21 °C Budapest

Pénzbehajtás felsőfokon - verőlegények kíméljenek!

Pénzcentrum
2006. november 29. 13:00

Rendezetlen adósságod van és éjjel arról álmodsz, hogy az amerikai filmekben látottak szerint két fekete ruhás kigyúrt száz kilós férfi az éjszaka közepén betuszkol egy fekete kisteherautóba, ahol a "a nagy testvér" a szép kislányodról vagy a még meglévő ujjaidról mesél neked? Ébredj, fel! A magyar valóság egészen mást mutat, hogy mit is, annak nézünk utána a következőkben!

Az adósságbehajtásról, vagy másképpen a követeléskezelésről sokakban élnek rémképek, amelyeknek nem sok köze van a valósághoz. Természetesen a mobilszolgáltató, a közmű vagy éppen a bank nem küld ránk verőlegényeket, akik az utolsó forintjainkat szedik ki belőlünk, és az interneten található tucatnyi adósságbehajtással foglalkozó vállalat sem alkalmaz hasonló módszereket. Az eljárás kifinomult, fizikai erőszak nélküli, a célja pedig az, hogy mindkét fél számára elfogadható megoldást találjon a fennálló helyzetre, a nemfizetésre.

A Magyar Követeléskezelők és Információt Szolgáltatók Szövetségének elnökét és a Sigma Rt. vezérigazgatóját, Pongrác Lászlót és a legnagyobb piaci szereplő, az Intrum Justitia ügyvezető igazgatóját, Felfalusi Pétert kértük meg arról, hogy foglalják össze a vállalkozások tevékenységének lényegét, illetve megkérdeztük őket arról, hogy miképpen vélekednek a követeléskezelők piacán uralkodó jelenlegi és várható tendenciákról.

Egy kezemen meg tudom számolni

Ha követeléskezelésről esik szó, azalatt alapvetően 2+2 szolgáltatást értünk. A két alaptevékenység a céginformáció-szolgáltatást és a adósságbehajtást, míg a plusz két szolgáltatást a faktorálás (követelés leszámítolás) és a szükséges jogi eljárás lefolytatása jelenti.

A magyar piacon csupán néhány olyan cég található, amely mind a négy szolgáltatást nyújtja, az egyik legjelentősebb az Intrum Justitia, a többi résztvevő általában vagy a céginformációra vagy a adósságbehajtásra szakosodik. A tevékenység végzésének feltételeit meghatározó törvényi háttér finoman szólva hiányos, amelynek következményeként a faktorálást kivéve, amelynek folytatásához PSZÁF engedély szükséges, a követeléskezelést bárki végezheti, aki megfelelő tőkével rendelkezik, akár egyéni vállalkozóként, akár vállalkozásban. A legtöbb cég azonban meghatározóan kft. formájában működik.

A szövetség, vagyis a MAKISZ

Pontosan a szabályozottság hiánya az, ami miatt a legtöbb piaci szereplő felismerte, hogy szinte létkérdés a szövetséghez, vagyis az 1992-ben alakult Magyar Követeléskezelők és Információt Szolgáltatók Szövetségéhez való csatlakozás. A jelenleg 18 taggal bíró szövetség az, amely Etikai Kódexének elkészítésével korlátokat szabott a tevékenység végzői felé, amelyet minden belépőnek el kell fogadnia, így biztosítva az emblémával a leendő ügyfelek számára egy standardot, amelyben bízhatnak.

Mivel a cégek felismerték a szervezetbe tömörülés fontosságát, a Szövetség legalább a piac 80 százalékát lefedi, tagjainak alaptőkéje meghaladja a 400 millió forintot. A piac nagyságát jól mutatja, hogy a tavalyi évben a kezelt vagyon értéke elérte az 50-60 milliárd forintot, az ügyek száma pedig a 700 ezret. Felfalusi Péter szerint ez a szám az idei évben óriási ütemben növekedett, hiszen a saját becslésük szerint 35 százalékos piaci részesedéssel rendelkező vállalat által jelenleg kezelt vagyon értéke meghaladja a 30 milliárd forintot.

A fejlődés lehetősége

Magyarországon jelenleg az adósállomány csupán körülbelül 2-3 százaléka kerül ki a vállalatok kezéből, ez az arány Nyugat-Európában és főként Skandináviában akár a 25 százalékot is elérheti. Ez főleg annak az eredménye, hogy míg hazánkban a vállalatok már csak végső esetben fordulnak külső segítséghez a követeléskezelők személyében, addig Nyugat-Európában ezek a vállalatok ügyfeleik életének természetes részévé váltak, alapfeladataik egy részét adják ki ilyen módon.

