8 °C Budapest

Naponta 20 ezer hektoliter sör - szomjaztunk a melegtől

Pénzcentrum
2007. július 25. 10:30

Minden egyes kánikulai napon 20 ezer hektoliter sört fogy el Magyarországon - ezzel a mennyiséggel fel lehetne tölteni egy ötvenméteres olimpiai úszómedencét - írja a Népszabadság.

A mostani hőség azonban már az alkoholos szomjoltók kedvelőinek is sok - a tapasztalok szerint 35 fok feletti kánikulában a legnagyobb sörbarátok is átváltanak a vízre, az üdítőre. A sörgyárak ebben a szezonban azzal is nyertek, hogy a meleg nyárelő idején a szabad-téri sörözők, kerthelyiségek korábban megnyitottak, mint máskor. Az AC Nielsen piackutató adatai szerint júniusban 4,8 százalékkal több sör fogyott, mint az előző év első nyári hónapjában, az elmúlt 12 hónap sörfogyasztása pedig 5,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Bár a szódavizet mindenfelé ismerik, spricnis üvegből vagy ballonból Magyarországon és Argentínában isszák belőle a legtöbbet. A szegény ember üdítőjének tartott ital mára versenytermékké vált.

Miközben a hőmérő negyven fok felé araszolt, a "behűtött" hipermarketekben ugrásszerűen nőttek az eladások - persze nem minden termékkategóriában. A legforróbb napokon a Spar hipermarketekben értékesített italok együttes mennyisége a szokásos forgalom három-négyszeresére ugrott.

A Tesco már a kánikula első három napjában 3,8 millió liter ásványvizet és üdítőitalt adott el, sörből pedig kétmillió litert. Emellett húsz százalékkal több jégkrém fogyott az áruházak hűtőiből. Az Auchan szóvivője, Guillemot Katalin azt mondja: a tavalyi nyári forgalommal összehasonlítva sörből áruházanként 20-50 százalékkal nőtt a forgalom, az ásványvíznél még nagyobb, 50-80 százalékos a növekedés, az egyéb üdítő kategóriában pedig tíz százalék.

Az ásványvíz kategóriában a mennyiséghez képest valamelyest kisebb bevételnövekedés azzal magyarázható, hogy az ásványvizek háromnegyedét diszkontokban és hiperekben adják el, ahol folyamatosan nő - jelenleg 40 százalék körüli - az olcsó kereskedelmi márkás termékek részesedése. Ezzel összefüggésben az ásványvíz azon kevés termékhez tartozik, amelynek gyakorlatilag nem, vagy alig változott az átlagára, így a szénsavas ásványvíz literje ugyanúgy 44 forintba kerül, mint tavaly ilyenkor, míg a szénsavmentesé 57-ről 58 forintra nőtt. Az AC Nielsen piackutató az idén már a kánikula előtt is rekordfogyasztást regisztrált: mennyiségben 22, értékben 19 százalékkal több ásványvizet adtak el az egy évvel ezelőttihez képest, ami összességében 40 milliárd forint értékű forgalmat jelent.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Régiós sajátosság, hogy nálunk az erősen szénsavas ásványvíz meszsze a legnépszerűbb, a Nielsen adatai szerint 65 százaléka a teljes felhozatalnak, azonban a buborékmentes termék forgalma is egyre nő, részesedése immár 30 százalékos. Mindegyik láncnál elmondták: a vásárlói szokások közelítenek a mediterrán országok hagyományaihoz, a kánikulai napokon inkább kora reggel vagy késő este indul a nagy roham. A Tesco arról is beszámolt, hogy áruházaiban sokszor még este tizenegykor is csúcsforgalom volt.

. A fogyasztók egyre inkább a kevésbé cukros üdítőitalokat viszik a polcokról, így dinamikusan nő a kalóriaszegény "light" termékek aránya, illetve a jeges teáké. A nagy melegben a gyümölcslevek közül nem a 100 százalékos gyümölcstartalmú italok, hanem a hígabb ivólevek a népszerűek. Ami a nagy melegben megugrott keresletet illeti: az elnök szerint a hazai gyártók hetven százalékánál már olyannyira modernizált a gyártás, hogy nagyjából egyhetes lekövetéssel ki tudják szolgálni a megugró keresletet. Csak a cégek kisebb körére jellemző, hogy a nyár elején mintegy előre "betermelik" a dömping idejére várható biztonsági készletet, amivel szerencsés esetben átvészelik a kánikulát.

A jeges édességekből, jégkrémekből nem mindenhol fogy több az extrém forróságban. Tengerdi Laura, az Algida közép-európai marketingigazgatója elmondta: ilyenkor a nyaralóhelyek, főleg a Balaton viszi a prímet, becsléseik szerint a tavalyinál felével nagyobb forgalom tetemes része ott folyt be, a főváros szerepe jóval kisebb a növekedésben.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem