27 °C Budapest

Nem kell félni az áramhiánytól

Pénzcentrum
2007. június 19. 09:00

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) felkészülten várja az előttünk álló hőségrekordot, nem várható semmilyen probléma - olvasható a Napi Gazdaságban.

Kapás Mihály, az országos diszpécserszolgálat vezetője szerint a teljes magyar villamosenergia-rendszer termelésre kész, Paks is négy reaktorral termel majd. A rendszerirányító a következő napokban várható terhelésnövekedés miatt "készenlétbe állította" a tartalék kapacitásokat, s ellenőrizte azokat.

A hazai tartalék kapacitás egyébként 1300 megawattot tesz ki, melynek egy része folyamatosan üzemel, míg másik részét a több órás beindítás miatt csak szükség esetén veszik igénybe. Az előre látható kapacitásnövekedés esetén a Mavir a legolcsóbban termelő tartalék erőművet kapcsolja majd a rendszerre szükség esetén.

Ha esetleg egy meghibásodás miatt hirtelen 600-800 megawatt kapacitás esne ki rövid idő alatt, akkor a leggyorsabban üzembe állítható kapacitást kapcsolják a rendszerre, illetve a szomszédos országoktól próbálna a Mavir többletkapacitást szerezni.

Kapás Mihály szerint a megemelkedett fogyasztást a rendszer tartalékok nélkül is képes lesz kezelni. A szakember is elismeri, a fogyasztás évről évre nő. 2002 során még a 4 Celsius-foknyi átlaghőmérséklet-emelkedés csak 200 megawatt többletigényt okozott, ugyanekkora változáshoz tavaly viszont 300 megawattra volt szükség.

Másodszor emel bért idén a Rossmann

300 millió forintot fordít munkatársai fizetéseinek növelésére az idén 30 éves drogéria, amely tavaly elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahely díját.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM