Vedd meg amit elkoboztak! - Áron alul osztogatják?

Pénzcentrum
2006. szeptember 21. 12:00

Ami az egyiknek öröm, az a másiknak üröm! Ez a szólás az Adó- és Pénzügyi Hivatal, illetve a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága által rendezett árveréseket is kifejezően jellemzi. Hiszen amíg nem a mi fejünk fölül árverezik el a házunkat, addig örülni tudunk annak, hogy jelentősen ár alatt vásárolhatunk meg bizonyos ingatlanokat és ingóságokat. Nézzük meg milyen feltételei vannak a "kedvező üzletek" megkötésének!

Ami az egyiknek öröm, az a másiknak üröm! Ez a szólás az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, illetve a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága által rendezett árveréseket is kifejezően jellemzi. Hiszen amíg nem a mi fejünk fölül árverezik el a házunkat, addig örülni tudunk annak, hogy jelentősen ár alatt vásárolhatunk meg bizonyos ingatlanokat és ingóságokat. Nézzük meg milyen feltételei vannak a "kedvező üzletek" megkötésének!

Mit vehetünk az árverésen?

Az APEH árverések termékskálája az elképzelhető legszélesebb, számítógéppel vezérelt gépsoroktól elkezdve, műszaki cikkeken át, akár angol nyelvű könyveket és videokazettákat is találhatunk a megvételre kínált áruk között.

A VPOP árveréseken sem sokkal szerényebb a "választék", a leggyakrabban gépjárművekkel találkozhatunk, működőképes és működésképtelen darabokkal is, bár utóbbiakat csak bontási engedéllyel rendelkező jelentkezők vehetik meg.

Itt az APEH-vásár: semmiből sincs hiány!

Kik vehetnek részt az árveréseken?

Az APEH és a VPOP árverések nyilvánosak, azokon 18 év feletti, érvényes személyi igazolvánnyal rendelkező magánszemélyek, és belföldi gazdasági társaságok képviseletére jogosult személyek vagy meghatalmazott képviselők vehetnek részt.

Az APEH által rendezett események esetében a résztvevők köréből ugyan nincs kizárva, de sem személyesen, sem megbízott vagy képviselő útján nem licitálhat és a felkínált ingatlant és ingót közvetve sem szerezheti meg az adós, illetve a végrehajtást foganatosító adóhatóság alkalmazottja, annak hozzátartozója és élettársa.

Kell-e valamilyen regisztrációs- vagy egyéb díjat fizetnünk, ha licitálni szeretnénk?

Az árverezőknek regisztrációs díjfizetési kötelezettsége nincs - mondta el az APEH munkatársa a Pénzcentrum.hu-nak. Az egyetlen előzetes költséget az ingatlan árverés esetében a jogszabályban meghatározott 10 százalékos előleg jelenti, amelyet a potenciális vásárlónak az árverési ajánlat megtétele előtt kell a végrehajtónál letétbe helyezni, vagy ha elektronikusan szeretné ezt rendezni, akkor az előleg összegét olyan időpontban kell elutalni, hogy az az árverés előtt megérkezzen a végrehajtói letéti számlára. Fontos tudnivaló, hogy csak akkor árverezhetünk, ha az átutalásról szóló terhelési értesítőt bemutatjuk.

A VPOP által rendezett árveréseken használt eljárás egy kissé különbözik az eddig elmondottaktól, ebben az esetben licit-tárcsa segítségével licitálhatunk, amelyet az árverés megelőzően 1,000 forintért a helyszínen tudunk megvásárolni, és annak végeztével ez visszaváltható. Egy adott magánszemély, illetve vállalkozás csak egy licit-tárcsát vásárolhat, amely csupán a vásárlás napjára érvényes. Letétet itt is kell tennünk, azonban nem a licit előtt, hanem a megnyert licit után, a következő táblázatban foglaltuk össze, hogy az egyes megvásárolt termékek vételárához mérten mekkora a letétbe helyezendő összeg.

Nem kell aggódnunk a letétbe helyezett pénzük sorsa miatt, abban az esetben sem, ha nem nyerjük meg a licitet, ekkor ugyanis az APEH árverések esetében azt a végrehajtótól maradéktalanul visszakapjuk.

Hogyan zajlik a licitálás?

A VPOP árveréseken a licit-tárcsa lehet segítségünkre, amellyel jelezni tudjuk vételi szándékunkat, azt mindaddig a levegőben kell tartanunk, amíg a felajánlott árat megfelelőnek találjuk A licitet az nyeri, tehát az lesz a megvételre felkínált árú boldog tulajdonosa, akinek a licit-tárcsája egyedül fennmarad.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mikor kell kifizetnünk a teljes vételárat és mi történik ha nem fizetünk?

