15 °C Budapest

Inflációs számmisztika: az igazság a számok mögött van...

Pénzcentrum
2007. január 15. 16:00

A brit statisztikai hivatal létrehozta saját gyártású online inflációkalkulátorát, hogy választ adjon a médiában az utóbbi időben számtalanszor elhangzott vádra, miszerint az általa közölt inflációs adatok messze nem tükrözik a valóságot.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az érdeklődők ma vehették először igénybe az új szolgáltatást, amelynek keretében a leggyakrabban használt szolgáltatások és termékek sorából összeállíthatva saját termékkosarukat, többet megtudhatnak az árak emelkedésének mértékéről.

A hazánkban is jellemző jelenség elleni küzdelem jegyében, miszerint az átlagpolgár magasabbnak érzékeli az inflációt a KSH által meghatározottnál, több írás is tanulmány is született az inflációs adatok számítási módszerének helyességéről.

A szigetország statisztikai hivatalának munkatársai minden hónap azonos napján gyűjtik össze a méréshez szükséges 110 000 adatot, több mint 650 termék- és szolgáltatáskategóriában 150 különböző helyszínen. Az alap termékkosár összeállításához pedig 6000 háztartás leggyakrabban használat termékeinek listáját veszik alapul, amelyet folyamatosan frissítenek.

A statisztikusok szerint természetes az eltérés, hiszen az infláció egy átlagot mutat, az előbbiek alapján felvázolt módszer alapján számolt átlagot. A különbség egyik oka, hogy az alapélelmiszerek, a szolgáltatások és az elektronikai termékek árai eltérő ütemben emelkedik, így a más-más termékeket tartalmazó kosarakat különböző mértékben érinti az áremelkedés.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Leginkább azok érzik nagynak a terhet, akik főként szolgáltatásokat vesznek igénybe, mert ebben az esetben nő legdinamikusabban az ellenérték mértéke. Míg például a tandíjak 90 százalékkal emelkedtek az elmúlt évtizedben, addig a ruházati termékek 40 százalékkal veszítettek értékükből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00