Változások hatásai a termelő, telekommunikációs és médiacégekre

Pénzcentrum
2008. április 15. 15:05

A technológia, média és telekommunikáció szektor vállalatai, valamint a termelő vállalatok is jelentős változásokkal nézhettek szembe már eddig is az év folyamán. A Deloitte sajtóbeszélgetésén az adott iparágban tevékenykedő cégeket érintő aktuális legújabb adójogi és számviteli változásokról volt szó, hogy a szektorban tevékenykedő vállalatok tisztában legyenek az apróbb, ám annál fontosabb változásokkal...

A Közösségen belüli gyakori áfacsalások miatt a hatóságok egyre inkább a visszaélések megelőzésére koncentrálnak, legfőképpen a könnyen szállítható eszközök, mint a mobiltelefon alkatrészek, vagy a számítógép tartozékok esetében - hívta fel a figyelmet Pénzely Márta, a Deloitte Zrt. szenior menedzsere. Legfőképpen a csalások elleni védekezések lehetséges eszközeit és a cégek dokumentációs kötelezettségét vizsgálják, de nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy milyen elvárható magatartást kell tanúsítaniuk a vállalkozásoknak egy-egy vitás üggyel kapcsolatban, hogy biztosan ne kelljen tartaniuk az esetleges felelősségre vonástól.

Uniós bírósági ítélet szerint ha valakinek nem származott a csalási ügyből előnye, illetve tőle elvárható magatartást bizonyított, például meggyőződött arról, hogy a vevőnek létező adószáma van az unióban, akkor nem vonható felelősségre egy esetleges csalás felfedése miatt az értékesítési láncban. Bár érdekesség, hogy a hazai áfa törvényből pont idén került ki a kellő körültekintés fogalma, ami ugyanezt az elvárható magatartást fogalmazta meg korábban.

Az áfa törvényben több változás történt, ami az adott területeken működő cégeket érinti, és annak ellenére, hogy apró változásokról van szó, mégis oda kell rájuk figyelni. Ilyen a nemzetközi teherközlekedés adómentességének új jogcímei vagy az export bérmunka időkeretek közé szorítása is. Eddig ha az országba behozott alapanyagot itt szerelte össze a cég, majd újra kivitte, akkor adómentes volt az ügylet, viszont a változások már egy időkeretet adnak meg. Vagyis ha 90 nap alatt nem kerül kivitelre, akkor megszűnik az adómentesség.

Dr. Márkus Csaba, a Deloitte EU tanácsadási üzletágának igazgatója a termelőcégek pályázati lehetőségeit taglalta, ami során kihangsúlyozta, hogy vannak kifejezetten olyan pályázatok, amiket ennek a körnek írtak ki, egy-egy szolgáltató központ, vagy távmunkahelyek létesítésére. Az uniós támogatások mellett ráadásul jelen vannak az egyedi kormánydöntés alapján adott támogatások is, bár a jelenlegi politikai helyzetben a befektetők tartanak, hogy ezeknek mi lesz a sorsa.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A számviteli változások viszont könnyítést is adnak, eddig az előtársasági időszak is könyvvizsgálatra kötelezett volt a cégeknél, viszont most már van annyi könnyítés, hogy ha nem folyt tényleges gazdasági tevékenység, csak az alapítás történt meg, akkor ezt az időszakot nem kell könyvvizsgálóval hitelesíttetni.

Érdekes helyzetet okoz viszont az a kikötés, hogy ezentúl a kiegészítő mellékletben szerepeltetni kell a könyvvizsgálónak kifizetett díjat. A várakozások szerint az új helyzetet teremthet az árak megállapításában...

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm