15 °C Budapest

Jó év volt az idei - Gigabírságok számokban

Pénzcentrum
2006. december 29. 09:30

Vastagon fogott az idén a Gazdasági Versenyhivatal ceruzája: az egy évvel korábbihoz képest csaknem négyszer annyi, összesen 11,4 milliárd forint bírságot szabott ki a versenyszabályok megsértése miatt.

A versenyfelügyeleti eljárások száma az előző évekhez hasonlóan alakult: 180 határozattal lezárult eljárást folytattak le. Ezek közül nyolcvannál állapították meg a versenytörvény megsértését.

Hasonlóan az előző évekhez, 2006-ban is a legnagyobb visszhangot a GVH kartellügyekben hozott döntései váltották ki. Ebben az ügycsoportban összesen nyolc és fél milliárd forint összegű bírságot szabott ki a hivatal. A legtöbb versenykorlátozó megállapodást az informatika területén tárta fel a GVH kartellcsoportja. A legnagyobb, összesen másfél milliárd forintos bírságon három társaság, az International System House Kft., az IBM Kft., valamint az SAP Kft. osztozott.

Az idén a legnagyobb összegű, 6,8 milliárd forintos bírságot az év végén a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kartellben összejátszó biztosítókra, márkakereskedőkre és alkuszokra vetette ki a versenyhatóság. Az érintettek 2003 és 2005 között évente egyeztettek, és meg is állapodtak a casco és a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások alapján történő károk rendezésekor alkalmazott rezsióradíjakról. Átlagosan az inflációt meghaladó, tíz százalék fölötti egységes javítói óradíj emeléséről döntöttek. Ezt kiegészítették különböző feltételekkel, ügyeltek például arra, hogy az adott területen működő márkakereskedéseknél a rezsióradíjak összhangban legyenek. Az ügyben az Allianz Hungária Biztosító Zrt.-nek több mint 5,3 milliárd forint bírságot kell fizetnie. A GVH történetében eddig még nem fordult elő, hogy egyetlen vállalkozás ekkora pénzbüntetést kapott volna. Az érintettek bíróságon támadták meg a határozatot.

A fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásával kapcsolatos eljárásokban már az utóbbi években is érzékelhetően egyre nagyobb bírságokat szabott ki a hivatal, ennek ellenére az idén is nagyon hasonló vétségeken kapták gyakran ugyanazokat a cégeket. Visszatérő szereplők voltak például a vezetékes- és a mobiltelefon-társaságok, a nagy áruházláncok és a termékeiknek megalapozatlanul gyógyhatást tulajdonító cégek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ebben a szegmensben az idén összesen 1,77 milliárd forint bírságot szabtak ki. A legnagyobb bírságot, 257 millió forintot a fogkrémeket forgalmazó Colgate-Palmolive Magyarország Kft.-re vetette ki a GVH a fogyasztókat többszörösen megtévesztő televíziós reklámkampánya miatt.

Erőfölénnyel való visszaélés miatt összesen 1,16 milliárd forint összegben szabott ki bírságot a GVH. Ebből egymilliárd forintot a MÁV-nak kellett befizetnie, mert a cég visszaélt helyzetével, és nehezítette, késleltette, illetve megakadályozta a magánvasúti társaságok hozzáférését a tulajdonában, illetve kezelésében álló ipar- és rakodóvágányokhoz.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm