Mikor küld behajtót az önkormányzat?

Pénzcentrum
2006. december 5. 09:00

Egyre inkább számíthat bírósági végrehajtóra az, aki az önkormányzati adókat nem fizeti rendesen. Az évek óta halmozódó gépjárműadó-elmaradásoknál például a lefoglalás az egyik leghatásosabb gyógyír - írja a Népszabadság.

Eddig jobbára csak a személyi jövedelemadó, a járulékok vagy a társasági nyereségadó fizetésével elmaradók számíthattak a végrehajtóra. Mostanában viszont egyre többször kopogtatnak a notórius nemfizetők ajtaján, ha az illető a helyi építményadó, az iparűzési adó vagy a gépjárműadó kapcsán halmozott fel hátralékot. Ha valaki nem fizet, inkasszót a fizetés letiltását, vagyontárgyak és ingatlan lefoglalását, elárverezését alkalmazhatják az önkormányzat megbízása alapján eljáró bírósági végrehajtók. Akárcsak maguk a helyhatósági munkatársak - csakhogy az adóügyintézésben jártas hölgy alkalmazottak aligha léphetnek fel hasonló hatékonysággal, mint az elmaradások behajtására szakosodott végrehajtók.

Jelenleg több mint hatszáz önkormányzat adja ki a nála megfeneklett ügyeket bírósági végrehajtónak - erre 2003 januárja óta van lehetőség.

Az önkormányzatok zöme nem aknázza ki eléggé a helyi adóztatásban rejlő lehetőségeket. Jelentős pénzügyi tartalékok vannak a rendszerben, amihez a 2007-es megszorítások közepette lehet, hogy sokaknak hozzá is kell nyúlniuk. Szakértők szerint sok helyen például nem hajtják be a helyi rendeletek alapján beszedhető adót sem. A szervezet tagjai most kérhetik a TÖOSZ segítségét: átvilágítják az önkormányzat adórendszerét, és javaslatot tesznek a hatékonyabb adókivetésre és -behajtásra. Másrészt felmerült, hogy kistérségi szintre helyezzék a helyi adók beszedését, mivel ott, ahol mindenki mindenkit ismer, sokszor lehetetlen behajtani az adótartozásokat.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem