Vérszagra gyűlnek a mobilgyártók

Pénzcentrum
2008. május 6. 10:00

A korábbi várakozásokkal ellentétben nem az új mobilpiaci szereplők, köztük az Apple profitál a Motorola fokozatos háttérbe szorulásából, hanem az eddig is nagy részesedést magukénak tudó Nokia, Samsung és az LG - írja a Világgazdaság.

A közelmúltban jelentette be a Motorola vezetősége, hogy kiszervezi a veszteséges mobil-üzletágát. Erre befektetői nyomásra került sor, mivel a tavalyi év közepéig a világ második legnagyobb mobilgyártójának számító vállalat jelentősen alulmaradt termékfejlesztésben a többi mobilgyártóval szemben. Ez a követő stratégia pedig lassan már a harmadik helyre sem elegendő.

A csökkenő piaci részesedését a két koreai mobilgyártó, a Samsung és az LG veszi át, míg a finn Nokia stabilan őrzi kimagasló vezető szerepét 40 százalékos piaci részesedésével.

Korábban azt jósolták, hogy a tavaly piacra robbant iPhone-nal az Apple lehet a nagy nyertese a Motorola körüli zavarnak, azonban ez a várakozás megdőlni látszik. Az amerikai számítógép-gyártó nem hogy növelni, még megtartani sem tudta mobil-piaci részesedését. 2007 utolsó negyedévében még 2,3 millió darab készüléket tudott értékesíteni, 2008 első negyedévében már csak 1,7 milliót.

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az Apple képtelen elegendő mennyiséget szállítani a termékből, valamint a szoftver-lokalizáció is meglehetősen lassú. Egyes feltételezések szerint viszont a kiszervezésből más formában próbál profitálni a cég. Az öt éve létrejött Sony-Ericsson házasság mintájára lehetséges, hogy az Apple is egybekel a szintén amerikai Motorolával. Ez a cégben felhalmozódott mobilgyártási ismeretek miatt előnyös lehet az alapvetően számítógépekre specializálódott Apple számára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem árt ráadásul a mobilgyártóknak is több lábon állni, hisz a mostani gazdasági változások, mint például az élelmiszerdrágulás, illetve az energiaár-robbanás negatívan hatnak majd a mobilértékesítésre is. Ezt már a 2008 első negyedévi, ekkor megszokottól elmaradó értékesítési adatok is alátámasztják.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?