19 °C Budapest

Adria vs. Balaton: kiütéssel nyert a "magyar tenger"!

Pénzcentrum
2007. június 22. 11:00

Bár a "magyar tenger" vízminősége az elmúlt két évben rohamos fejlődésnek indult, sok magyar családi továbbra is inkább az Adriai-tengert és Horvátországot választja a nagyobb utazási költség és a több órás autózás ellenére is.

A Népszabadság munkatársai összevetették a két megoldást, hogy megtudjuk, vajon mennyibe kerül egy átlagos, négy főből álló, vagyis két gyermekes magyar családnak, hogy az Adrián, illetve a Balaton mellett töltsön el egy hétvégét.

A legnagyobb különbség természetesen az utazási költségekben, vagyis a benzinköltségben és az autópályadíjakban tapasztalható, amely a horvát tengerpartot választók pénztárcáját az autó fogyasztásától függően 15-20 ezer forinttal terheli meg. Amennyiben Horvátországba indulunk érdemes megvárni a határt a tankolással, mert odaát olcsóbb az üzemanyag, a határnál pedig mindenképpen figyeljünk a nálunk lévő élelmiszer mennyiségére, fejenként 10 ezer forint feletti érték felett ugyanis a vámosok elkobozhatnak, illetve büntetést róhatnak ki.

A másik jelentős költségkülönbséget a szállásdíj jelenti, míg a Balatonnál akár napi 9-10 ezer forintból is megoldható a szállás, addig az Adrián a turnusos üdültetés miatt három napra csak drágán, fejenként 30-40 euróért juthatunk szálláshoz, amely egy négy tagú család esetében akár 80 ezer forintot is jelenthet egy hétvégére.

Az élelmiszerárak a boltokban közel azonos árakon kaphatók, bár természetesen vannak termékek, amelyek olcsóbban kaphatók, és olyanok is, mint például a sajt, amelyért a hazai ár többszörösét kell megadnunk. Az étteremmel és a strand büfével már más a helyzet, ebben az esetben is vezet a Balaton, persze pozitív értelemben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Így nem csoda, hogy a hétvégék versenyéből legnagyobb tavunk jött ki győztesen: míg az Adriai-tenger mellett eltöltött három napra legalább 150-200 ezer forintot kell félretenni, addig a Balatont, bár kompromisszumok árán, de megoldhatjuk alig 40-42 ezer forintból, persze nem szállodában.

Az igazsághoz azonban mindenképpen hozzátartozik, hogy a turnusaihoz ragaszkodó Horvátországban egy hét sem kerül sokkal többe, mert míg csupán egy két napra a szállásért 30-40 eurót kell fizetnünk fejenként, addig egy hét esetében ez az összeg 10 euró környékére csökken.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem