16 °C Budapest

A kedvenc nyaralóhelyek: hol szórják a pénzt a magyarok?

Pénzcentrum
2007. augusztus 1. 11:00

Az idei főszezonban a családok mindössze 41 százaléka költ nyaralásra. Ezen belül hetven százalék a belföldi tájak szépségeit választja, a további harminc százalék külföldre utazik. A családok jelenős része azonban a szabadsága alatt az otthoni pihenést választja a költséges nyaralások helyett - írja a Magyar Hírlap.

Az Önkormányzat és Területfejlesztési Minisztérium felmérése alapján az idén a családok összesen 1,2 millió utazást szerveztek. Ezt a számot némiképp növeli az a tény, hogy néhány család mind belföldre, mind külföldre eljut ebben az évben, összesen 150 ezer háztartás. A nyári vakációt szervezők jelentés része, azonban még mindig a 18-24 éves fiatalok közül kerül ki, akik jellemzően még nem családosok.

A legnépszerűbb nyaralóhely idén a Balaton, amelyet Horvátország követ, majd Észak-Magyarország, és az Észak Alföld. Görögország csak ezek után következik, Olaszország pedig az első hat legnépszerűbb hely között sem szerepel. Belföldön az átlagos nyaralásra fordított időtartam 5,5 nap, külföldön 9,8 nap.

A vakációra fordított kiadások összesen 60,3 milliárd forintot tesznek ki, egy háztartás esetén összesen 53 ezer forint. A belföldön nyaralók hetvenöt százaléka panzióban, szállodában, kempingben száll meg, külföldön nyolcvanhét százalék vesz igénybe kereskedelmi szálláshelyet. A többi nyaraló általában rokonoknál száll meg, így a szállásköltség nem jelenik meg az elköltött összegekben.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?