0 °C Budapest

Megújuló energiaforrások az EU zászlaján: Magyarország is pénzhez jut

Pénzcentrum
2007. október 1. 16:00

Az Európai Unió a kiemelt célok között tartja nyilván az alternatív energiaforrások szerepének növelését, mely lehetővé teszi, hogy az üvegház hatásért felelős gázok legnagyobb termelői, a háztartások és a vállalatok is csökkenthessék a kibocsátást. Így az unió hosszú lejáratú hiteleket biztosító intézményei, így az Európai Beruházási Bank is prioritásként értelmezik az energiahatékonyságot növelésére és a megújuló energiaforrások használatát célzó projektek finanszírozását.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az EIB az uniós célkitűzésnek megfelelően 2007-et a megújuló energia évévé nyilvánította és közel 800 millió eurónyi forrást különített el az energia-megtakarítást, hatékonyságot és az alternatív energia felhasználást célzó beruházások finanszírozására. Ennek keretében hirdette meg ljubjanai fórumon bank alelnöke, Marta Gajêcka azt a programot, mely a közép-kelet európai országok számára biztosít 25 millió euró értékben forrásszerzési lehetőséget.

Az Enercap Power Fund kedvezményes finanszírozási konstrukcióit főként Szlovákia, Lengyelország, Horvátország, Csehország és hazánk élvezheti majd. Az alap azonban megteremti majd annak a lehetőségét, hogy a magánszféra is forrást biztosíthasson a megújuló energiaforrások használatát célzó beruházásokhoz.

Marta Gajêcka a szeptember 27-28-án lezajlott fórumon hangsúlyozta, hogy a most meghirdetett program hozzájárul majd egy tisztább és "zöldebb" Közép-Kelet Európa megteremtéséhez, illetve az itt található államok környezetbarát energiafelhasználás felé való elkötelezettségének növeléséhez. Az alelnökasszony kiemelte, hogy a fejlődés érdekében a Beruházási Bank új, kedvező finanszírozási eszközöket dolgozott ki, többek között megteremtette annak lehetőségét, hogy a bank kisebb volumenű beruházások esetén is forrást nyújthasson.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06