4 °C Budapest

Megújuló energiaforrások az EU zászlaján: Magyarország is pénzhez jut

Pénzcentrum
2007. október 1. 16:00

Az Európai Unió a kiemelt célok között tartja nyilván az alternatív energiaforrások szerepének növelését, mely lehetővé teszi, hogy az üvegház hatásért felelős gázok legnagyobb termelői, a háztartások és a vállalatok is csökkenthessék a kibocsátást. Így az unió hosszú lejáratú hiteleket biztosító intézményei, így az Európai Beruházási Bank is prioritásként értelmezik az energiahatékonyságot növelésére és a megújuló energiaforrások használatát célzó projektek finanszírozását.

Az EIB az uniós célkitűzésnek megfelelően 2007-et a megújuló energia évévé nyilvánította és közel 800 millió eurónyi forrást különített el az energia-megtakarítást, hatékonyságot és az alternatív energia felhasználást célzó beruházások finanszírozására. Ennek keretében hirdette meg ljubjanai fórumon bank alelnöke, Marta Gajêcka azt a programot, mely a közép-kelet európai országok számára biztosít 25 millió euró értékben forrásszerzési lehetőséget.

Az Enercap Power Fund kedvezményes finanszírozási konstrukcióit főként Szlovákia, Lengyelország, Horvátország, Csehország és hazánk élvezheti majd. Az alap azonban megteremti majd annak a lehetőségét, hogy a magánszféra is forrást biztosíthasson a megújuló energiaforrások használatát célzó beruházásokhoz.

Marta Gajêcka a szeptember 27-28-án lezajlott fórumon hangsúlyozta, hogy a most meghirdetett program hozzájárul majd egy tisztább és "zöldebb" Közép-Kelet Európa megteremtéséhez, illetve az itt található államok környezetbarát energiafelhasználás felé való elkötelezettségének növeléséhez. Az alelnökasszony kiemelte, hogy a fejlődés érdekében a Beruházási Bank új, kedvező finanszírozási eszközöket dolgozott ki, többek között megteremtette annak lehetőségét, hogy a bank kisebb volumenű beruházások esetén is forrást nyújthasson.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?