A Lidl és a Spar volt a király - Újjáélednek a szupermarketek?

Pénzcentrum
2007. június 7. 10:30

Az ACNielsen piackutató cég adatai szerint a tavalyi évben stagnálást mutatott az élelmiszer kiskereskedelemben a kosárérték, azaz az egy vásárlásra jutó összeg, ám gyakrabban jártak vásárolni a fogyasztók, így az élelmiszerpiacon 8,8%-os, a háztartási vegyiáruk piacán pedig 5,6%-os értékbeni növekedés volt. Miközben tehát mindenki visszaeséstől tartott, a marketingkommunikáció hatására nőtt a fogyasztás - írja a Napi.

Az idei év azonban másként kezdődött: a megszorítások és a vállalati költségcsökkentő intézkedések miatt abbamaradt kommunikációs nyomás hatására a középkategóriában nagyon erős visszaesés mutatkozik. A marketingkommunikációval támogatott prémium termékek pozíciója azonban stabil, sőt növekedés is tapasztalható.

Az üzlet-kategóriánkénti bontásból látható, hogy tavaly erős volumenbővülést csak a hipermarketek tudtak felmutatni, a szupermarket-csatorna azonban megkérdőjelezhetetlenül magára talált.

Összességében arra lehet számítani, hogy a hiperek térnyerése alábbhagy és a száguldó diszkontpiac mellett surranópályán a szupermarketek lehetnek hosszabb távon a másik befutók. A tavalyi év igazi nyertese a Lidl és a Spar volt.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?