15 °C Budapest

Mennyit hozott a nyugdíjpénztárad? - most megtudhatod

Pénzcentrum
2007. március 19. 09:55

Ismét közzétette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a hazai magán- és önkéntes nyugdíjpénztárak 2006-os évre vonatkozó hozamait. Az adatok arról tanúskodnak, hogy már nem mindegyik pénztár tudta túlszárnyalni az elmúlt évek teljesítményeit, és több pénztár a saját benchmark-hozamoktól is elmaradt. A 2006-os reálhozamok a magánnyugdíjpénztárak tekintetében 2.3-6.2 %-os sávban szóródtak.

A PSZÁF által közzétett adatokból kiderül, hogy a pénztárak bruttó teljesítménye 2006-ban az elmúlt öt év átlagos hozama körüli volt, egyes pénztárak elmaradtak, míg mások meghaladták a referencia-hozamokat.A pénztárválasztásnál érdemesebb a hosszabb távú teljesítményt tükröző, ötéves átlagos hozamokat alapul venni, így az alábbi rangsort is ezalapján állítottuk fel.


Az önkéntes pénztárak a magánnyugdíjpénztári ágazathoz képest e téren szélesebb skálát ölelnek fel mind a 2006-os bruttó hozam, mind pedig a 2002-től 2006-ig terjedő időszak átlagos hozamát tekintve.


A 2002-2006-os időszak átlagos inflációja, a hozamszámításhoz hasonló módon számítva, 5.15 %-volt.

Érdemes gyors összehasonlítást végezni a pénztárak bruttó és nettó hazam közötti különbséget illetően, hiszen ez az eltérés mutatja meg, mekkora "szeletet" hasít le a pénztár a megtermelet hozamokból a vagyonkezelési költségekre és díjakra.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Az önkéntes pénztárak esetében ismét szélesebb a skála, mint a magánnyugdíjpénztári ágazat tekintetében.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?