Az Intrum Justitia ezért is indította meg kampányát, amelynek keretében a kis- és középvállalkozások figyelmét szeretné felhívni az adósságkezelés halogatásának veszélyeire, és megismertetni saját tevékenységét. A vállalat vezetője szerint a felvilágosítás azért is fontos, mivel a felszámolási eljárások száma a tavalyi évhez képest megduplázódott, a kkv-k a legtöbb esetben nem fordulnak időben a követeléskezelőkhöz, az ügyek átlag életkora ( az utolsó számlától eltelt idő) a tavalyi 197 napról, 227 napra nőtt az idén, miközben a sikeres behajtás esélye a 90 és a 180 nap között rohamosan csökken.

A követeléskezelési piac tevékenységének 75 százalékát ugyanis még mindig a B2C szektorban, vagyis a vállalatok és magánszemélyek között bonyolítja le, és csupán 25 százalék az üzleti rész aránya. Azonban az üzleti szektorból származó megbízók nagy része is nagyvállalat, amelynek oka Pongrác László szerint a kis- és középvállalkozások függése és félelme a partnerek elvesztésétől.

Nem kell félni, tényleg nem fog fájni

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az eljárás teljesen fájdalommentes, természetesen azt az esetet leszámítva, hogy ha a bedőlt lakáshiteled következményeként ha jó esetben nem is a híd alá, de valahova el kell költöznöd.

A lakossági szegmensben az eljárás a következő lépésekből áll:

• minden az fizetési emlékeztetőkkel kezdődik, amelyekből általában a vállalat kettőt küld az eredeti számlán kívül, az ezalatt eltelt idő körülbelül 30-60 nap
• amikor a vállalat átadja az adósságot, a követeléskezelő cég első körben ugyancsak levélben vagy telefonon szólít fel a fizetésre, illetve külön kérésre a személyes megkeresés sem kizárt, amely jelentősen meggyorsíthatja a folyamatot, illetve könnyebb megjósolni annak kimenetelét, ha a cég tájékozódik az adós életkörülményeiről
• a személyes látogatást általában újabb levélváltás vagy telefonos beszélgetés követi
• (ha ez nem vezet eredményre, és nem sikerül mindenki számára optimális megoldást találni (átütemezés, késedelmi kamat elengedése), akkor az ügyek jogi folytatását is vállalhatja a adósságbehajtó)

Az üzleti szférában az adósságkiegyenlítés nem vesz igénybe ennyi időt, a folyamat általában 45 nap alatt lezajlik. Itt jellemző tevékenység a faktorálás, amely azonban eltér a klasszikus faktorálástól, ebben az esetben teljesen bizonytalan kockázatokat vásárolnak meg a cégek, visszkereseti jog nélkül, így az ár is alacsony, a követelés körülbelül egyharmadát kaphatja vissza a vállalat.

Különleges szolgáltatások

A magyar piac körülbelül 1/3-a foglakozik céginformáció szolgáltatással, a szereplők jelentős hányada multinacionális vállalat leányvállalataként jött létre, és a külföldi cégekre vonatkozó adatbázist onnan kapja. Ez a szolgáltatás a adósságbehajtással ellentétben, amely általában sikerdíjas, fix díj ellenében érhető el. A cégek a hazai adatokat az Igazságügyi Minisztérium adatbázisából szerzik be. 

A megelőző szolgáltatások szerint a pecsét szolgáltatás viszonylag elterjedt, amelynek keretében a előfizető a számláin alkalmazhatja a behajtó vállalat pecsétjét, amellyel jelzi, hogy nemfizetés esetén az ügyet átadják, ennek következtében esetleg előbbre sorolhatják a kötelezettséget.

Mi várható?

A MAKISZ elnöke szerint a jövő évben a lakossági piac közel 10 százalékos bővülése várható, amely egyrészt a megszorító intézkedések hatására, másrészt a lakosság adósságállományának rossz eloszlása miatt következik majd be. Az ügyek számának növekedésével, azonban várhatóan csökkeni fognak sikerességi elvárások.

Így a szakértők szerint leginkább a adósságbehajtás szerepe fog növekedni, míg a céginformációs és megelőző szolgáltatásokra is egyre nagyobb az igény, amelynek gátat szab, hogy a cégek jelenleg nem hozhatnak létre egy a BAR-listához hasonló adatbázist. A törvényi szabályozás hiányosságainak feloldására egyébként az Intrum Justitia ügyvezető igazgatója szerint nyitottak a Gazdasági Minisztérium szakemberei.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2023. június 7. 13:23
Ha most vágnál bele életed egyik legnagyobb kalandjába, hogy felépítsd az otthonod, nem vagy könnyű...
Kiszámoló  |  2023. június 7. 13:14
Úgy egy órája hívott egy nő, “az OTP bank rögzített vonalán”, hogy arról tájékoztasson,...
Holdblog  |  2023. június 7. 12:33
A Toyota nem áll be a “minden azonnal legyen elektromos!” kórusba, a vállalat szerint ez...
MEDIA1  |  2023. június 7. 09:30
A Dentsu legújabb médiapiaci előrejelzéséből kiderül, mekkorát nőhet idén és jövőre a globális reklá...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?