21 °C Budapest

Ha beismered, megúszhatod a bírságot!

Pénzcentrum
2007. január 10. 12:00

Karácsony táján fokozottan jelentkezett az év során is meglehetősen sok kellemetlenséggel járó "kéretlen levelek", azaz spam-ek problémája, elektronikus postafiókjainkat ilyenkor elöntik a különféle ajánlatok, pedig ez ellen elvileg felhasználóként is tehetnénk. A következőkben a Nemzeti Hírközlési Hatóság illetékesével, dr. Sylvester Nóra informatikai szabályozási igazgatóval folytatott beszélgetésünk alapján összegezzük a leglényegesebb tudnivalókat.

Érdemes tudni, hogy a magyar jogszabályok szerint spam-nek a kéretlenül, elektronikus úton, előzetes hozzájárulás nélkül küldött, hirdetési tartalmú levelek számítanak. A hirdetés azonban nem jelenti azt, hogy mindenképpen valamilyen áru vagy szolgáltatás megvételére kell buzdítani, 2006. január 1-jétől ugyanis kitágult ez a kör, így mára egy szociális jellegű felhívás is minősülhet spam-nek. Mindennek az a magyarázata, hogy a címzettek számára a fő sérelmet nem maga a tartalom jelenti, hanem az, hogy előzetes hozzájárulásuk nélkül kaptak levelet.

A kéretlen elektronikus levelek területét a 2001. évi CVIII. törvény szabályozza, a 2006. január 1-jei módosítások értelmében pedig az NHH-nak van joga lefolytatni az eljárást. A gyakorlatban mindez állampolgári bejelentéssel kezdődik, azt azonban tudni kell, hogy jelenleg egy meglehetősen szűk, jogtudatos réteg indítja az eljárásokat.

December 1-jéig mintegy 250 eljárás indult, a karácsony előtti hetekben azonban nagyon felpörgött a forgalom, így az év végére az összesített szám elérheti a 350-et is. Az NHH minden esetben azt vizsgálja, hogy a levél küldője rendelkezett-e a címzett írásos hozzájárulásával. Amennyiben nem, akkor megállapítják a jogsértést és az esetek többségében elmarasztalással zárul az ügy.

A hatóság elvileg 50 ezer és 500 ezer forint közötti pénzbírságot állapíthat meg, a spam terjedése ellen azonban az NHH munkatársa szerint sem ez lenne a megoldás. Az interneten böngészőknek semmiképp nem tanácsos minden oldalon megadniuk e-mail címüket, hiszen így nagy az esélye annak, hogy illetéktelen hozzáférnek a címükhöz. Az elővigyázatossághoz egy spam-szűrő beszerzése is hozzá tartozik, ezzel az eszközzel azonban a legtöbben nem élnek...

Az esetek többségében főleg kisebb cégek követik el a jogsértéseket, akik nem is ismerik a jogszabályt. Az NHH minden esetben a fokozatosságot helyezi előtérbe a szankciók megállapításánál, a tömegesség mellett mérlegelik a spam-elési időszak hosszát is. (A tömegességre a bejelentések számából tudnak következtetni.)

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kisebb, tudatlanul jogsértő cégek általában megússzák egy elmarasztalással, miután beismerik tettüket és nyilatkoznak, hogy a jövőben nem élnek ezzel az eszközzel. A visszaesőket és a jogsértő tevékenységet huzamosabb ideig folytatókat természetesen szigorúan megbünteti a hatóság. Az NHH tavaly nyár közepéig 2 millió Ft feletti bírságot rótt ki, azóta azonban ez a szám is felpörgött.

Akad persze olyan is, aki nem ismeri el a jogsértést, hanem arra hivatkozik, hogy valami gonosz vírus kerítette hatalmába a számítógépét, ami magától folyamatosan ontotta a leveleket. Szinte standard kifogás, hogy névrokon vagy a konkurencia küldte a leveleket, de akadt olyan is, aki egy egyelőre betanítatlan kollégára hivatkozott...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?