3 °C Budapest

Drámaian romlott a hazai cégek fizetőképessége

Pénzcentrum
2007. január 9. 11:47

Az elmúlt évben több, mint 15 százalékkal nőtt annak a valószínűsége, hogy a cégek fizetésképtelenné válnak, így 2006-ban a vállalkozások 3,15 százaléka nem tudta teljesíteni kötelezettségeit. A leginkább kockázatosnak a biztonsági tevékenység, a textil- és építőipar számít. Idén még tovább romolhat a helyzet.

2006-ban a fizetésképtelenségi eljárások száma Magyarországon 17,8 százalékkal ugrott meg, ami háromszorosa a 2005-ben mért 5,8 százalékos emelkedésnek, eközben a regisztrált cégek száma csupán 2,13 százalékkal emelkedett, tavaly már nagyjából minden harmincadik hazai cég került válságba - derül ki a Coface Hungary friss elemzéséből. A felmérésben a csődöket és a felszámolási, illetve végelszámolási eljárásokat összevontan fizetésképtelenségi eljárásoknak tekintették.

A fizetésképtelenségi eljárások megyénkénti számát vizsgálva kiderül: a területi eloszlás - jórészt a cégek működési helyének megfelelően - igen egyenetlen. Az eljárások közel 42 százalékát Budapesten folytatják le, miközben a második helyen álló Pest megyére már csupán az ügyek 11 százaléka jut. Az ügyek 65,6 százalékát Budapesten, illetve Pest, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár és Csongrád megyében regisztrálják, ahol a hazai vállalkozások közel azonos hányada, 62,6 százaléka működik.

Nógrád megyében kell a hitelezőknek leginkább pénzükért aggódni, mivel ott tavaly minden 15 cég képtelen volt kötelezettségeinek eleget tenni. A szomorú második helyet a 2005-ös adatok alapján még negyedik Somogy kapta, ám az előrelépés elsődleges oka nem az itt tapasztalható látványos romlás, hanem a korábbi második és harmadik Hajdú-Bihar és Csongrád javuló mutatói. Fizetésképtelenség szempontjából a legbiztonságosabbnak továbbra is Győr-Moson-Sopron és Vas megye számít, míg a harmadik helyre a középmezőnyből Borsod lépett elő.

Az iparág szerinti bontást nézve kiderül: a legtöbb fizetésképtelenségi eljárásban építőipari és kis-, illetve nagykereskedelmi cég érintett. Ezek mellett az ingatlangazdálkodási és a turisztikában, vendéglátásban érdekelt vállalkozások vannak nagy számban az eljárás alá vontak között. Így ez az öt ágazat - a vizsgált 23-ból - együttesen az esetek 57,5 százalékáért felelős.

A magasabb szám azonban nem jelent automatikusan nagyobb kockázatot is, hiszen az említett ágazatokba tartozik a regisztrált társaságok több mint 49,2 százaléka. A kockázatosságot reálisan tükröző fizetésképtelenségi hányadot vizsgálva az látszik, hogy 2005 óta érdemi változás nem történt kockázati rangsorban.

2007-ben az ágazati kockázatokat Magyarországon döntően a gazdaságpolitika változása befolyásolja, ráadásul fizetőképesség tekintetében a regionális és európai trendek is inkább stagnálást vagy romlást ígérnek. Aggasztó az is, hogy az utóbbi években először fordult elő, hogy egy régióban kevesebb cég jött létre, mint amennyi megszűnt - emelte ki Mikael C. Szabó, a Coface Hungary ügyvezetője. A különféle megszorítások nyomán a háztartások kereslete csökken, miközben a költség oldalon a növekvő infláció - így például a gáz drámai drágulása - nyomán komoly béremelési igények jelentkeznek. Ráadásul a hazai bankszektor egyáltalán nem kezeli partnerként a magyar cégek többségét. Ezért itthon a kockázatok növekedésével kell számolni.

A helyzet annál is inkább aggasztó, mert tapasztalatok szerint a Magyarországon működő cégek többsége még a legelemibb lépéseket sem teszi meg annak érdekében, hogy csökkentse a kinnlevőségeivel kapcsolatos kockázatokat. Jellemzően csak azon néhány száz vállalat köt biztosítást követeléseikre vagy szerez be néhány ezer forintért céginformációt kereskedelmi hitel nyújtása előtt, amelynek ezt külföldi anyacégük előírja.

Természetesen a kockázat kezelési kultúra terjedése sem állhatja útját a gazdasági szerkezet átalakulásának. Hosszú távon az importra építő, érdemi versenyelőny nélküli cégek tömeges megszűnésére kell felkészülni, s a Coface úgy véli, a kereskedelem helyett az egyedi ötletre épített gyártással lehet a vállalkozások hosszú távú fennmaradását biztosítani - mondta az ügyvezető.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 9. 12:30