Álmodból riasztanak éhbérért - Mit kínál a hipermarket?

Pénzcentrum
2007. január 5. 05:30

Új időbeosztási rendszert vezet be a világ legnagyobb kiskereskedője, a Wal-Mart az idei évtől, melynek az a lényege, hogy a részmunkaidőben foglalkoztatottakat annak függvényében hívják be dolgozni, hogy aktuálisan hányan tartózkodnak az üzletben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A rendszert a tavalyi év folyamán már tesztelték a pénztárosok és ügyfélszolgálatosok körében, most azonban az 1.3 milliós munkaerő-állomány jelentős részét átterelhetik a kiszámítható rendszerből az új, készenlétibe.

A változás hátterében egyértelműen költségcsökkentési megfontolások állnak, a kritikusok szerint azonban az új rendszerben a rendkívül alacsony bérért foglalkoztatottak számos munkaórát, ezáltal pénzt veszíthetnek, miközben sokkal rugalmasabban kell munkaadójuk rendelkezésére állniuk.

A Wal-Mart szóvivője ennek cáfolására kiemelte, hogy a lépés célja mindössze az, hogy csúcsidőben javuljon a kiszolgálás színvonala. A dolgozók kényelméért mindenkitől megkérdezik, a nap mely óráiban szeretne leginkább dolgozni. A szóvivő elmondása szerint ezentúl pozitív változás, hogy az új rendszerben állítólag mindenki 3 hétre előre megkaphatja időbeosztását, míg régebben maximum két hétre láthattak előre az alkalmazottak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?