Egyre figyelmesebbek vagyunk - új módokat eszelnek ki a csalók

Pénzcentrum
2007. április 25. 14:00

A Sophos vírus- és spamírtó szoftvereket készítő társaság legújabb tanulmánya szerint egyre több és egyre ravaszabb rosszindulatú támadás indul meg a világhálón keresztül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kutatók az idei év első 3 hónapja során 23 864 új fenegyetést jelentő vírust, programot fedeztek fel. Ez több mint a duplája az előző év azonos időszakában tapasztaltaknak, ekkor a Sophos 9450 programot fedezett fel.

Miközben ezeknek a rosszindulatú programoknak a száma emelkedik, a terjesztés módszere is változik a háttérben. Eddig a leggyakrabban kéretlen e-mailek mellékleteiben találkozhattunk kártevőkkel, azonban mostanára egyre gyakoribbá válik a honlapokon keresztüli támadás, miközben az elektronikus levélben történő támadások száma visszaesett a Sophos szerint.

Az idei első negyedévben naponta átlagosan 5000 új fertőzött honlapot talált a Sophos. Ezek tipikusan olyan trójai programot tartalmaznak, melyek parancsfájlokat töltenek le az internetről, hogy megfertőzzék a gépet.

Nem minden esetben készítenek a hackerek honlapot, igen gyakori, hogy valamely már meglévő oldalt fertőzik meg. A Sophos adatai szerint a fertőzött honlapok 70 százaléka azért vált támadás áldozatává, mert nem megfelelően volt a kód titkosítva, vagy nem gondozta, frissítette lapot a honlap tulajdonosa.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07