18 °C Budapest

Nem kell félni az áramhiánytól

Pénzcentrum
2007. június 19. 09:00

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) felkészülten várja az előttünk álló hőségrekordot, nem várható semmilyen probléma - olvasható a Napi Gazdaságban.

Kapás Mihály, az országos diszpécserszolgálat vezetője szerint a teljes magyar villamosenergia-rendszer termelésre kész, Paks is négy reaktorral termel majd. A rendszerirányító a következő napokban várható terhelésnövekedés miatt "készenlétbe állította" a tartalék kapacitásokat, s ellenőrizte azokat.

A hazai tartalék kapacitás egyébként 1300 megawattot tesz ki, melynek egy része folyamatosan üzemel, míg másik részét a több órás beindítás miatt csak szükség esetén veszik igénybe. Az előre látható kapacitásnövekedés esetén a Mavir a legolcsóbban termelő tartalék erőművet kapcsolja majd a rendszerre szükség esetén.

Ha esetleg egy meghibásodás miatt hirtelen 600-800 megawatt kapacitás esne ki rövid idő alatt, akkor a leggyorsabban üzembe állítható kapacitást kapcsolják a rendszerre, illetve a szomszédos országoktól próbálna a Mavir többletkapacitást szerezni.

Kapás Mihály szerint a megemelkedett fogyasztást a rendszer tartalékok nélkül is képes lesz kezelni. A szakember is elismeri, a fogyasztás évről évre nő. 2002 során még a 4 Celsius-foknyi átlaghőmérséklet-emelkedés csak 200 megawatt többletigényt okozott, ugyanekkora változáshoz tavaly viszont 300 megawattra volt szükség.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18