5 °C Budapest

Eltitkolta a valós árat az utazási iroda - 1 milliós bírságot kapott

Pénzcentrum
2007. május 4. 10:04

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 2007. május 3-án megtartott tárgyalásán megállapította, hogy az Unitravel Utazásszervező Kft. a 2006. évben három általa szervezett út esetében megtévesztő módon adott tájékoztatást a részvételi díjon (alapdíjon) felüli egyes, a fogyasztókat terhelő költségekről. A vállalkozás jogsértést követett el akkor is, amikor azt állította programfüzeteiben, hogy a legolcsóbb árakat alkalmazza a piacon. Versenytörvénybe ütköző magatartásáért az Unitravel Utazásszervező Kft. 1 millió forint bírság megfizetésére köteles.

Az utazásszervezők, illetve az általuk kínált szolgáltatások között választó fogyasztók számára fontos körülménynek minősül, hogy az utazáson való részvételi díjon felül az utast milyen egyéb költségek terhelik, így különösen milyen belépőket, jegyeket kell külön fizetnie. Az Unitravel Utazásszervező Kft. 2006. évi, kulturális körutazásokat, városlátogatásokat, csillagtúrákat és egzotikus felfedezőutakat népszerűsítő programfüzetében közzétett tájékoztatás értelmében az egyes utak során felkeresendő, feltüntetett helyek megközelítésének és megtekintésének ellenértékét a részvételi díj és a feltüntetett külön belépők ellenértéke képezte. A programfüzet tájékoztatása alapján a fogyasztó arra következtethetett, hogy az út leírásában szereplő programok ára a részvételi díjból (az "alapár"-ból) és a feltüntetett belépők árából áll, azzal azonos. A vizsgált három úttal kapcsolatban ugyanakkor megállapítást nyert, hogy a fogyasztók nem megfelelő tájékoztatást kaptak a részvételi díjon felül fizetendő belépőkről, jegyekről, az utasokat a programfüzetben feltüntetettnél magasabb kiadás terhelte.

Az Unitravel Utazásszervező Kft. 2006. évi kulturális körutazásokat, városlátogatásokat, csillagtúrákat és egzotikus felfedezőutakat ismertető programfüzetében, illetve mediterrán üdüléseket népszerűsítő programfüzetében több olyan állítás szerepelt, amely szerint ez a vállalkozás alkalmazza a legkedvezőbb (legalacsonyabb) árakat a piacon. Ezek az állítások valamennyi versenytárssal szemben fogalmazódtak meg, s így az Unitravel Utazásszervező Kft.-nek valamennyi vállalkozással szemben kellett volna bizonyítania, hogy állításai megfelelnek a valóságnak. Ennek a cég nem tett eleget. Az Unitravel Utazásszervező Kft.-nek nem is áll rendelkezésére olyan, valamennyi versenytárs kínálatát folyamatosan elemző megoldás, amely lehetővé tenné az ilyen állítások alkalmazását. A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, a vállakozás a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított a programfüzeteiben tett piacelsőségi állításaival.

A jogsértés megállapítás mellett a Gazdasági Versenyhivatal 1 millió Ft bírság megfizetésére kötelezte az Unitravel Utazásszervező Kft.-t.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?