14 °C Budapest

Mentőöv lett az üdülési csekk - a kicsiken már ez sem segít

Pénzcentrum
2007. július 17. 09:30

Az üdülési csekk tarthatja életben a magyar szállodák nagy részét, mivel forgalom- és árbevétel-növekedés csupán a Balatonnál illetve a keleti régióban volt megfigyelhető - adja hírül a Magyar Hírlap.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint ugyan a szállodák szobakihasználtsága nem romlott tavalyhoz képest, azonban a jövedelmezőségük igen. A 17 ezer szállodai szoba 54 százalékos kihasználtságot ért el, ugyanakkor a nettó árbevétel egy százalékkal esett vissza.

Kopócsy Andrea, a Magyar Szállodaszövetség elnöke szerint ez azt jelenti, hogy az 5 százalékos áfa-emelést a szállodák nem tudták a vevőkre továbbhárítani. Budapesten a visszaesést a külföldi turisták elmaradása okozta. Ezzel szemben kiemelkedő fellendülés volt tapasztalható a Balatonnál, és Kelet-Magyarországon.

Kopócsy szerint a külföldi turisták elmaradását ellensúlyozta a belföldi turizmus, amely viszont nagy részben az üdülési csekkeknek köszönhető. 2007 első öt hónapja során megkétszereződött az üdülési csekkek felhasználása a szállodákban, különös tekintettel a wellness- és kastélyszállókra.

Az alacsony kategóriűjú, szállodaláncokhoz nem tartozó, egy-két csillagos szállásférőhelyi kisvállalkozások helyzete azonban meggyengült, náluk figyelhető meg a legnagyobb visszaesés. Sokan közülük csőd közeli helyzetbe kerültek.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?