Hóágyú és műpálya itthon: minek mennél Ausztriába síelni?

Pénzcentrum
2007. december 20. 12:00

A tavalyi szezon "eredményei" ellenére bizakodnak a pályaüzemeltetők a népszerűbb sípályáknál. Tavaly ugyanis ki sem nyitottak a magyarok által kedvelt "síparadicsomok", mivel szinte nem is volt hó. Az idei időjárás erre már októberben rácáfolt, ugyanis már akkor megjelentek az első hópihék, így novemberre már volt olyan hely, ami nyitva várta a turistákat, és a síelni vágyókat. De nézzük meg, mi a helyzet így december közepén, és mi várható az ünnepekre...

Az elérhető kínálat egyre nagyobb, egyre több, és színvonalasabb szolgáltatással várják az érdeklődőket a pályák. Bár idén már néhány napot több pálya is nyitva tartott, egyelőre nem kedvez az időjárás a síelni vágyóknak. Ennek ellenére van ahol, akkor is nyitnak, ha nem esik semmi, Kékestetőn ugyanis a hóágyúknak köszönhetően megfelelő állapotba tudják hozni a pályákat, így december 25-én 9 órakor kinyitják kapuikat.

Országszerte több, mint 30 kisebb-nagyobb pálya várja a megfelelő mennyiségű hó leesését. Ahhoz, hogy a tél rövid ideje alatt megfelelő számú érdeklődőt tudjanak vonzani a pályák, a folyamatos karbantartás mellett fejlesztésekre is szükség van. Ez szinte mindenhol folyamatosan valósul meg, az elmúlt években van ahol tízmilliókat, de van ahol százmilliókat is költöttek fejlesztésekre.

A gazdasági megszorítások hatásai ezen a területen is érezhetőek, sokan már nem engedhetik meg maguknak, hogy külföldre menjenek egy vagy két hétre síelni, bár Bajnóczky Zsolt, a Kékestetőn lévő pálya üzemeltetését végző Mátra Centrum Kft. sajtófőnöke szerint a látogatók számának növekedése a kényelmességnek is köszönhető, ugyanis sokan nem utaznak el egy-két nap miatt Szlovákiába, vagy Ausztriába, hanem inkább az egyre fejlődő magyar pályákat részesítik előnyben. 2003-ban a síelők száma 500 ezer körül mozgott, 2007-ben viszont már 7-800 ezer főt várnak.

Jelenleg bár van valamennyi hó néhol, az nem alkalmas síelésre, így meg kell várni, hogy további 40-50 centiméter essen. A hó kezelésével csak ekkora mennyiségből lehet megfelelően síelhető pályát kialakítani, így Kékes kivételével, ahol hóágyúval segítenek a helyzeten, az üzemeltetők abban bíznak, hogy karácsony környékén megérkezik a várva várt hó.

Bánkúton az elmúlt 10 évben közel 80 millió forintot költöttek fejlesztésekre, amelyből az egyik legnagyobb a 20 millióért felújított turistaház volt. Jelenleg nyolc lesiklópályán, négy húzó, négy tolókaros sífelvonó, hóágyúk és hótaposó gépek biztosítják a síelési lehetőségeket. A nehéz, közepes, valamint a tanulópálya között válogathat ki-ki tudásának megfelelően.

Kékestetőn az elmúlt néhány évben 3-400 millió forint körüli összegben hajtottak végre magánerős beruházásokat a pályák karbantartására, és fejlesztésére, valamint az egyéb lehetőségek bővítésére, mindössze a vendégház felújításához, és az ott lévő étterem létrehozásához vettek igénybe uniós támogatást. A korábbi terveknek megfelelően a mostani szezonra készült el az új lift, amely az északi pályákat szolgálja ki. Az optimista jövőbelátás ékes bizonyítéka továbbá a gyöngyösi önkormányzattal kötött 50 éves üzemeltetési szerződés is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dobogókő kedvelői sem panaszkodhatnak, ugyanis itt is folyamatosak a fejlesztések, a pályák rendbetétele. A 2006/2007-es szezontól újra használható a Dobogókőről Pilisszentkeresztre vezető, mintegy 6 km hosszú síút is. A pályák bővítése mellett pedig jelenleg is foglalkoznak az illetékesek a pályák hóágyúzhatóságának, műanyag pálya beépítésének lehetőségeivel, és az éjszakai síelés újbóli bevezetésével.

Az egyre fejlődő lehetőségek ellenére a magyarok leginkább gyakorolni járnak a magyar sípályákra, illetve ha hétvégente van ideje valakinek, akkor gyakori, hogy egymás után többször is elmegy. Bár akinek megvan a megfelelő anyagi forrása az még mindig külföldre megy az ünnepek között egy hétre, vagy kettőre síelni.


A 2005-ös szezonban a síelhető napok száma 60-70 között volt, és mindenki bizakodva várja, hogy idén legalább ennyi, vagy még ennél is több idő áll majd a síelők rendelkezésére. De ha már valaki síelésre adja a fejét, akkor mindenképpen érdemes odafigyelni egy-két dologra:

Lőrincz László, a Dobogókő síközpont vezetője szerint a síelés ugyanolyan, mintha valaki autót vezetne. Ha nincs megfelelő gyakorlat, akkor abból komoly problémák lehetnek. Minden évben számos magyar szenved balesetet itthon is, és külföldön is a gyakorlatlanságból kifolyólag, mivel olyan pályákra is rámerészkednek a léccel, amihez nincs meg a megfelelő tapasztalatuk...

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?