16 °C Budapest

Mennyit hozott a nyugdíjpénztárad? - most megtudhatod

Pénzcentrum
2007. március 19. 09:55

Ismét közzétette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a hazai magán- és önkéntes nyugdíjpénztárak 2006-os évre vonatkozó hozamait. Az adatok arról tanúskodnak, hogy már nem mindegyik pénztár tudta túlszárnyalni az elmúlt évek teljesítményeit, és több pénztár a saját benchmark-hozamoktól is elmaradt. A 2006-os reálhozamok a magánnyugdíjpénztárak tekintetében 2.3-6.2 %-os sávban szóródtak.

A PSZÁF által közzétett adatokból kiderül, hogy a pénztárak bruttó teljesítménye 2006-ban az elmúlt öt év átlagos hozama körüli volt, egyes pénztárak elmaradtak, míg mások meghaladták a referencia-hozamokat.A pénztárválasztásnál érdemesebb a hosszabb távú teljesítményt tükröző, ötéves átlagos hozamokat alapul venni, így az alábbi rangsort is ezalapján állítottuk fel.


Az önkéntes pénztárak a magánnyugdíjpénztári ágazathoz képest e téren szélesebb skálát ölelnek fel mind a 2006-os bruttó hozam, mind pedig a 2002-től 2006-ig terjedő időszak átlagos hozamát tekintve.


A 2002-2006-os időszak átlagos inflációja, a hozamszámításhoz hasonló módon számítva, 5.15 %-volt.

Érdemes gyors összehasonlítást végezni a pénztárak bruttó és nettó hazam közötti különbséget illetően, hiszen ez az eltérés mutatja meg, mekkora "szeletet" hasít le a pénztár a megtermelet hozamokból a vagyonkezelési költségekre és díjakra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Az önkéntes pénztárak esetében ismét szélesebb a skála, mint a magánnyugdíjpénztári ágazat tekintetében.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?