12 °C Budapest

Törölték a járatot? - Ezért kártérítés jár!

Pénzcentrum
2007. április 2. 10:30

A bíróság nemrégiben olyan ítéletet hozott, amely szerint legalább 250 eurót köteles kifizetni a légitársaság egy utasnak a járat törlése miatt. Sokan mások is utaztak tavaly tavasszal a Brüsszel-Budapest járaton, akik nem tudták, hogy a járattörlés miatt kártérítés jár nekik - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Azon a bizonyos tavaszi estén 3 órás várakozás után kitessékelték az utasokat, a járatot törölték. A pert indított utas a légitársaság költségén eltöltött egy éjszakát Brüsszelben, majd másnap délelőtt repülhetett haza.

Az utas kártalanítást kért a légitársaságtól arra hivatkozva, hogy 2005 februárja óta érvényben van egy uniós rendelet, amely előírja, amennyiben egy légitársaság törli az unió területén közlekedő járatát, abban az esetben az utasokat a tervezett út hosszától függően 250, 400, illetve 600 euró kártalanítás illeti meg. Ezt a légitársaság hét napon belül köteles megfizetni.

A légitársaság a kártérítési igényt elutasította, ezért az utas perre vitte az ügyet. A légitársaság a bíróság előtt azzal védekezett, hogy a kártalanítás csak abban az esetben illeti meg az utast, ha a járat törlését ésszerű intézkedésekkel megelőzhették volna. Erre azonban a légitársaságnak nem volt módja, mivel amikor a gépet ki akarták tolni az utashíd mellől, a gép egyik tartozéka megsérült. Az alkatrész cseréjére ott és azonnal nem volt mód.

Az utas Salamon András ügyvédet bízta meg, aki azzal érvelt, hogy semmi rendkívüli nem történt. Ha jól tolják ki a gépet az utashíd mellől, nem sérült volna meg a gép kereke. Az ügyvéd felhívja a turisták figyelmét arra, hogy a rendelet hatálya nem csupán a menetrend szerinti, hanem a charterjáratokra is kiterjed. Akkor is kártérítés jár az utasoknak, ha nem európai légitársasággal utaznak, de a le- vagy a felszállás az unió területén történik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?