14 °C Budapest

Hóágyú és műpálya itthon: minek mennél Ausztriába síelni?

Pénzcentrum
2007. december 20. 12:00

A tavalyi szezon "eredményei" ellenére bizakodnak a pályaüzemeltetők a népszerűbb sípályáknál. Tavaly ugyanis ki sem nyitottak a magyarok által kedvelt "síparadicsomok", mivel szinte nem is volt hó. Az idei időjárás erre már októberben rácáfolt, ugyanis már akkor megjelentek az első hópihék, így novemberre már volt olyan hely, ami nyitva várta a turistákat, és a síelni vágyókat. De nézzük meg, mi a helyzet így december közepén, és mi várható az ünnepekre...

Az elérhető kínálat egyre nagyobb, egyre több, és színvonalasabb szolgáltatással várják az érdeklődőket a pályák. Bár idén már néhány napot több pálya is nyitva tartott, egyelőre nem kedvez az időjárás a síelni vágyóknak. Ennek ellenére van ahol, akkor is nyitnak, ha nem esik semmi, Kékestetőn ugyanis a hóágyúknak köszönhetően megfelelő állapotba tudják hozni a pályákat, így december 25-én 9 órakor kinyitják kapuikat.

Országszerte több, mint 30 kisebb-nagyobb pálya várja a megfelelő mennyiségű hó leesését. Ahhoz, hogy a tél rövid ideje alatt megfelelő számú érdeklődőt tudjanak vonzani a pályák, a folyamatos karbantartás mellett fejlesztésekre is szükség van. Ez szinte mindenhol folyamatosan valósul meg, az elmúlt években van ahol tízmilliókat, de van ahol százmilliókat is költöttek fejlesztésekre.

A gazdasági megszorítások hatásai ezen a területen is érezhetőek, sokan már nem engedhetik meg maguknak, hogy külföldre menjenek egy vagy két hétre síelni, bár Bajnóczky Zsolt, a Kékestetőn lévő pálya üzemeltetését végző Mátra Centrum Kft. sajtófőnöke szerint a látogatók számának növekedése a kényelmességnek is köszönhető, ugyanis sokan nem utaznak el egy-két nap miatt Szlovákiába, vagy Ausztriába, hanem inkább az egyre fejlődő magyar pályákat részesítik előnyben. 2003-ban a síelők száma 500 ezer körül mozgott, 2007-ben viszont már 7-800 ezer főt várnak.

Jelenleg bár van valamennyi hó néhol, az nem alkalmas síelésre, így meg kell várni, hogy további 40-50 centiméter essen. A hó kezelésével csak ekkora mennyiségből lehet megfelelően síelhető pályát kialakítani, így Kékes kivételével, ahol hóágyúval segítenek a helyzeten, az üzemeltetők abban bíznak, hogy karácsony környékén megérkezik a várva várt hó.

Bánkúton az elmúlt 10 évben közel 80 millió forintot költöttek fejlesztésekre, amelyből az egyik legnagyobb a 20 millióért felújított turistaház volt. Jelenleg nyolc lesiklópályán, négy húzó, négy tolókaros sífelvonó, hóágyúk és hótaposó gépek biztosítják a síelési lehetőségeket. A nehéz, közepes, valamint a tanulópálya között válogathat ki-ki tudásának megfelelően.

Kékestetőn az elmúlt néhány évben 3-400 millió forint körüli összegben hajtottak végre magánerős beruházásokat a pályák karbantartására, és fejlesztésére, valamint az egyéb lehetőségek bővítésére, mindössze a vendégház felújításához, és az ott lévő étterem létrehozásához vettek igénybe uniós támogatást. A korábbi terveknek megfelelően a mostani szezonra készült el az új lift, amely az északi pályákat szolgálja ki. Az optimista jövőbelátás ékes bizonyítéka továbbá a gyöngyösi önkormányzattal kötött 50 éves üzemeltetési szerződés is.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Dobogókő kedvelői sem panaszkodhatnak, ugyanis itt is folyamatosak a fejlesztések, a pályák rendbetétele. A 2006/2007-es szezontól újra használható a Dobogókőről Pilisszentkeresztre vezető, mintegy 6 km hosszú síút is. A pályák bővítése mellett pedig jelenleg is foglalkoznak az illetékesek a pályák hóágyúzhatóságának, műanyag pálya beépítésének lehetőségeivel, és az éjszakai síelés újbóli bevezetésével.

Az egyre fejlődő lehetőségek ellenére a magyarok leginkább gyakorolni járnak a magyar sípályákra, illetve ha hétvégente van ideje valakinek, akkor gyakori, hogy egymás után többször is elmegy. Bár akinek megvan a megfelelő anyagi forrása az még mindig külföldre megy az ünnepek között egy hétre, vagy kettőre síelni.


A 2005-ös szezonban a síelhető napok száma 60-70 között volt, és mindenki bizakodva várja, hogy idén legalább ennyi, vagy még ennél is több idő áll majd a síelők rendelkezésére. De ha már valaki síelésre adja a fejét, akkor mindenképpen érdemes odafigyelni egy-két dologra:

Lőrincz László, a Dobogókő síközpont vezetője szerint a síelés ugyanolyan, mintha valaki autót vezetne. Ha nincs megfelelő gyakorlat, akkor abból komoly problémák lehetnek. Minden évben számos magyar szenved balesetet itthon is, és külföldön is a gyakorlatlanságból kifolyólag, mivel olyan pályákra is rámerészkednek a léccel, amihez nincs meg a megfelelő tapasztalatuk...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?