17 °C Budapest

Művészet az interneten - óriási lehetőség a fiataloknak

Pénzcentrum
2006. december 22. 13:00

A neves műgyűjtő, Charles Saatchi nemrégiben elindított egy honlapot, amely megváltoztathatja a művészet világát, ugyanis az oldal célja, hogy a kezdő, illetve fiatal művészek könnyebben értékesíthessék munkájukat.

Míg a kortárs művészek alkotásainak árai az egekben járnak, a gyűjtőknek egyre kevesebb idejük jut arra, hogy különböző galériákat és kiállításokat látogassanak, és új alkotásokat keressenek maguknak. A másik oldalról szemlélve azonban a feltörekvő festők, szobrászok számára is egyre nehezebbé válik észrevetetni magukat. A legtöbbjüknek a világháló adhat választ, amely olcsó megoldást kínál festők, szobrászok és vevők számára egyidejűleg. Az újszerű kezdeményezés révén egy, az iwiw-hez hasonló közösségi oldal építhető ki a világ művészei között.

Az oldalra, amely a STUART nevet viseli (az angol student art - diákművészet rövidítése), egy link vezet Saatchi saját oldaláról (www.saatchi-gallery.co.uk). A műgyűjtő egyébként megígérte, hogy nem vásárol egy alkotást sem az oldalról, annak érdekében, hogy biztosítsa a honlap önállóságát.

A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy Ben Young, egy 33 éves művész mindössze két hét alatt talált vevőt egyik művére. Bernard Jacobson, műgyűjtő anélkül vette meg az alkotást, hogy azt élőben látta volna, csupán a honlapon található fénykép alapján hozta meg a döntését.

Ugyanakkor Olivier Varenne, az Australian Museum művészeti értékesítője szerint annak ellenére, hogy ő is gyakran használja a világhálót keresésre, sosem vásárolna úgy műalkotást, hogy ne látná azt saját szemével. Egyébként a STUART böngészése után Varenne kapcsolatba lépett egy művésszel New York-i útja során, majd 4 alkotást vásárolt tőle.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A STUART egyébként akkora sikernek örvend, hogy a múlthéten le is robbant az oldal, mivel nem bírta el az óriási látogatottságot, naponta több mint 6 millióan látogatták.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?