Változások hatásai a termelő, telekommunikációs és médiacégekre

Pénzcentrum
2008. április 15. 15:05

A technológia, média és telekommunikáció szektor vállalatai, valamint a termelő vállalatok is jelentős változásokkal nézhettek szembe már eddig is az év folyamán. A Deloitte sajtóbeszélgetésén az adott iparágban tevékenykedő cégeket érintő aktuális legújabb adójogi és számviteli változásokról volt szó, hogy a szektorban tevékenykedő vállalatok tisztában legyenek az apróbb, ám annál fontosabb változásokkal...

A Közösségen belüli gyakori áfacsalások miatt a hatóságok egyre inkább a visszaélések megelőzésére koncentrálnak, legfőképpen a könnyen szállítható eszközök, mint a mobiltelefon alkatrészek, vagy a számítógép tartozékok esetében - hívta fel a figyelmet Pénzely Márta, a Deloitte Zrt. szenior menedzsere. Legfőképpen a csalások elleni védekezések lehetséges eszközeit és a cégek dokumentációs kötelezettségét vizsgálják, de nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy milyen elvárható magatartást kell tanúsítaniuk a vállalkozásoknak egy-egy vitás üggyel kapcsolatban, hogy biztosan ne kelljen tartaniuk az esetleges felelősségre vonástól.

Uniós bírósági ítélet szerint ha valakinek nem származott a csalási ügyből előnye, illetve tőle elvárható magatartást bizonyított, például meggyőződött arról, hogy a vevőnek létező adószáma van az unióban, akkor nem vonható felelősségre egy esetleges csalás felfedése miatt az értékesítési láncban. Bár érdekesség, hogy a hazai áfa törvényből pont idén került ki a kellő körültekintés fogalma, ami ugyanezt az elvárható magatartást fogalmazta meg korábban.

Az áfa törvényben több változás történt, ami az adott területeken működő cégeket érinti, és annak ellenére, hogy apró változásokról van szó, mégis oda kell rájuk figyelni. Ilyen a nemzetközi teherközlekedés adómentességének új jogcímei vagy az export bérmunka időkeretek közé szorítása is. Eddig ha az országba behozott alapanyagot itt szerelte össze a cég, majd újra kivitte, akkor adómentes volt az ügylet, viszont a változások már egy időkeretet adnak meg. Vagyis ha 90 nap alatt nem kerül kivitelre, akkor megszűnik az adómentesség.

Dr. Márkus Csaba, a Deloitte EU tanácsadási üzletágának igazgatója a termelőcégek pályázati lehetőségeit taglalta, ami során kihangsúlyozta, hogy vannak kifejezetten olyan pályázatok, amiket ennek a körnek írtak ki, egy-egy szolgáltató központ, vagy távmunkahelyek létesítésére. Az uniós támogatások mellett ráadásul jelen vannak az egyedi kormánydöntés alapján adott támogatások is, bár a jelenlegi politikai helyzetben a befektetők tartanak, hogy ezeknek mi lesz a sorsa.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A számviteli változások viszont könnyítést is adnak, eddig az előtársasági időszak is könyvvizsgálatra kötelezett volt a cégeknél, viszont most már van annyi könnyítés, hogy ha nem folyt tényleges gazdasági tevékenység, csak az alapítás történt meg, akkor ezt az időszakot nem kell könyvvizsgálóval hitelesíttetni.

Érdekes helyzetet okoz viszont az a kikötés, hogy ezentúl a kiegészítő mellékletben szerepeltetni kell a könyvvizsgálónak kifizetett díjat. A várakozások szerint az új helyzetet teremthet az árak megállapításában...

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?