8 °C Budapest

Biztosabb jövő most már a művészek számára is

Pénzcentrum
2006. október 27. 16:00

A képzőművészet egy meglehetősen bizonytalan szakma, mint azt a művészettörténet során megannyi példa is mutatja. Számos festő szegénységben élt, és halt meg, ma pedig már milliókért kelnek el festményeik. Akárcsak Van Gogh maga, akinek 82,5 millió dollárért értékesítették egy híres festményét a Christie's aukcióján. A művészek sorsát szívén viselők egy új pénzügyi terméket alakítottak ki kifejezetten fiatal művészek számára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A képzőművészet egy meglehetősen bizonytalan szakma, mint azt a művészettörténet során megannyi példa is mutatja. Számos festő szegénységben élt, és halt meg, ma pedig már milliókért kelnek el festményeik. Akárcsak Van Gogh maga, akinek 82,5 millió dollárért értékesítették egy híres festményét a Christie's aukcióján. A művészek sorsát szívén viselők egy új pénzügyi terméket alakítottak ki, kifejezetten fiatal művészek számára.

A New York-i székhelyű MutualArt Inc. új terméket alakított ki, nevezetesen az Artist Pension Fund (Művészek járulékalapja, APT) nevű alapot. Az alap úgy működik, hogy a művészek évente egy-két alkotást az APT rendelkezésére bocsátanak, 20 éven keresztül. A művek értékesítéséből származó bevételből pedig mindegyik alkotó részesül.

Az APT a kockázat diverzifikálásának elvén alapszik, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy minden művet értékesíteni tudnak, illetve a festmények piacának egyik sajátossága, hogy az értékesítés időpontja is bizonytalan. Nem lehet előre megjósolni, hogy egy kép, amely ma ígéretesnek tűnik, 15 év múlva is vevőre talál-e.

Indulásként az alap egy kerek összeget utal ki a részt vevő festőknek, de a remények szerint a jövőben rendszeres jövedelem-átutalásokat tudnak majd megvalósítani. Az alap állja az alkotások tárolásának költségeit, miközben némely kiállításnak bérbe adják a munkákat, illetve bizonyos "preferált intézményeknek" hosszú távra is kölcsön adnak egy-egy művet.

Ha egy mű eladásra kerül, akkor annak bevételéből 40 százalékot az alkotó kap, a többi művész között az eladási ár 32 százalékát osztják fel, méghozzá annak függvényében, hogy mennyi alkotást bocsátottak már az alap rendelkezésére. A maradék 28 százalék pedig az alap működési költségeit hivatott fedezni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?