14 °C Budapest

Ha beismered, megúszhatod a bírságot!

Pénzcentrum
2007. január 10. 12:00

Karácsony táján fokozottan jelentkezett az év során is meglehetősen sok kellemetlenséggel járó "kéretlen levelek", azaz spam-ek problémája, elektronikus postafiókjainkat ilyenkor elöntik a különféle ajánlatok, pedig ez ellen elvileg felhasználóként is tehetnénk. A következőkben a Nemzeti Hírközlési Hatóság illetékesével, dr. Sylvester Nóra informatikai szabályozási igazgatóval folytatott beszélgetésünk alapján összegezzük a leglényegesebb tudnivalókat.

Érdemes tudni, hogy a magyar jogszabályok szerint spam-nek a kéretlenül, elektronikus úton, előzetes hozzájárulás nélkül küldött, hirdetési tartalmú levelek számítanak. A hirdetés azonban nem jelenti azt, hogy mindenképpen valamilyen áru vagy szolgáltatás megvételére kell buzdítani, 2006. január 1-jétől ugyanis kitágult ez a kör, így mára egy szociális jellegű felhívás is minősülhet spam-nek. Mindennek az a magyarázata, hogy a címzettek számára a fő sérelmet nem maga a tartalom jelenti, hanem az, hogy előzetes hozzájárulásuk nélkül kaptak levelet.

A kéretlen elektronikus levelek területét a 2001. évi CVIII. törvény szabályozza, a 2006. január 1-jei módosítások értelmében pedig az NHH-nak van joga lefolytatni az eljárást. A gyakorlatban mindez állampolgári bejelentéssel kezdődik, azt azonban tudni kell, hogy jelenleg egy meglehetősen szűk, jogtudatos réteg indítja az eljárásokat.

December 1-jéig mintegy 250 eljárás indult, a karácsony előtti hetekben azonban nagyon felpörgött a forgalom, így az év végére az összesített szám elérheti a 350-et is. Az NHH minden esetben azt vizsgálja, hogy a levél küldője rendelkezett-e a címzett írásos hozzájárulásával. Amennyiben nem, akkor megállapítják a jogsértést és az esetek többségében elmarasztalással zárul az ügy.

A hatóság elvileg 50 ezer és 500 ezer forint közötti pénzbírságot állapíthat meg, a spam terjedése ellen azonban az NHH munkatársa szerint sem ez lenne a megoldás. Az interneten böngészőknek semmiképp nem tanácsos minden oldalon megadniuk e-mail címüket, hiszen így nagy az esélye annak, hogy illetéktelen hozzáférnek a címükhöz. Az elővigyázatossághoz egy spam-szűrő beszerzése is hozzá tartozik, ezzel az eszközzel azonban a legtöbben nem élnek...

Az esetek többségében főleg kisebb cégek követik el a jogsértéseket, akik nem is ismerik a jogszabályt. Az NHH minden esetben a fokozatosságot helyezi előtérbe a szankciók megállapításánál, a tömegesség mellett mérlegelik a spam-elési időszak hosszát is. (A tömegességre a bejelentések számából tudnak következtetni.)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kisebb, tudatlanul jogsértő cégek általában megússzák egy elmarasztalással, miután beismerik tettüket és nyilatkoznak, hogy a jövőben nem élnek ezzel az eszközzel. A visszaesőket és a jogsértő tevékenységet huzamosabb ideig folytatókat természetesen szigorúan megbünteti a hatóság. Az NHH tavaly nyár közepéig 2 millió Ft feletti bírságot rótt ki, azóta azonban ez a szám is felpörgött.

Akad persze olyan is, aki nem ismeri el a jogsértést, hanem arra hivatkozik, hogy valami gonosz vírus kerítette hatalmába a számítógépét, ami magától folyamatosan ontotta a leveleket. Szinte standard kifogás, hogy névrokon vagy a konkurencia küldte a leveleket, de akadt olyan is, aki egy egyelőre betanítatlan kollégára hivatkozott...

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?