0 °C Budapest

Vizes ingatlanok - jól gondold meg, ha nem akarsz elázni!

Pénzcentrum
2007. július 16. 05:55

Néhány héttel ezelőtt foglalkoztunk először bővebben a hazai fürdőhelyek által nyújtott ingatlanbefektetési lehetőséggel. Az észak-magyarországon található komplexumok környezetét vettük nagyító alá, hogy megtudjuk, érdemes-e befektetési céllal az áremelkedés, és a jó kiadhatóság reményében lakást vásárolni a tradicionális és a nemrégiben kiépült fürdővárosokban. Cikksorozatunk második részében az észak-kelet magyarországi fürdőhelyek helyett a Dél-Dunántúl és a Villányi-hegyek kerültek figyelmünk középpontjába.

A Balatontól észak-nyugatra található Kehidakustány, Hévíz és Zalakaros ingatlanpiacáról az Otthon Centrum Zala megyei irodájának vezetőjével, Kovács Tiborral beszélgettünk, míg a Pécs mellett fekvő Harkányról ezzel szemben egy helyi ingatlanügynökség, a Bischof Ingatlan ügyvezetőjét, Bischof Pétert kérdeztük.

Továbbra is egy kiadásra alkalmas 40-50 négyzetméteres, másfél-két szobás lakást szerettünk volna vásárolni, de a kiadási esélyek javítása végett, főleg a fürdő közeli ingatlanok iránt érdeklődtünk. Az árak és a bérleti díjak mellett természetesen előkerült az árnövekedés és az értékesíthetőség kérdése is. Lássuk, milyen eredményre jutottuk!

Átlagos négyzetméterárak: amikor a sok tényleg több...

Kehidakustányban az építési szabályzat nem engedi 5-8 lakásos társasháznál nagyobb beruházás kivitelezését, a maximálisan engedélyezett méretet kihasználó építkezések azonban elég gyakoriak, tudhattuk meg Kovács Tibortól, aki hozzátette, körülbelül 3-4 havonta indul új beruházás a településen.

A négyzetméterárak viszonylag visszafogottak: 200-240 ezer forintért vásárolhatunk újépítésű ingatlant, egy használt lakásért pedig körülbelül 20 százalékkal kell kevesebbet kérnek el az eladók, vagyis általában 150-200 ezer forintos négyzetméterárral szembesül, aki Kehidakustányban szeretne "második otthont" vásárolni magának.

A hévízi ingatlanárak ezzel szemben már jóval nagyobb szórást mutatnak. Az ingatlanpiac fürdőközpontú, amely azt jelenti, hogy a jó elhelyezkedésű, vagyis a fürdő 300-400 méteres körzetében található ingatlanok ára elérheti akár az 500-600 ezer forintot is, ezen területeket kivéve azonban 150-170 ezer forintos négyzetméterárakkal találkozhatunk.

Zalakaros esetében is tapasztalható a fürdővárosoknál általában jellemző fürdőközpontúság, a település azonban sokkal kevésbé strukturált, a szükséges infrastrukturális fejlesztések hiánya pedig nem hat pozitívan az ingatlanpiacra, így négyzetméterenként már 300 ezer forint körüli áron is hozzájuthatunk fürdő közeli ingatlanhoz, akár új fejlesztések esetében is.

Harkányban 250 ezer forint körül már fürdő közeli új lakást kaphatunk, míg a használt ingatlanokért körülbelül 200 ezer forintot kell adnunk négyzetméterenként. Az árak alacsonyan tartásában bizonyosan szerepet játszott, hogy az elmúlt négy évben közel 200 új lakást adtak át a 3400 lakossal rendelkező kisvárosban.

Kettős igazságok: kiadásból igen, értéknövekedésből itt sem lehet megélni!

Az általunk megkérdezett szakemberektől megtudhattuk, hogy a dél-dunántúli fürdővárosok esetében is az ingatlanárak stagnálása, sőt sok esetben csökkenése jellemző. Hévíz esetében például csakis a fürdő közeli ingatlanok esetében beszélhetünk stagnálásról. A használt lakások ára összességében az elmúlt öt évben közel 30 százalékkal csökkent - mondta el lapunk Kovács Tibor.

Az árak visszaesése mögött főként a külföldiek által támasztott kereslet megcsappanása áll, de fontos tényező az is, hogy másodlagos célú ingatlanok esetében erős eltolódás észlelhető a használt ingatlanok irányába. A képet némileg torzíthatja, hogy egy jelentős piaci részesedéssel rendelkező iroda ajánlataiból sem lehet a teljes piacra érvényes általános igazságokat felállítani.

Harkánnyal kapcsolatban Bischof Péter elmondta, hogy bár az ingatlanárak emelkedéséről nem adhatunk számot, a telkek mindenképpen jó befektetési lehetőséget jelentenek az áremelkedésből származó hozamot tekintve is. Természetesen ebben az esetben is rendkívül fontos a fürdőtől mért távolság és a beépíthetőség, a négyzetméterenkénti telekárak ennek függvényében, 5 és 50 ezer forint között változnak. A befektetési lehetőség valóságosságát igazolja, hogy az elmúlt 2 évben a telekárak éves szinten 10-15 százalékos növekedést mutattak.

Zimmer Frei: a nagy visszatérés?

A kiadhatósággal kapcsolatban már sokkal biztatóbb válaszokat kaptunk, mint előző megkeresésünkkor. Harkányban körülbelül 20-25 euróért adhatunk bérbe egy lakást két főnek egy éjszakára, a szolgáltatás iránt pedig megvan az igény, mert a fürdőhelyet kedvelő idősebb korosztály gyakorta nem kíván a szállodák adta kényelemmel élni, fontosabb számára a függetlenség.

A legtöbb helyen a szezon áprilistól októberig tart, de a fedett fürdőkomplexumok esetében télen is van némi forgalom, amelyet az ügyes lakástulajdonosok kiaknázhatnak. Zalakaros esetében a kiadhatóság szempontjából rendkívül fontos, hogy megfelelő ingatlant válasszon a befektető, akár még beruházáson belül is lehetnek különbségek.

Kovács Tibortól megtudhattuk, a magán szobáztatás nem lehetetlen vállalkozás, de nem árt hozzá kellő tapasztalat, és főleg megfelelő ingatlan. Érdemes odafigyelni például arra is, hogy míg Hévizet főként az idősebbek kedvelik, így itt kisebb lakást érdemes ilyen céllal vásárolni, addig Zalakaroson inkább a családosok pihennek.

Szolgáltatások tárháza: itt még lenne keresnivaló!

Mind a Zala megyei településekre, mind pedig a Harkányra igaz, hogy kellőképpen ellátott szállásadókkal, akár több csillagos szállodákról vagy apartman-házakról legyen is szó. Kehidakustály és Hévíz esetében azonban a megfelelő színvonalú szolgáltatást kiváló szalonok számára (fodrászatnak, kozmetikának) még van tér, így aki ilyen területen szeretné megcsinálni a szerencséjét, itt sikerre viheti a nagy tervet.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58