21 °C Budapest

Biztosabb jövő most már a művészek számára is

Pénzcentrum
2006. október 27. 16:00

A képzőművészet egy meglehetősen bizonytalan szakma, mint azt a művészettörténet során megannyi példa is mutatja. Számos festő szegénységben élt, és halt meg, ma pedig már milliókért kelnek el festményeik. Akárcsak Van Gogh maga, akinek 82,5 millió dollárért értékesítették egy híres festményét a Christie's aukcióján. A művészek sorsát szívén viselők egy új pénzügyi terméket alakítottak ki kifejezetten fiatal művészek számára.

A képzőművészet egy meglehetősen bizonytalan szakma, mint azt a művészettörténet során megannyi példa is mutatja. Számos festő szegénységben élt, és halt meg, ma pedig már milliókért kelnek el festményeik. Akárcsak Van Gogh maga, akinek 82,5 millió dollárért értékesítették egy híres festményét a Christie's aukcióján. A művészek sorsát szívén viselők egy új pénzügyi terméket alakítottak ki, kifejezetten fiatal művészek számára.

A New York-i székhelyű MutualArt Inc. új terméket alakított ki, nevezetesen az Artist Pension Fund (Művészek járulékalapja, APT) nevű alapot. Az alap úgy működik, hogy a művészek évente egy-két alkotást az APT rendelkezésére bocsátanak, 20 éven keresztül. A művek értékesítéséből származó bevételből pedig mindegyik alkotó részesül.

Az APT a kockázat diverzifikálásának elvén alapszik, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy minden művet értékesíteni tudnak, illetve a festmények piacának egyik sajátossága, hogy az értékesítés időpontja is bizonytalan. Nem lehet előre megjósolni, hogy egy kép, amely ma ígéretesnek tűnik, 15 év múlva is vevőre talál-e.

Indulásként az alap egy kerek összeget utal ki a részt vevő festőknek, de a remények szerint a jövőben rendszeres jövedelem-átutalásokat tudnak majd megvalósítani. Az alap állja az alkotások tárolásának költségeit, miközben némely kiállításnak bérbe adják a munkákat, illetve bizonyos "preferált intézményeknek" hosszú távra is kölcsön adnak egy-egy művet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha egy mű eladásra kerül, akkor annak bevételéből 40 százalékot az alkotó kap, a többi művész között az eladási ár 32 százalékát osztják fel, méghozzá annak függvényében, hogy mennyi alkotást bocsátottak már az alap rendelkezésére. A maradék 28 százalék pedig az alap működési költségeit hivatott fedezni.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. június 7. 13:23
Ha most vágnál bele életed egyik legnagyobb kalandjába, hogy felépítsd az otthonod, nem vagy könnyű...
Kiszámoló  |  2023. június 7. 13:14
Úgy egy órája hívott egy nő, “az OTP bank rögzített vonalán”, hogy arról tájékoztasson,...
Holdblog  |  2023. június 7. 12:33
A Toyota nem áll be a “minden azonnal legyen elektromos!” kórusba, a vállalat szerint ez...
MEDIA1  |  2023. június 7. 09:30
A Dentsu legújabb médiapiaci előrejelzéséből kiderül, mekkorát nőhet idén és jövőre a globális reklá...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?