8 °C Budapest

Drámaian romlott a hazai cégek fizetőképessége

Pénzcentrum
2007. január 9. 11:47

Az elmúlt évben több, mint 15 százalékkal nőtt annak a valószínűsége, hogy a cégek fizetésképtelenné válnak, így 2006-ban a vállalkozások 3,15 százaléka nem tudta teljesíteni kötelezettségeit. A leginkább kockázatosnak a biztonsági tevékenység, a textil- és építőipar számít. Idén még tovább romolhat a helyzet.

2006-ban a fizetésképtelenségi eljárások száma Magyarországon 17,8 százalékkal ugrott meg, ami háromszorosa a 2005-ben mért 5,8 százalékos emelkedésnek, eközben a regisztrált cégek száma csupán 2,13 százalékkal emelkedett, tavaly már nagyjából minden harmincadik hazai cég került válságba - derül ki a Coface Hungary friss elemzéséből. A felmérésben a csődöket és a felszámolási, illetve végelszámolási eljárásokat összevontan fizetésképtelenségi eljárásoknak tekintették.

A fizetésképtelenségi eljárások megyénkénti számát vizsgálva kiderül: a területi eloszlás - jórészt a cégek működési helyének megfelelően - igen egyenetlen. Az eljárások közel 42 százalékát Budapesten folytatják le, miközben a második helyen álló Pest megyére már csupán az ügyek 11 százaléka jut. Az ügyek 65,6 százalékát Budapesten, illetve Pest, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár és Csongrád megyében regisztrálják, ahol a hazai vállalkozások közel azonos hányada, 62,6 százaléka működik.

Nógrád megyében kell a hitelezőknek leginkább pénzükért aggódni, mivel ott tavaly minden 15 cég képtelen volt kötelezettségeinek eleget tenni. A szomorú második helyet a 2005-ös adatok alapján még negyedik Somogy kapta, ám az előrelépés elsődleges oka nem az itt tapasztalható látványos romlás, hanem a korábbi második és harmadik Hajdú-Bihar és Csongrád javuló mutatói. Fizetésképtelenség szempontjából a legbiztonságosabbnak továbbra is Győr-Moson-Sopron és Vas megye számít, míg a harmadik helyre a középmezőnyből Borsod lépett elő.

Az iparág szerinti bontást nézve kiderül: a legtöbb fizetésképtelenségi eljárásban építőipari és kis-, illetve nagykereskedelmi cég érintett. Ezek mellett az ingatlangazdálkodási és a turisztikában, vendéglátásban érdekelt vállalkozások vannak nagy számban az eljárás alá vontak között. Így ez az öt ágazat - a vizsgált 23-ból - együttesen az esetek 57,5 százalékáért felelős.

A magasabb szám azonban nem jelent automatikusan nagyobb kockázatot is, hiszen az említett ágazatokba tartozik a regisztrált társaságok több mint 49,2 százaléka. A kockázatosságot reálisan tükröző fizetésképtelenségi hányadot vizsgálva az látszik, hogy 2005 óta érdemi változás nem történt kockázati rangsorban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2007-ben az ágazati kockázatokat Magyarországon döntően a gazdaságpolitika változása befolyásolja, ráadásul fizetőképesség tekintetében a regionális és európai trendek is inkább stagnálást vagy romlást ígérnek. Aggasztó az is, hogy az utóbbi években először fordult elő, hogy egy régióban kevesebb cég jött létre, mint amennyi megszűnt - emelte ki Mikael C. Szabó, a Coface Hungary ügyvezetője. A különféle megszorítások nyomán a háztartások kereslete csökken, miközben a költség oldalon a növekvő infláció - így például a gáz drámai drágulása - nyomán komoly béremelési igények jelentkeznek. Ráadásul a hazai bankszektor egyáltalán nem kezeli partnerként a magyar cégek többségét. Ezért itthon a kockázatok növekedésével kell számolni.

A helyzet annál is inkább aggasztó, mert tapasztalatok szerint a Magyarországon működő cégek többsége még a legelemibb lépéseket sem teszi meg annak érdekében, hogy csökkentse a kinnlevőségeivel kapcsolatos kockázatokat. Jellemzően csak azon néhány száz vállalat köt biztosítást követeléseikre vagy szerez be néhány ezer forintért céginformációt kereskedelmi hitel nyújtása előtt, amelynek ezt külföldi anyacégük előírja.

Természetesen a kockázat kezelési kultúra terjedése sem állhatja útját a gazdasági szerkezet átalakulásának. Hosszú távon az importra építő, érdemi versenyelőny nélküli cégek tömeges megszűnésére kell felkészülni, s a Coface úgy véli, a kereskedelem helyett az egyedi ötletre épített gyártással lehet a vállalkozások hosszú távú fennmaradását biztosítani - mondta az ügyvezető.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem