28 °C Budapest

Ingyenhívás a mobiltelefonon?

Pénzcentrum
2008. április 24. 05:55

Havonta megismételt körképünk a - nem csupán az egyéni felhasználók, hanem a cégek körében is - egyre nagyobb népszerűségnek örvendő VoIP telefonálási percdíjakat, valamint az SMS-küldés díjait veszi górcső alá. A percdíjak területén nem mozdult a piac, változást csak a dollár, illetve euro forinttal szembeni árfolyamában bekövetkezett csökkenése okozott. Az SMS-küldés területén a szolgáltatók inkább a díjak emelésére szavaztak, lássuk, mennyire!

"Kvázi" ingyenhívás

Már a messzi múltban van az az időszak, mikor csupán letöltöttünk egy programot, s a végtelenségig cseveghettünk rajta keresztül ismerőseinkkel. Ma már a legtöbb szolgáltató esetében a 0 forintos percdíjakat a kezdeti ingyenes időszak után csak akkor tudjuk érvényesíteni, ha feltöltjük egyenlegünket, de ez is csupán korlátozott ideig érvényes. A szolgáltatók többségénél egy feltöltéssel 120 nap ingyen-hívás jogosultságot kapunk, de a VoipCheap esetében például csupán 90 napra jogosít fel bennünket a feltöltés.

A kezdeti időszakra vonatkozóan a szolgáltatók honlapján a tájékoztatók azt már nem közlik - a VoipBuster és a VoipStunt kivételével -, hogy az újonnan regisztráltak hány perc ingyenhívásra jogosultak, azonban olvasóink tapasztalatai szerint mindössze 60 percet (a VoipBusternél és a VoipStuntnál is ennyi a kipróbálási jogosultság).

Persze ha feltöltöttük az egyenlegünket, és megvan a 120 nap is, még akkor sem ér véget a korlátozások világa, mivel 0 forintos percdíjjal 7 napon belül összesen 300 percet telefonálhatunk egy IP-címről, ha ezt a korlátot átlépjük, ezután a normál díjat számítják fel, amely 1,2 eurocent percenként.

Tarifák

Ennek ellenére nem árt, ha mégis végigtekintjük, hogy állnak a tarifák a VoIP-szolgáltatók háza táján! Változatlanul nem árt tudnunk, hogy az általunk fizetendő percdíjakra alapvetően két tényező hat:

• változik a szolgáltatók árpolitikája, vagy
• elmozdulás következik be a forint (euróval, dollárral, vagy fontban szembeni) árfolyamában.

A két tényező közül ez utóbbi szorulhat némi magyarázatra: a legtöbb szolgáltatónál euróban, dollárban, vagy éppen fontban tölthetjük fel virtuális számlánkat, így amennyiben ezt forint számlánkról tesszük, a mindenkor érvényes banki árfolyamon történik meg pénzünk átváltása (Ha devizaszámlát vezetnénk, nem lenne hatással ránk az árfolyamváltozás, ennek azonban pótlólagos költségei vannak.).

Telefon

Előző havi körképünkhöz képest a szolgáltatók árpolitikája nem változott, azonban mind a dollár, mind pedig az euro forinthoz viszonyított árfolyamában árcsökkenés következett be, emiatt mérséklődtek a forintban kifejezett percdíjak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A Yahoo honlapja szerint a megadott percdíjakra adó és egyéb díjak jöhetnek, míg másutt ezeket tartalmazzák a táblázatban feltüntetett értékek. A szegmens úttörője, a Skype minden hálózaton kívüli (SkypeOut) hívás után 0,045 eurós bruttó kapcsolási díjat számít fel.

Ingyensms, vagy mégsem?

A legtöbb szolgáltatónál SMS-küldésre is lehetőség nyílik, itt még vegyes a mezőny, van, ahol még elcsíphetünk ingyenes szöveges üzenetet. A telefonálás percdíjaival ellentétben, ebben a szegmensben aktívabban változnak a szolgáltatók díjai. Ebben a hónapban még az euro árfolyamának mérséklődése sem volt képes ellensúlyozni a szolgáltatók áremelését. Persze a 0 forintos díj ebben az esetben sem teljesen az, aminek látszik...


Kizárólag az a regisztrált felhasználó küldhet sms-t, aki rendelkezik a fentebb már említett ingyen hívásra (és ebben az esetben már ingyen sms-ezésre is) feljogosító napokkal. Emellett még azt is kikötik a szolgáltatók, hogy fenntartják maguknak azt a jogot, hogy bizonyos mennyiségű sms elküldése után megváltoztassák a küldési díjakat.

A VoipCheap fair használatot taglaló szabályzatában - egyedüliként - lefektették az ingyenes sms küldésre vonatkozó szabályokat is, amely szerint minden új felhasználót 5 darab 0 forintos sms illet meg. Aki ennél többet szeretne küldeni, annak legalább 10 euróval fel kell töltenie egyenlegét, ez pedig 3 hónap ingyensms-ezésre jogosít fel. Egy héten maximum 15 darab 0 forintos sms-t küldhetünk egy IP-címről. Ha valaki túllépi a korlátokat, az alapdíjazás lesz érvényes rá.

Mobilon is VoIP?

A Fring szoftverfejlesztő cég egy olyan alkalmazást dobott piacra, amellyel a mobiltelefon használója számára lehetővé válik a különböző üzenetküldő, illetve VoIP alkalmazások használata, így például az MSN és a Skype is. A program nem csupán a népszerű iPhone készülékeken működik, hanem több száz más telefonon is, melyek Symbian S60, vagy Windows Mobile operációs rendszert használnak.

A program használata ugyan ingyenes, azonban a VoIP-beszélgetések miatt megnövekedett adatforgalomért a szolgáltatónak extra díjat fizethet a felhasználó, így amit nyernek a vámon, elveszítik a réven...

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?