1 °C Budapest

Növekvő energiaárak - jövőre ismét drágul a vonatjegy?

Pénzcentrum
2007. szeptember 27. 08:45

Jövő évtől kezdve a MÁV Zrt. ismételten a szabadpiacról szerzi majd be a villamos energiát, ez akár a menetjegyek árának növekedését is magával hozhatja. 2008-ra ugyanis a szakemberek növekedést várnak a villamos energia árában, amely a 83 százalékban villanymozdonyokat alkalmazó MÁV költségeit is jelentősen befolyásolja majd - írja a Magyar Hírlap.

A többletköltség fogyasztókra való tovább hárítását akadályozza, hogy a viteldíjak meghatározása ennél bonyolultabb szempontrendszer alapján, hatóságilag kerül meghatározásra. A fogyasztók által fizetett díjak megállapításakor pedig a társadalompolitikai szempontok játsszák a legfontosabb szerepet.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és a Pénzügyminisztérium évente kétszer dönthet a vasúti, illetve közúti személyszállításban alkalmazott tarifákról. Ez évben már két alkalommal, összesen 33 százalékkal emelkedtek a vonatjegyek ára, de ennek hátterében nem az energiaárak növekedése, hanem a volántársaságok és a MÁV által alkalmazott árak összesimítása állt.

Már csak azért sem valószínűtlen, hogy a növekvő energiaárak jelentős korrekciót idézhetnének elő a vonatjegyek esetében, mert ekkor a volántársaságok által alkalmazott árakat is jelentősen növelni kellene. A MÁV az idei évben nem a szabadpiacról, hanem a közüzemi szolgáltatóktól szerzi be az áramot hatósági árakon, az ezt megelőző két évben azonban a szabad piacon vásárolt, milliárdos nagyságrendű megtakarítást érve el a döntéssel.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?