7 °C Budapest

Inflációs számmisztika: az igazság a számok mögött van...

Pénzcentrum
2007. január 15. 16:00

A brit statisztikai hivatal létrehozta saját gyártású online inflációkalkulátorát, hogy választ adjon a médiában az utóbbi időben számtalanszor elhangzott vádra, miszerint az általa közölt inflációs adatok messze nem tükrözik a valóságot.

Az érdeklődők ma vehették először igénybe az új szolgáltatást, amelynek keretében a leggyakrabban használt szolgáltatások és termékek sorából összeállíthatva saját termékkosarukat, többet megtudhatnak az árak emelkedésének mértékéről.

A hazánkban is jellemző jelenség elleni küzdelem jegyében, miszerint az átlagpolgár magasabbnak érzékeli az inflációt a KSH által meghatározottnál, több írás is tanulmány is született az inflációs adatok számítási módszerének helyességéről.

A szigetország statisztikai hivatalának munkatársai minden hónap azonos napján gyűjtik össze a méréshez szükséges 110 000 adatot, több mint 650 termék- és szolgáltatáskategóriában 150 különböző helyszínen. Az alap termékkosár összeállításához pedig 6000 háztartás leggyakrabban használat termékeinek listáját veszik alapul, amelyet folyamatosan frissítenek.

A statisztikusok szerint természetes az eltérés, hiszen az infláció egy átlagot mutat, az előbbiek alapján felvázolt módszer alapján számolt átlagot. A különbség egyik oka, hogy az alapélelmiszerek, a szolgáltatások és az elektronikai termékek árai eltérő ütemben emelkedik, így a más-más termékeket tartalmazó kosarakat különböző mértékben érinti az áremelkedés.

Leginkább azok érzik nagynak a terhet, akik főként szolgáltatásokat vesznek igénybe, mert ebben az esetben nő legdinamikusabban az ellenérték mértéke. Míg például a tandíjak 90 százalékkal emelkedtek az elmúlt évtizedben, addig a ruházati termékek 40 százalékkal veszítettek értékükből.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?