Ha VPOP árverésen találtuk meg az általunk keresett terméket, akkor a teljes vételárat mind gépjárművek, mind egyéb áruk esetében 2 munkanapon belül kell kifizetnünk. Amennyiben a kifizetés és az elszállítás az adott időpontig nem történik meg, a licitáláson elnyert vételi jogot a befizetett biztosítékkal együtt elveszítjük, amely ezután az árverés szervezőjét illeti meg. Rossz hír, hogy a mulasztásunkkal nem csupán az előre befizetett pénzünktől esünk el, de azt a jogot is elveszítjük, hogy a következő árverésen ugyanerre a gépjárműre vagy árúra licitálhassunk.

Az APEH által értékesített tárgyak esetében a vételár kiegyenlítésének szabályai eltérőek attól függően, hogy ingóról avagy ingatlanról beszélünk. Ingóság megvételekor a legtöbbet ajánló köteles a teljes vételárat a licit után készpénzben megfizetni. Ha ezt nem teszi meg, az ingóságot tovább árverezik, a fizetést elmulasztó azonban már nem vehet részt az árverésen, sőt ha az általa "megvásárolt" ingóság később alacsonyabb áron kelne el, köteles az ő általa felajánlott és a végleges ár különbözetét megfizetni.

Ingatlan árverés esetén a vételárat az árveréstől számított 15 napon belül kell kiegyenlítenünk, amely a végrehajtói letéti számlára való befizetést vagy az összeg ide való átutalását jelenti. Ez a határidő abban az esetben módosul, ha az árverést végrehajtási kifogással megtámadják, ekkor az elbírálás jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kell rendeznünk az adósságunkat. Ingatlanárverés estében is elveszítjük a előleget, hogyha nem fizetünk, de kérvényezhetjük persze megfelelő indokok megléte mellett, hogy két hónapnyi haladékot kapjunk.

Milyen gyakran rendeznek árveréseket és honnan szerezhetünk erről tudomást?

Az APEH által szervezett árverések esetében az egyes események közötti időtartam nem határozható meg, az árverések folyamatosan kerülnek kitűzésre, hiszen az időpontról csak akkor intézkedhetnek, amikor a Végrehajtási törvényben meghatározott időtartam (ingóság esetében a foglalást követő 30 nap, míg ingatlan esetében a földhivatali határozat végrehajtóhoz történt kézbesítésétől 45 nap) eltelt.

Az árverési hirdetmények ingóságok esetében az adóhatóság, az árverési csarnok és a községi, városi, fővárosi kerületi polgármesteri hivatal hirdetőtábláján találhatók meg, míg ingatlanok esetében annyiban más a helyzet, hogy annak hirdetményével a földhivatal épületében is találkozhatunk. Emellett mindkét esetben az árverési hirdetmény megjelenik a Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara hivatalos lapjában (Árverési Hírek), illetve akár az adós, akár a végrehajtó kezdeményezheti egyéb fórumok igénybevételét is.

Ennél egy fokkal kényelmesebben tájékozódhatunk az APEH és a VPOP árverésekkel kapcsolatban az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal honlapján a www.apeh.hu-n, ahol minden pénteken frissítik az árverésekről szóló hirdetményeket, illetve a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának honlapján, a http://vam.gov.hu-n, ahol az árverések időpontjait, közvetlenül a parancsnok úr beköszöntője alatt rendszeresen közzéteszik.

Végül néhány részlet arról, hogy milyen módon is állapítják meg az árverésen elhangzó árakat!

Az APEH által rendezett árveréseken a kikiáltási ár mindig a becsértéknek felel meg. A becsérték megállapításának azonban mások a szabályai ingóságok és ingatlanok esetében. Az ingóságok becsértékének megállapítása a helyszíni foglalással egyidejűleg történik a tárgy forgalmi értéke, kora, és műszaki állapota alapján. Ez alól kivételt a gépjármű illetve az üzletrész foglalása jelent, a gépjármű esetében fontos a későbbi szemrevételezés, míg az üzletrész esetében a könyvelési anyag alapján döntenek. Az ingatlanokkal kapcsolatosan azt fontos megjegyeznünk, hogy kiindulópontnak a fél évnél nem régebbi, az illetékes polgármesteri hivatal által kiállított hivatalos adó- és értékbizonyítványt veszik, amelyet a helyszíni szemle alatt szerzett tapasztalataik alapján korrigálnak.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem