3 °C Budapest

Nyaralás a Balatonnál - Amennyit a csekk elbír

Pénzcentrum
2007. július 31. 10:00

Erősen megváltoztak az üdülési szokások: ma már a legtöbben csak néhány napra mennek szabadságra, igaz, nemcsak anyagi okokból. Szállodavezetők elmondása alapján, gyakori, hogy a vendégek csak annyi szolgáltatást vesznek igénybe, amennyit az üdülési csekkel ellentételezhetnek - írja a Népszabadság.

Vendéglátósok tapasztalatai szerint erősen megváltoztak az itthoni üdülési szokások: a korábbi két-három hetes nyaralások helyett ma már a legtöbben csupán azt engedhetik meg maguknak, hogy néhány napra maradjanak távol a munkahelyüktől. Az egyik Balaton menti hotel működtetője lapunknak elmondta: a rövidített nyaralásnak oka a munkahelyféltés, illetve kétségtelenül igaz, hogy a családok "addig nyújtózkodnak, amíg a takarójuk ér", vagyis csak annyi szolgáltatást vesznek igénybe, amennyit a munkáltató által megvásárolt üdülési csekkel megfizethetnek - ez jelenleg 65 500 forint. Ez az összeg pedig például egy Balaton-parti szálláshelyen nem sokra elég, hiszen egy jobb minőségű ellátást kínáló egyágyas szobáért napi 15 ezer forintot is elkérnek. Igaz, egy szerényebb színvonalú apartmanban személyenként háromezer forintért is lehet pihenni a Balaton partján - étkezés nélkül. Egy négytagú család esetében ez a szállás napi 12 ezer forint kiadást jelent, a nyaralóhelyeken igen költséges étkezés azonban jelentősen megdrágítja a nyaralást.

Az üdülési csekk népszerűségét az is jelzi, hogy idén az év első felében csaknem kétszer annyi csekk talált gazdára, mint egy évvel korábban. A gazdálkodók több mint 20 milliárd forintért vettek az üdülési, pihenési, kikapcsolódási, betegségmegelőzési, egészségmegőrzési, szabadidősport-szolgáltatásoknál felhasználható utalványt alkalmazottaik számára.

A visszajelzések szerint a hazai szálláshelyek átlagosan 70-80 százalékát üdülési csekkel váltják meg. Ma már a szállodák versenyeznek is a csekkel fizető vendégek kegyeiért. A Danubius szállodalánc és a Hunguest Hotels is 10 százalékos kedvezményt ígér a "csekkeseknek". Vannak olyan hotelek, ahol welcome drinkkel fogadják a bónnal érkezőket, máshol törülközőt kapnak ajándékba. Ugyanakkor: előfordult már, hogy az üdülési csekkel fizetőket azzal küldték előbb haza a szállodából, hogy készpénzes vendégek jelentkeztek be. Ennek oka vélhetően az, hogy - s ezt a szállodavezetők is megerősítették - két-három hónapot is kell várni, amíg megkapják a csekk ellenértékét az alapítványtól.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57