-1 °C Budapest

Tartalom a Neten - Miért fizetnek milliárdokat?

Pénzcentrum
2006. december 29. 11:01

A hozzáférés helyett a weben elérhető vonzó tartalmak kerültek a középpontba az idén a hazai internetpiacon, és ez a tendencia várhatóan jövőre is folytatódik - írja aVilággazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legnagyobb érdeklődést - és talán a legtöbb aggodalmat - a legnépszerűbb közösségépítő portál, az Iwiw megszerzése váltotta ki a hazai netezők körében. Sokan attól tartottak, fizetős lesz a szolgáltatás, amely egyre nagyobb divattá vált a magyar webnépesség körében is, mások pedig azt jósolták, hogy a felhasználók elfordulnak az oldaltól. Egyik sem történt meg, és az április végén mintegy négymillió euróért a T-Online-hoz került Iwiw regisztrált felhasználóinak a száma júliusra átlépte az egymilliót.

Talán kisebb érdeklődés kísért egy másik akvizíciót, amely azonban pontosan megmutatta az egyik fő okát annak, hogy miért fordulnak a korábban hozzáférést kínáló cégek is a tartalomszolgáltatás felé. A T-Online május elején jelentette be a legnagyobb, több mint 360 oldalt tartalmazó hazai online hirdetési hálózat, az Adnetwork Kft. megvásárlását. Ezzel jókora szeletet hasított ki a hazai netes reklámpiacból, amelyen már eddig is a legnagyobbak közé tartozott az Origón elhelyezett reklámoknak köszönhetően.

Az idén gyorsult fel az internetes tartalom alakításába a netezőknek a korábbinál jóval nagyobb beleszólást nyújtó úgynevezett web 2.0-s szolgáltatások terjedése is. Az ebbe a kategóriába tartozó közösségépítő oldalak - mint az Iwiw - mellett sorra indultak a felhasználók interaktivitására épülő videomegosztó portálok is. Csak az elmúlt néhány hónapban olyan cégek indítottak ilyen jellegű szolgáltatást Magyarországon, mint a T-Online, a UPC, a Sanoma vagy az Econet.

Magyarországon a tavalyi 3,44 milliárd forinthoz képest az idén 50 százalékos bővülés várható a magyar online hirdetési indexben (Mohi) szereplő internetes kiadók reklámbevételeiben. A harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 50,9 százalékos volt a növekedés, az indexben szereplő nyolc kiadó - Habostorta, HáziPatika. com, Index.hu, Napi Online, Portfólió.hu, Ringier Online, Sanoma Online, T-Online Origó portfólió - és az Iwiw 1,08 milliárd forintos hirdetési bevételt ért el az ügynökségi jutalék és a nem netes reklámbevételek nélkül. Az első kilenc hónapot vizsgálva még nagyobb, 53,5 százalékos volt a bővülés. Jövőre 30-35 százalék körüli növekedést várnak a szakemberek a magyar online hirdetési piacon.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A 2006-os év talán legizgalmasabb történése a hazai internetpiacon a webalapú televíziózás (IPTV) elindulása volt. A megoldást egyelőre két szolgáltató, a T-Online és a TVnet kínálja, de jövőre szép számmal akadnak követőik. A második számú hazai vezetékestelefon-társaság, az Invitel jövőre indítja el a netes tévészolgáltatását, 2007 első felére tervezi hasonló szolgáltatás megkezdését a ciprusi hátterű Actel is. Az Inter.net Magyarország Kft. megvásárlását a közelmúltban bejelentő EQNet Zrt. terveiben is szerepel a közeljövőben a telefon- és internetszolgáltatás összekapcsolása, valamint az IPTV bevezetése.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?