Vérszagra gyűlnek a mobilgyártók

Pénzcentrum
2008. május 6. 10:00

A korábbi várakozásokkal ellentétben nem az új mobilpiaci szereplők, köztük az Apple profitál a Motorola fokozatos háttérbe szorulásából, hanem az eddig is nagy részesedést magukénak tudó Nokia, Samsung és az LG - írja a Világgazdaság.

A közelmúltban jelentette be a Motorola vezetősége, hogy kiszervezi a veszteséges mobil-üzletágát. Erre befektetői nyomásra került sor, mivel a tavalyi év közepéig a világ második legnagyobb mobilgyártójának számító vállalat jelentősen alulmaradt termékfejlesztésben a többi mobilgyártóval szemben. Ez a követő stratégia pedig lassan már a harmadik helyre sem elegendő.

A csökkenő piaci részesedését a két koreai mobilgyártó, a Samsung és az LG veszi át, míg a finn Nokia stabilan őrzi kimagasló vezető szerepét 40 százalékos piaci részesedésével.

Korábban azt jósolták, hogy a tavaly piacra robbant iPhone-nal az Apple lehet a nagy nyertese a Motorola körüli zavarnak, azonban ez a várakozás megdőlni látszik. Az amerikai számítógép-gyártó nem hogy növelni, még megtartani sem tudta mobil-piaci részesedését. 2007 utolsó negyedévében még 2,3 millió darab készüléket tudott értékesíteni, 2008 első negyedévében már csak 1,7 milliót.

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az Apple képtelen elegendő mennyiséget szállítani a termékből, valamint a szoftver-lokalizáció is meglehetősen lassú. Egyes feltételezések szerint viszont a kiszervezésből más formában próbál profitálni a cég. Az öt éve létrejött Sony-Ericsson házasság mintájára lehetséges, hogy az Apple is egybekel a szintén amerikai Motorolával. Ez a cégben felhalmozódott mobilgyártási ismeretek miatt előnyös lehet az alapvetően számítógépekre specializálódott Apple számára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem árt ráadásul a mobilgyártóknak is több lábon állni, hisz a mostani gazdasági változások, mint például az élelmiszerdrágulás, illetve az energiaár-robbanás negatívan hatnak majd a mobilértékesítésre is. Ezt már a 2008 első negyedévi, ekkor megszokottól elmaradó értékesítési adatok is alátámasztják.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm