2009-ben eltűnhetnek az izzók a boltokból - tízezrekbe kerül majd a csere

Pénzcentrum
2007. június 11. 16:00

Elképzelhető, hogy már 2009-től kivonják a forgalomból a piacon még többséget élvező régi villanykörtéket, és a jelenlegi várakozásoknál hamarabb általánosan bevezetésre kerülnek a környezetkímélőbb világítótestek.

A villanykörtét gyártó cégek remélik, hogy az Európai Bizottság elfogadja az általuk ajánlott 2015-ös dátumot a jelenleg még kapható villanykörték kivonására, amennyiben ez sikerül, az elsők között a legnépszerűbb 60, illetve 100 wattos izzók tűnnek majd el a polcokról 2009-ben.

A lakosság számára mindenképpen többletköltséget jelent majd az átállás. Míg a hazai árkülönbség akár tízszeres is lehet, addig a nyugat-európai országok polgárainak "csupán" ötször annyit kell fizetnünk egy energiatakarékos izzóért, a jelentős eltérés azonban abból adódik, hogy nyugaton a hagyományos izzó is drágább. Itthon egy átlagos lakásban a teljes izzókészlet cseréje akár a 20 ezer forintot is meghaladhatja majd.

Az energiatakarékos izzók azonban nyolcszor akkora élettartammal rendelkeznek, így a plusz ráfordítás és a haszon hosszú távon egyensúlyba kerül, emellett a gyártók szerint 2015-re az élettartamnak el kell érni a 1000 órát, a jelenlegi 600-800 órás tartóssággal szemben.

Az Európai Unió egyre gyakrabban foglalkozik a környezetszennyezés problémájával: a bizottság nyíltan deklarált célja, hogy zárós határidőn belül 60 százalékkal csökkentse az elektromos áramfelhasználásból származó, környezetre káros hatással lévő gázok mennyiségét.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem