5 °C Budapest

Törölték a járatot? - Ezért kártérítés jár!

Pénzcentrum
2007. április 2. 10:30

A bíróság nemrégiben olyan ítéletet hozott, amely szerint legalább 250 eurót köteles kifizetni a légitársaság egy utasnak a járat törlése miatt. Sokan mások is utaztak tavaly tavasszal a Brüsszel-Budapest járaton, akik nem tudták, hogy a járattörlés miatt kártérítés jár nekik - írja a Népszabadság.

Azon a bizonyos tavaszi estén 3 órás várakozás után kitessékelték az utasokat, a járatot törölték. A pert indított utas a légitársaság költségén eltöltött egy éjszakát Brüsszelben, majd másnap délelőtt repülhetett haza.

Az utas kártalanítást kért a légitársaságtól arra hivatkozva, hogy 2005 februárja óta érvényben van egy uniós rendelet, amely előírja, amennyiben egy légitársaság törli az unió területén közlekedő járatát, abban az esetben az utasokat a tervezett út hosszától függően 250, 400, illetve 600 euró kártalanítás illeti meg. Ezt a légitársaság hét napon belül köteles megfizetni.

A légitársaság a kártérítési igényt elutasította, ezért az utas perre vitte az ügyet. A légitársaság a bíróság előtt azzal védekezett, hogy a kártalanítás csak abban az esetben illeti meg az utast, ha a járat törlését ésszerű intézkedésekkel megelőzhették volna. Erre azonban a légitársaságnak nem volt módja, mivel amikor a gépet ki akarták tolni az utashíd mellől, a gép egyik tartozéka megsérült. Az alkatrész cseréjére ott és azonnal nem volt mód.

Az utas Salamon András ügyvédet bízta meg, aki azzal érvelt, hogy semmi rendkívüli nem történt. Ha jól tolják ki a gépet az utashíd mellől, nem sérült volna meg a gép kereke. Az ügyvéd felhívja a turisták figyelmét arra, hogy a rendelet hatálya nem csupán a menetrend szerinti, hanem a charterjáratokra is kiterjed. Akkor is kártérítés jár az utasoknak, ha nem európai légitársasággal utaznak, de a le- vagy a felszállás az unió területén történik.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?