Mikor küld behajtót az önkormányzat?

Pénzcentrum
2006. december 5. 09:00

Egyre inkább számíthat bírósági végrehajtóra az, aki az önkormányzati adókat nem fizeti rendesen. Az évek óta halmozódó gépjárműadó-elmaradásoknál például a lefoglalás az egyik leghatásosabb gyógyír - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Eddig jobbára csak a személyi jövedelemadó, a járulékok vagy a társasági nyereségadó fizetésével elmaradók számíthattak a végrehajtóra. Mostanában viszont egyre többször kopogtatnak a notórius nemfizetők ajtaján, ha az illető a helyi építményadó, az iparűzési adó vagy a gépjárműadó kapcsán halmozott fel hátralékot. Ha valaki nem fizet, inkasszót a fizetés letiltását, vagyontárgyak és ingatlan lefoglalását, elárverezését alkalmazhatják az önkormányzat megbízása alapján eljáró bírósági végrehajtók. Akárcsak maguk a helyhatósági munkatársak - csakhogy az adóügyintézésben jártas hölgy alkalmazottak aligha léphetnek fel hasonló hatékonysággal, mint az elmaradások behajtására szakosodott végrehajtók.

Jelenleg több mint hatszáz önkormányzat adja ki a nála megfeneklett ügyeket bírósági végrehajtónak - erre 2003 januárja óta van lehetőség.

Az önkormányzatok zöme nem aknázza ki eléggé a helyi adóztatásban rejlő lehetőségeket. Jelentős pénzügyi tartalékok vannak a rendszerben, amihez a 2007-es megszorítások közepette lehet, hogy sokaknak hozzá is kell nyúlniuk. Szakértők szerint sok helyen például nem hajtják be a helyi rendeletek alapján beszedhető adót sem. A szervezet tagjai most kérhetik a TÖOSZ segítségét: átvilágítják az önkormányzat adórendszerét, és javaslatot tesznek a hatékonyabb adókivetésre és -behajtásra. Másrészt felmerült, hogy kistérségi szintre helyezzék a helyi adók beszedését, mivel ott, ahol mindenki mindenkit ismer, sokszor lehetetlen behajtani az adótartozásokat.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?