

Az ATA szerint azonban a legnagyobb problémát a 60-as évek óta használatban lévő, elavult forgalomirányító rendszerek jelentik, amelyek még mindig radarról működnek műhold helyett.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?