16 °C Budapest

Gázár-támogatás: a felhasználók 86 százaléka rászorul

Pénzcentrum
2007. január 12. 10:00

Egymillió hétszázhúsz ezren nyújtották be eddig a gázár-támogatás igénylő lapokat, amelyet 2 millió hazai földház és távfűtést használó háztartással összevetve kiderül, hogy a rászorultak aránya eléri a 86 százalékot - írja a Népszabadság.

A benyújtott igénylések közül eddig összesen 813 ezret hagytak jóvá és 90 ezret utasítottak el, általában azért, mert azokat nem a kormányrendeletnek megfelelő módon töltötték ki - mondta el a Magyar Államkincstár elnöke, Katona Tamás. A feldolgozott 1,2 millió adatlap egynegyedét pedig hiánypótlásra küldték vissza.

Februártól jár a támogatás mindazoknak, akik az igénylőlapot a januári határidőig visszaküldték, és januárig visszamenőleg azoknak, akik március végéig még pótlólag beadják az igénylésüket. Áprilistól azonban csakis a következő havi gázszámlában érezhetnek majd enyhülést azok, akik időközben már váltak jogosulttá a támogatás igénybevételére.

A nyugdíjminimum januári, 300 forintos emelése után bővülhet a jogosultak köre, mivel a jogszabályok szerint azok kaphatnak segítséget, ahol a háztartás egy főre eső jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj három és fél szeresét.

A kormány az előirányzottak alapján egész évben összesen 117 milliárd forintot költhet gázár-támogatásra a tavalyi 160 milliárd forinttal szemben. Veres János, pénzügyminiszter szerint várhatóan a kijelölt keret elég lesz a támogatás finanszírozására.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?