16 °C Budapest

15 százalékkal többet fizetünk majd a boltban

Pénzcentrum
2007. október 10. 09:15

Várhatóan 10-15 százalékos élelmiszer-árdrágulást tapasztalhatnak majd a magyar fogyasztók idén október és december között, derül ki az Agrár Európa Kft. Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének készített felméréséből.

Az áremeléseket a mezőgazdasági alapanyagok árának növekedése indokolja, mely közvetlen vagy közvetett módon, de minden élelmiszerre kihat. A gabonaszektorban tapasztalható rossz termés, mely az egész régiót sújtja minden a kenyér és a hústermékek árát is növelni fogja.

A hústermékekre nehezedő árnyomást az import sem enyhíti, legalábbis, ami a baromfitermékeket illeti. Ez az Európában egyre súlyosbodó húshiánynak és a brazil baromfipestisnek tudható be. A sertéshúsoknál már más a helyzet: jelentős behozatalt regisztráltak ugyanis: az idei év első kilenc hónapjában 300 ezer sertés érkezett Lengyelországból.

Az árak a dráguló termények hatására indultak növekedésnek, mely minden hús- és tejtermék árának alakulásában szerepet játszik majd. A tejfelvásárlási árak már júliusban is növekedtek, mely részben az olasz importnak köszönhető.

A drágulás azonban a kenyeret sem kíméli, a liszt 30 százalékos drágulása a kenyeret is közel 20 százalékkal drágította meg, ennek hatása pedig már a KSH által közölt adatokban is érezhető - olvasható a Világgazdaságban.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?