15 százalékkal többet fizetünk majd a boltban

Pénzcentrum
2007. október 10. 09:15

Várhatóan 10-15 százalékos élelmiszer-árdrágulást tapasztalhatnak majd a magyar fogyasztók idén október és december között, derül ki az Agrár Európa Kft. Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének készített felméréséből.

Az áremeléseket a mezőgazdasági alapanyagok árának növekedése indokolja, mely közvetlen vagy közvetett módon, de minden élelmiszerre kihat. A gabonaszektorban tapasztalható rossz termés, mely az egész régiót sújtja minden a kenyér és a hústermékek árát is növelni fogja.

A hústermékekre nehezedő árnyomást az import sem enyhíti, legalábbis, ami a baromfitermékeket illeti. Ez az Európában egyre súlyosbodó húshiánynak és a brazil baromfipestisnek tudható be. A sertéshúsoknál már más a helyzet: jelentős behozatalt regisztráltak ugyanis: az idei év első kilenc hónapjában 300 ezer sertés érkezett Lengyelországból.

Az árak a dráguló termények hatására indultak növekedésnek, mely minden hús- és tejtermék árának alakulásában szerepet játszik majd. A tejfelvásárlási árak már júliusban is növekedtek, mely részben az olasz importnak köszönhető.

A drágulás azonban a kenyeret sem kíméli, a liszt 30 százalékos drágulása a kenyeret is közel 20 százalékkal drágította meg, ennek hatása pedig már a KSH által közölt adatokban is érezhető - olvasható a Világgazdaságban.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?