13 °C Budapest

Nem kell félni az áramhiánytól

Pénzcentrum
2007. június 19. 09:00

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) felkészülten várja az előttünk álló hőségrekordot, nem várható semmilyen probléma - olvasható a Napi Gazdaságban.

Kapás Mihály, az országos diszpécserszolgálat vezetője szerint a teljes magyar villamosenergia-rendszer termelésre kész, Paks is négy reaktorral termel majd. A rendszerirányító a következő napokban várható terhelésnövekedés miatt "készenlétbe állította" a tartalék kapacitásokat, s ellenőrizte azokat.

A hazai tartalék kapacitás egyébként 1300 megawattot tesz ki, melynek egy része folyamatosan üzemel, míg másik részét a több órás beindítás miatt csak szükség esetén veszik igénybe. Az előre látható kapacitásnövekedés esetén a Mavir a legolcsóbban termelő tartalék erőművet kapcsolja majd a rendszerre szükség esetén.

Ha esetleg egy meghibásodás miatt hirtelen 600-800 megawatt kapacitás esne ki rövid idő alatt, akkor a leggyorsabban üzembe állítható kapacitást kapcsolják a rendszerre, illetve a szomszédos országoktól próbálna a Mavir többletkapacitást szerezni.

Kapás Mihály szerint a megemelkedett fogyasztást a rendszer tartalékok nélkül is képes lesz kezelni. A szakember is elismeri, a fogyasztás évről évre nő. 2002 során még a 4 Celsius-foknyi átlaghőmérséklet-emelkedés csak 200 megawatt többletigényt okozott, ugyanekkora változáshoz tavaly viszont 300 megawattra volt szükség.

EZT OLVASTAD MÁR?