3 °C Budapest

Zöldáram, kicsit másképp

Pénzcentrum
2007. május 31. 08:30

A jövő év január elsején változik a megújulóenergia-forrásokkal termelt áram támogatása. A villamosenergia-törvény javaslata alapján megszűnik a zöldáram jelenlegi egységes, kötelező átvételi ára, és azt technológiánként különböző tarifa váltja fel - írja a Népszabadság.

Ezzel kívánják elkerülni egyes megújulóenergia-forrásfajták alul- vagy túltámogatását. A jövőben az áramkereskedők döntik el, hogy az általuk kötelezően kifizetendő átvételi árból mennyit hárítanak át a fogyasztókra.

A parlament előtt lévő törvénytervezetből - egyes szakértők szerint meglepő módon - valóban csak ennyi derül ki. Abban ugyanis elsősorban a részletkérdések jövőbeni szabályozására utalnak. A törvényhozó ígérete szerint külön ár vonatkozik majd a kapcsoltan (azaz gázból villanyt és hőt) előállító erőművekre, a hulladékból történő energiatermelésre, illetve a különböző megújulóenergia-forrásokra is külön-külön. Igaz, az átmeneti rendelkezések között a megújuló energiaforrásokra mégis előírnak egy kilowattóránkénti 24 forint 71 filléres árat, ami évente az inflációval növekszik.

A szövegből még annyi derül ki, hogy a nagyobb szélerőművek létesítésére a jövőben pályázatot írnak ki, ami figyelembe veszi majd az országos villamosenergia-hálózat teherbíró képességét (amit a szélerőművek igencsak próbára tesznek). A tervezet felveti a "zöldbizonyítvány" bevezetését is, ám csak azután, hogy ennek lehetőségét a jövőben megvizsgálták.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?