Növekvő energiaárak - jövőre ismét drágul a vonatjegy?

Pénzcentrum
2007. szeptember 27. 08:45

Jövő évtől kezdve a MÁV Zrt. ismételten a szabadpiacról szerzi majd be a villamos energiát, ez akár a menetjegyek árának növekedését is magával hozhatja. 2008-ra ugyanis a szakemberek növekedést várnak a villamos energia árában, amely a 83 százalékban villanymozdonyokat alkalmazó MÁV költségeit is jelentősen befolyásolja majd - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A többletköltség fogyasztókra való tovább hárítását akadályozza, hogy a viteldíjak meghatározása ennél bonyolultabb szempontrendszer alapján, hatóságilag kerül meghatározásra. A fogyasztók által fizetett díjak megállapításakor pedig a társadalompolitikai szempontok játsszák a legfontosabb szerepet.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és a Pénzügyminisztérium évente kétszer dönthet a vasúti, illetve közúti személyszállításban alkalmazott tarifákról. Ez évben már két alkalommal, összesen 33 százalékkal emelkedtek a vonatjegyek ára, de ennek hátterében nem az energiaárak növekedése, hanem a volántársaságok és a MÁV által alkalmazott árak összesimítása állt.

Már csak azért sem valószínűtlen, hogy a növekvő energiaárak jelentős korrekciót idézhetnének elő a vonatjegyek esetében, mert ekkor a volántársaságok által alkalmazott árakat is jelentősen növelni kellene. A MÁV az idei évben nem a szabadpiacról, hanem a közüzemi szolgáltatóktól szerzi be az áramot hatósági árakon, az ezt megelőző két évben azonban a szabad piacon vásárolt, milliárdos nagyságrendű megtakarítást érve el a döntéssel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06