Mentőöv lett az üdülési csekk - a kicsiken már ez sem segít

Pénzcentrum
2007. július 17. 09:30

Az üdülési csekk tarthatja életben a magyar szállodák nagy részét, mivel forgalom- és árbevétel-növekedés csupán a Balatonnál illetve a keleti régióban volt megfigyelhető - adja hírül a Magyar Hírlap.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint ugyan a szállodák szobakihasználtsága nem romlott tavalyhoz képest, azonban a jövedelmezőségük igen. A 17 ezer szállodai szoba 54 százalékos kihasználtságot ért el, ugyanakkor a nettó árbevétel egy százalékkal esett vissza.

Kopócsy Andrea, a Magyar Szállodaszövetség elnöke szerint ez azt jelenti, hogy az 5 százalékos áfa-emelést a szállodák nem tudták a vevőkre továbbhárítani. Budapesten a visszaesést a külföldi turisták elmaradása okozta. Ezzel szemben kiemelkedő fellendülés volt tapasztalható a Balatonnál, és Kelet-Magyarországon.

Kopócsy szerint a külföldi turisták elmaradását ellensúlyozta a belföldi turizmus, amely viszont nagy részben az üdülési csekkeknek köszönhető. 2007 első öt hónapja során megkétszereződött az üdülési csekkek felhasználása a szállodákban, különös tekintettel a wellness- és kastélyszállókra.

Az alacsony kategóriűjú, szállodaláncokhoz nem tartozó, egy-két csillagos szállásférőhelyi kisvállalkozások helyzete azonban meggyengült, náluk figyelhető meg a legnagyobb visszaesés. Sokan közülük csőd közeli helyzetbe kerültek.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?