Adria vs. Balaton: kiütéssel nyert a "magyar tenger"!

Pénzcentrum
2007. június 22. 11:00

Bár a "magyar tenger" vízminősége az elmúlt két évben rohamos fejlődésnek indult, sok magyar családi továbbra is inkább az Adriai-tengert és Horvátországot választja a nagyobb utazási költség és a több órás autózás ellenére is.

A Népszabadság munkatársai összevetették a két megoldást, hogy megtudjuk, vajon mennyibe kerül egy átlagos, négy főből álló, vagyis két gyermekes magyar családnak, hogy az Adrián, illetve a Balaton mellett töltsön el egy hétvégét.

A legnagyobb különbség természetesen az utazási költségekben, vagyis a benzinköltségben és az autópályadíjakban tapasztalható, amely a horvát tengerpartot választók pénztárcáját az autó fogyasztásától függően 15-20 ezer forinttal terheli meg. Amennyiben Horvátországba indulunk érdemes megvárni a határt a tankolással, mert odaát olcsóbb az üzemanyag, a határnál pedig mindenképpen figyeljünk a nálunk lévő élelmiszer mennyiségére, fejenként 10 ezer forint feletti érték felett ugyanis a vámosok elkobozhatnak, illetve büntetést róhatnak ki.

A másik jelentős költségkülönbséget a szállásdíj jelenti, míg a Balatonnál akár napi 9-10 ezer forintból is megoldható a szállás, addig az Adrián a turnusos üdültetés miatt három napra csak drágán, fejenként 30-40 euróért juthatunk szálláshoz, amely egy négy tagú család esetében akár 80 ezer forintot is jelenthet egy hétvégére.

Az élelmiszerárak a boltokban közel azonos árakon kaphatók, bár természetesen vannak termékek, amelyek olcsóbban kaphatók, és olyanok is, mint például a sajt, amelyért a hazai ár többszörösét kell megadnunk. Az étteremmel és a strand büfével már más a helyzet, ebben az esetben is vezet a Balaton, persze pozitív értelemben.

Így nem csoda, hogy a hétvégék versenyéből legnagyobb tavunk jött ki győztesen: míg az Adriai-tenger mellett eltöltött három napra legalább 150-200 ezer forintot kell félretenni, addig a Balatont, bár kompromisszumok árán, de megoldhatjuk alig 40-42 ezer forintból, persze nem szállodában.

Az igazsághoz azonban mindenképpen hozzátartozik, hogy a turnusaihoz ragaszkodó Horvátországban egy hét sem kerül sokkal többe, mert míg csupán egy két napra a szállásért 30-40 eurót kell fizetnünk fejenként, addig egy hét esetében ez az összeg 10 euró környékére csökken.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?