13 °C Budapest

Többet utaztunk mint tavaly - a Balaton ismét nyerő

Pénzcentrum
2007. november 23. 15:00

Az idei év első félévében tovább bővült a belföldi turisztikai forgalom, akár az utazások számát, akár azok átlagos időtartamát vizsgáljuk, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett adataiból. 2007 első hat hónapjában a lakosság 30 százaléka vett részt legalább egy alkalommal többnapos belföldi utazáson.

A legtöbbet a Közép-magyarországi régióban élők utaztak, 46 százalékuk töltött több napot házon kívül, őket a Dunántúlon, majd pedig végül az ország keleti felében élők követik. A Dél-alföldi régióban például csupán a lakosság 23 százaléka volt ilyen szempontból aktív.

Forrás: KSH statisztikai tükör

A keleti országrészben élők az átlagosnál gyakrabban indokolták az utazások elmaradását anyagi okokkal. Az országos átlagot tekintve a lakosság 40 százaléka anyagi, 22 százaléka egészségügyi okokból nem utazott, 13 százalékuk a szabadidő hiánya miatt maradt otthon. A nem utazók hatoda pedig úgy nyilatkozott, hogy általában szokott utazni, de az adott hat hónapban erre nem volt lehetősége.

Forrás: KSH statisztikai tükör

Az utazások száma az adatok szerint erős kapcsolatot mutat a háztartásokban élők számával, gazdasági helyzetével és az adott személyek életkorával. Az egy- és a négynél több tagú háztartások általában ritkábban utaznak. Az egyedülállóknál az utazási aktivitás attól függően változik, hogy az adott magánszemély gazdaságilag aktív-e.

A korosztály szerinti csoportokat tekintve megállapítható, hogy a 64 év felettiek ritkán utaznak, a többi korosztály között azonban nem lehet releváns különbséget felfedezni. Annál nagyobb eltérést mutat az utazási aktivitás a családi gazdasági helyzete szerint. Míg a nyaralóval, vagy második otthonnal rendelkező háztartásokban élők 70 százaléka utazott el több napra, addig ugyanez az arány a másik oldalon csupán 26 százalék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2007 első félévében összesen 12 millió alkalommal utaztak belföldre a magyar állampolgáruk, ez 7 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A 12 millió utazás alkalmával 46 millió napot töltöttek a magyarok idegen helyen. Az utóbbi érték 10 százalékos növekedése egyet jelent azzal, hogy az idei év első hat hónapjában növekedett az utazások átlagos időtartama.

A legtöbb időt a Balatonnál és rokonlátogatással töltötték az utazók, 43 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy rokonoknál volt és csupán 30 százalékuk fordította szórakozásra, pihenésre, sportolásra idejét. Ennek egyenes következménye, hogy az éjszakázási lehetőségek között dominál a rokon, vagy ismerős által biztosított szálláshely.

Forrás: KSH statisztikai tükör

A többnapos utakat választó magyarok összesen 130 milliárd forintot költöttek erre a célra, ez folyó áron 15 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Egy utazó átlagosan 2800 forintot költött naponta. Persze ez az érték azoknál, akik rokonoknál vagy ismerősöknél szálltak meg alacsonyabb (1600 forint), a szórakozás és pihenés esetében pedig magasabb. A legdrágábbnak a hivatalos és a wellnessutak bizonyultak.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm