5 °C Budapest

Nem kell félni, nem fogy el az áram

Pénzcentrum
2007. szeptember 25. 08:45

Nem kell attól tartani, hogy a jövő év januárjában megvalósuló piacnyitást követően nem lesz elegendő villamos energia a hazai piacon - adja hírül a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Megszületett a megállapodás a minisztérium, valamint a Magyar Villamos Művek (MVM) között arról, hogy a cégcsoport az új törvény előírásainak megfelelően október végéig összesen mintegy 5-8 terrawattóra, hosszú távú szerződésekben lekötött kapacitást kínál pályázat útján.

Felsmann Balázs, a gazdasági tárca szakállamtitkára szerint emellett minden erőmű hasonló módon további kapacitásokat fog még piacra vinni. Az egyetemes szolgáltatási körbe tartozók, vagyis a védett kisfogyasztók ellátására összesen 12 terrawattóra villamos energiára van szükség.

Emellett a biztonságos ellátást szolgálja, hogy megállapodtak az egyetemes szolgáltatói körbe tartozók ellátásához szükséges energia, a zöld mérlegkör és az elosztói hálózat veszteségének kezeléséről is.

Felsmann elmondta, hogy elkészültek a végrehajtási rendeletek is, melyek jelenleg közigazgatási egyeztetésen vannak. A jövőre várható árakkal kapcsolatosan a szakállamtitkár szerint csupán az októberi aukciót követően lehet majd látni ezek alakulását. Amennyiben túlzott mértékű áremelés irányába indulnának a folyamatok, a kormányzat Felsmann szerint lehetőséget lát a drágulás visszafogására.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20