Többet utaztunk mint tavaly - a Balaton ismét nyerő

Pénzcentrum
2007. november 23. 15:00

Az idei év első félévében tovább bővült a belföldi turisztikai forgalom, akár az utazások számát, akár azok átlagos időtartamát vizsgáljuk, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett adataiból. 2007 első hat hónapjában a lakosság 30 százaléka vett részt legalább egy alkalommal többnapos belföldi utazáson.

A legtöbbet a Közép-magyarországi régióban élők utaztak, 46 százalékuk töltött több napot házon kívül, őket a Dunántúlon, majd pedig végül az ország keleti felében élők követik. A Dél-alföldi régióban például csupán a lakosság 23 százaléka volt ilyen szempontból aktív.

Forrás: KSH statisztikai tükör

A keleti országrészben élők az átlagosnál gyakrabban indokolták az utazások elmaradását anyagi okokkal. Az országos átlagot tekintve a lakosság 40 százaléka anyagi, 22 százaléka egészségügyi okokból nem utazott, 13 százalékuk a szabadidő hiánya miatt maradt otthon. A nem utazók hatoda pedig úgy nyilatkozott, hogy általában szokott utazni, de az adott hat hónapban erre nem volt lehetősége.

Forrás: KSH statisztikai tükör

Az utazások száma az adatok szerint erős kapcsolatot mutat a háztartásokban élők számával, gazdasági helyzetével és az adott személyek életkorával. Az egy- és a négynél több tagú háztartások általában ritkábban utaznak. Az egyedülállóknál az utazási aktivitás attól függően változik, hogy az adott magánszemély gazdaságilag aktív-e.

A korosztály szerinti csoportokat tekintve megállapítható, hogy a 64 év felettiek ritkán utaznak, a többi korosztály között azonban nem lehet releváns különbséget felfedezni. Annál nagyobb eltérést mutat az utazási aktivitás a családi gazdasági helyzete szerint. Míg a nyaralóval, vagy második otthonnal rendelkező háztartásokban élők 70 százaléka utazott el több napra, addig ugyanez az arány a másik oldalon csupán 26 százalék.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2007 első félévében összesen 12 millió alkalommal utaztak belföldre a magyar állampolgáruk, ez 7 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A 12 millió utazás alkalmával 46 millió napot töltöttek a magyarok idegen helyen. Az utóbbi érték 10 százalékos növekedése egyet jelent azzal, hogy az idei év első hat hónapjában növekedett az utazások átlagos időtartama.

A legtöbb időt a Balatonnál és rokonlátogatással töltötték az utazók, 43 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy rokonoknál volt és csupán 30 százalékuk fordította szórakozásra, pihenésre, sportolásra idejét. Ennek egyenes következménye, hogy az éjszakázási lehetőségek között dominál a rokon, vagy ismerős által biztosított szálláshely.

Forrás: KSH statisztikai tükör

A többnapos utakat választó magyarok összesen 130 milliárd forintot költöttek erre a célra, ez folyó áron 15 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Egy utazó átlagosan 2800 forintot költött naponta. Persze ez az érték azoknál, akik rokonoknál vagy ismerősöknél szálltak meg alacsonyabb (1600 forint), a szórakozás és pihenés esetében pedig magasabb. A legdrágábbnak a hivatalos és a wellnessutak bizonyultak.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?