16 °C Budapest

Jogsértő repülőjegy-értékesítő honlapok: figyeli őket a Bizottság

Pénzcentrum
2008. május 13. 16:00

A napokban tette közzé az Európai Unió fogyasztóvédelmi biztosa a félidei jelentést arról az uniós vizsgálatról, melyben az EU 15 nemzeti hatósága, valamint Norvégia vett részt és amely a repülőjegyet árusító honlapok félrevezető reklámjai és tisztességtelen eljárásai ellen irányult. Az ellenőrzött 386 honlapból 137 sértett meg valamilyen uniós fogyasztóvédelmi jogszabályt, ezek felét azonban már korrigálták.

A jelentés szerint "súlyos és tartós problémák" állnak fenn az ágazatban, amit az is mutat, hogy minden harmadik online módon repülőjegyet foglaló utast félrevezetnek, átejtenek az jegyértékesítők. A vizsgálat lezárására jövő év május 1-jén kerül sor.

A vizsgálat elsősorban a félrevezető árazásra, a meghirdetett ajánlatok igénybevehetőségére és a tisztességtelen szerződési feltételekre koncentrál, ezek ugyanis a leggyakoribb fogyasztót megtévesztő problémák.

Több honlap esetében előfordul, hogy az árban nem tüntetik fel, illetve csak a fizetési folyamat legvégén, azokat a díjtételeket, amelyek nem opcionálisan választhatók, például adók, foglalási díjak, hitelkártya használat díja, üzemanyagdíj, stb.

Szintén gyakori probléma, hogy a meghirdetett ajánlatok elérhetőségéről, illetve igénybevételének feltételeiről, a foglalási és utazási időszakról nem szolgálnak a légitársaságok, illetve utazásszervezők kellő információval. Azokat a holnaptulajdonosokat is elmarasztalták, ahol a szerződési feltételek a célközönség nyelvén nem voltak elérhetőek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vizsgált honlapokkal kapcsolatban általában több probléma is előállt egyidejűleg, 58 százaléknál félrevezető árazással, 49 százaléknál a szerződési feltételekkel kapcsolatban merült fel probléma, 15 százaléknál pedig az ajánlatok elérhetősége jelentett problémát.

A felmerült gondok nem csak légitársaságok honlapjaival, hanem utazásszervezők, illetve egyéb, jórészt ár-összehasonlító honlapokkal kapcsolatosak. Az alábbi ábrán látszik megoszlásuk: félrevezető árazásért láthatóan elsősorban a légitársaságok felelősek (56%). Az ajánlatok igénybevehetőségének problémájával viszonylag kevesebb honlap érintett, ennél is inkább a légitársaságok voltak a ludasak (12 esetben). A tisztességtelen szerződési feltételek miatt elmarasztalt honlapok esetében már inkább az utazásszervezők voltak többségben (34 esetben).

Forrás: EURapid

A vizsgált és jogsértésen tetten ért vállalatok között szerepeltek nagy márkanevek és kevésbé ismert társaságok egyaránt, jogi korlátok miatt azonban a tagállamok többsége még nem hozhatja nyilvánosságra ezek neveit, egyedül Norvégia és Svédország tette meg ez idáig.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem