13 °C Budapest

Hóágyú és műpálya itthon: minek mennél Ausztriába síelni?

Pénzcentrum
2007. december 20. 12:00

A tavalyi szezon "eredményei" ellenére bizakodnak a pályaüzemeltetők a népszerűbb sípályáknál. Tavaly ugyanis ki sem nyitottak a magyarok által kedvelt "síparadicsomok", mivel szinte nem is volt hó. Az idei időjárás erre már októberben rácáfolt, ugyanis már akkor megjelentek az első hópihék, így novemberre már volt olyan hely, ami nyitva várta a turistákat, és a síelni vágyókat. De nézzük meg, mi a helyzet így december közepén, és mi várható az ünnepekre...

Az elérhető kínálat egyre nagyobb, egyre több, és színvonalasabb szolgáltatással várják az érdeklődőket a pályák. Bár idén már néhány napot több pálya is nyitva tartott, egyelőre nem kedvez az időjárás a síelni vágyóknak. Ennek ellenére van ahol, akkor is nyitnak, ha nem esik semmi, Kékestetőn ugyanis a hóágyúknak köszönhetően megfelelő állapotba tudják hozni a pályákat, így december 25-én 9 órakor kinyitják kapuikat.

Országszerte több, mint 30 kisebb-nagyobb pálya várja a megfelelő mennyiségű hó leesését. Ahhoz, hogy a tél rövid ideje alatt megfelelő számú érdeklődőt tudjanak vonzani a pályák, a folyamatos karbantartás mellett fejlesztésekre is szükség van. Ez szinte mindenhol folyamatosan valósul meg, az elmúlt években van ahol tízmilliókat, de van ahol százmilliókat is költöttek fejlesztésekre.

A gazdasági megszorítások hatásai ezen a területen is érezhetőek, sokan már nem engedhetik meg maguknak, hogy külföldre menjenek egy vagy két hétre síelni, bár Bajnóczky Zsolt, a Kékestetőn lévő pálya üzemeltetését végző Mátra Centrum Kft. sajtófőnöke szerint a látogatók számának növekedése a kényelmességnek is köszönhető, ugyanis sokan nem utaznak el egy-két nap miatt Szlovákiába, vagy Ausztriába, hanem inkább az egyre fejlődő magyar pályákat részesítik előnyben. 2003-ban a síelők száma 500 ezer körül mozgott, 2007-ben viszont már 7-800 ezer főt várnak.

Jelenleg bár van valamennyi hó néhol, az nem alkalmas síelésre, így meg kell várni, hogy további 40-50 centiméter essen. A hó kezelésével csak ekkora mennyiségből lehet megfelelően síelhető pályát kialakítani, így Kékes kivételével, ahol hóágyúval segítenek a helyzeten, az üzemeltetők abban bíznak, hogy karácsony környékén megérkezik a várva várt hó.

Bánkúton az elmúlt 10 évben közel 80 millió forintot költöttek fejlesztésekre, amelyből az egyik legnagyobb a 20 millióért felújított turistaház volt. Jelenleg nyolc lesiklópályán, négy húzó, négy tolókaros sífelvonó, hóágyúk és hótaposó gépek biztosítják a síelési lehetőségeket. A nehéz, közepes, valamint a tanulópálya között válogathat ki-ki tudásának megfelelően.

Kékestetőn az elmúlt néhány évben 3-400 millió forint körüli összegben hajtottak végre magánerős beruházásokat a pályák karbantartására, és fejlesztésére, valamint az egyéb lehetőségek bővítésére, mindössze a vendégház felújításához, és az ott lévő étterem létrehozásához vettek igénybe uniós támogatást. A korábbi terveknek megfelelően a mostani szezonra készült el az új lift, amely az északi pályákat szolgálja ki. Az optimista jövőbelátás ékes bizonyítéka továbbá a gyöngyösi önkormányzattal kötött 50 éves üzemeltetési szerződés is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Dobogókő kedvelői sem panaszkodhatnak, ugyanis itt is folyamatosak a fejlesztések, a pályák rendbetétele. A 2006/2007-es szezontól újra használható a Dobogókőről Pilisszentkeresztre vezető, mintegy 6 km hosszú síút is. A pályák bővítése mellett pedig jelenleg is foglalkoznak az illetékesek a pályák hóágyúzhatóságának, műanyag pálya beépítésének lehetőségeivel, és az éjszakai síelés újbóli bevezetésével.

Az egyre fejlődő lehetőségek ellenére a magyarok leginkább gyakorolni járnak a magyar sípályákra, illetve ha hétvégente van ideje valakinek, akkor gyakori, hogy egymás után többször is elmegy. Bár akinek megvan a megfelelő anyagi forrása az még mindig külföldre megy az ünnepek között egy hétre, vagy kettőre síelni.


A 2005-ös szezonban a síelhető napok száma 60-70 között volt, és mindenki bizakodva várja, hogy idén legalább ennyi, vagy még ennél is több idő áll majd a síelők rendelkezésére. De ha már valaki síelésre adja a fejét, akkor mindenképpen érdemes odafigyelni egy-két dologra:

Lőrincz László, a Dobogókő síközpont vezetője szerint a síelés ugyanolyan, mintha valaki autót vezetne. Ha nincs megfelelő gyakorlat, akkor abból komoly problémák lehetnek. Minden évben számos magyar szenved balesetet itthon is, és külföldön is a gyakorlatlanságból kifolyólag, mivel olyan pályákra is rámerészkednek a léccel, amihez nincs meg a megfelelő tapasztalatuk...

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm