Várhatóan 10-15 százalékos élelmiszer-árdrágulást tapasztalhatnak majd a magyar fogyasztók idén október és december között, derül ki az Agrár Európa Kft. Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének készített felméréséből.
Az áremeléseket a mezőgazdasági alapanyagok árának növekedése indokolja, mely közvetlen vagy közvetett módon, de minden élelmiszerre kihat. A gabonaszektorban tapasztalható rossz termés, mely az egész régiót sújtja minden a kenyér és a hústermékek árát is növelni fogja.
A hústermékekre nehezedő árnyomást az import sem enyhíti, legalábbis, ami a baromfitermékeket illeti. Ez az Európában egyre súlyosbodó húshiánynak és a brazil baromfipestisnek tudható be. A sertéshúsoknál már más a helyzet: jelentős behozatalt regisztráltak ugyanis: az idei év első kilenc hónapjában 300 ezer sertés érkezett Lengyelországból.
Az árak a dráguló termények hatására indultak növekedésnek, mely minden hús- és tejtermék árának alakulásában szerepet játszik majd. A tejfelvásárlási árak már júliusban is növekedtek, mely részben az olasz importnak köszönhető.
A drágulás azonban a kenyeret sem kíméli, a liszt 30 százalékos drágulása a kenyeret is közel 20 százalékkal drágította meg, ennek hatása pedig már a KSH által közölt adatokban is érezhető - olvasható a Világgazdaságban.
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Meghívó (x)
XXVII. közgyűlését tartja az MGYOSZ
-
Műtárgyak, mint befektetés: trend vagy lehetőség? (x)
Rolex és Vaszary uralják ma az értékkövető piacot
Portfolio Gen Z Fest 2025


