15 °C Budapest

Itt az első iPod-vírus!

Pénzcentrum
2007. április 6. 14:00

Tegnap jelentette be a Kaspersky Lab, hogy felfedezte az első olyan vírust, amelyet kifejezetten az iPod zenelejátszóira terveztek.

A cég egyben hozzátette, hogy a vírus, amely a Podloso nevet viseli nem jelent komoly fenyegetést. A vírus ugyanis csak akkor működik, ha az iPod-on Linux operációs rendszer fut. Sőt, a felhasználó aktív közreműködésére is szükség van ahhoz, hogy a vírus aktiválódjon.

A betöltött vírus a lejátszó merevlemezét pásztázza át, és az összes azon található parancsfájlt megfertőzi. Ha bármelyik fertőzött parancsfájlt futtatni szeretné a felhasználó, akkor csak ennyi jelenik meg a képernyőn: "Az eszköz fertőzött az első iPodLinux vírussal, az Oslo-val.

A Kaspersky szerint ez a vírus tipikusan csak arra irányul, hogy meg tudják mutatni a vírusírók, hogy a Windows-tól eltérő platformra veszélyt jelentő vírus létrehozására is képesek

Ami azt illeti, nem teljesen ez az első vírus az iPod-készülékeken, ugyanis néhány elkészített lejátszó Windows vírust hordozott magával, amely a készülékben nem tett kárt, ugyanakkor az iPod-dal kapcsolatba lépett számítógépekre már veszélyt jelentett.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?