Mikor küld behajtót az önkormányzat?

Pénzcentrum
2006. december 5. 09:00

Egyre inkább számíthat bírósági végrehajtóra az, aki az önkormányzati adókat nem fizeti rendesen. Az évek óta halmozódó gépjárműadó-elmaradásoknál például a lefoglalás az egyik leghatásosabb gyógyír - írja a Népszabadság.

Eddig jobbára csak a személyi jövedelemadó, a járulékok vagy a társasági nyereségadó fizetésével elmaradók számíthattak a végrehajtóra. Mostanában viszont egyre többször kopogtatnak a notórius nemfizetők ajtaján, ha az illető a helyi építményadó, az iparűzési adó vagy a gépjárműadó kapcsán halmozott fel hátralékot. Ha valaki nem fizet, inkasszót a fizetés letiltását, vagyontárgyak és ingatlan lefoglalását, elárverezését alkalmazhatják az önkormányzat megbízása alapján eljáró bírósági végrehajtók. Akárcsak maguk a helyhatósági munkatársak - csakhogy az adóügyintézésben jártas hölgy alkalmazottak aligha léphetnek fel hasonló hatékonysággal, mint az elmaradások behajtására szakosodott végrehajtók.

Jelenleg több mint hatszáz önkormányzat adja ki a nála megfeneklett ügyeket bírósági végrehajtónak - erre 2003 januárja óta van lehetőség.

Az önkormányzatok zöme nem aknázza ki eléggé a helyi adóztatásban rejlő lehetőségeket. Jelentős pénzügyi tartalékok vannak a rendszerben, amihez a 2007-es megszorítások közepette lehet, hogy sokaknak hozzá is kell nyúlniuk. Szakértők szerint sok helyen például nem hajtják be a helyi rendeletek alapján beszedhető adót sem. A szervezet tagjai most kérhetik a TÖOSZ segítségét: átvilágítják az önkormányzat adórendszerét, és javaslatot tesznek a hatékonyabb adókivetésre és -behajtásra. Másrészt felmerült, hogy kistérségi szintre helyezzék a helyi adók beszedését, mivel ott, ahol mindenki mindenkit ismer, sokszor lehetetlen behajtani az adótartozásokat.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04