3 °C Budapest

Maffia csak a mesében van

Pénzcentrum
2006. november 20. 11:00

Online licitálást vezetne be végrehajtási árverésein az APEH, hogy kiküszöbölje a megfélemlítéseket és visszaéléseket. Ennek az ötletnek nemcsak a hivatásszerűen árverésre járók, hanem a bírósági végrehajtók sem örülnek, szerintük árverési maffia csak a mesében van.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az APEH árverésein tavaly 68 millió forint becsértékű ingóság 20,6 millióért kelt el. Az idén, szeptemberig 25 millió forint folyt be árveréseken, ám a tárgyak becsértéke 57 millió volt - írja a Magyar Hírlap.

Most is lehetséges, hogy az érdeklődők egymástól távol tegyék meg ajánlataikat: az adóhatóság pályázatot is hirdethet az értékesítésre de a pályáztatásnál jobb a netes árverés, mert gyorsabb. A jogszabályok azonban egyelőre nem teszik lehetővé az új technika bevezetését, ehhez módosítani kell az adózás rendjéről és a bírósági eljárásokról szóló jogszabályokat.

Rossz kifogásnak tartja az internetes árverések bevezetését a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara egyik vezető tisztviselője. Szerinte az árverések legfontosabb garanciája a nyilvánosság, a világhálós aukciók ellenőrzése pedig nehezen kivitelezhető. Szerinte nem létezik árverési maffia, bár igaz, hogy három-négy ember könnyen összebeszélhet, ezért lenne fontos, hogy minél többen licitáljanak, mert ha harmincan vannak az árverésen, akkor kisebb a lehetőség a visszaélésekre. A tisztviselő azt nehezményezi, hogy az adóhatóság nem teszi közzé elég széles körben a hirdetményeit.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?